Скандал с наемните армии в Русия – искат легитимиране пред света!?

Наемниците желаят държавни привилегии, нищо, че са забранени
Обновена: 24 ное 2018 08:12 | 23 ное 2018 21:00, Екип на Dnes.bg
209
Скандал с наемните армии в Русия – искат легитимиране пред света!?
Снимка: Reuters

"Доброволците" от частните руски армии заплашват, че ще предявят международен иск за легализиране на техният статут. Това е още един признак, че режимът на Владимир Путин отслабва, коментира Константин Егерт, пише DW.

"Ние сме родени, за да се сбъднат визиите на Кафка" - поради честа употреба този виц загуби остротата си в путинова Русия. Но в едно отношение той е много точен. Последното потвърждение на това, че "във всяка шега има известна доза абсурд", е заявлението на делегатите на Общоруското офицерско събрание, че ще сезират международния наказателен съд от името на тези, които са служили в частните военни и охранителни фирми и ще заведат дело срещу собствениците на тези фирми и срещу всички, които им съдействат. (Разбирай - руските власти.), допълва DW.

"Туристите" от частните армии и "черните пари"

Офицерското събрание премина под необичайно провокационното мото: "Частните армии. Гибелта на армията - #НиеНеСмеТук". Ако отнесем това мото към основната идея, то тя е колкото проста, толкова и логична. Участниците в частните военни фирми настояват за легализиране на статута си и за държавни привилегии, защото смятат, че в повечето случаи са изпълнявали държавни задачи. Сега ситуацията е парадоксална. Хиляди т. нар. "доброволци" воюват в Сирия, Централноафриканската република и в други страни, участват в руско-украинската война в Донбас и получават пари за това. Официално те живеят като обикновени граждани някъде в Перм или Партизанское и излизат зад граница просто като туристи. Ако държавните органи изведнъж "разберат" що за туризъм е това, трябва да вкарат "доброволците" в затвора. Руското законодателство забранява наемничеството. Руските наемници искат да получат легален статут, какъвто имат и бойците от американските частни военни фирми от рода на Blackwater, които работят за държавни институции като министерството на отбраната и ЦРУ. Те си мечтаят за договори, застраховки, обезщетения при раняване, а не за "парите в плик". Освен това подозират, че собствениците на руските частни военни и охранителни фирми им плащат много малка част от това, което получават от основния си работодател Кремъл и свързаните с него бизнес-структури. Сезирането на международния наказателен съд е сигнал на "туристите" към Путин: "Или Русия ще ни признае официално, или ще има скандал!"

Тайната война с Украйна може да стане явна в съда

Ако наемниците действително ангажират адвокати и заведат делото си с максимална публичност, тогава разследването за свалянето на млайзийския Боинг над Донбас ще се допълни с такива разобличения, които могат да го ускорят и задълбочат. Парадоксът на ситуацията е в това, че руският режим не иска да признае официално частните военни и охранителни фирми.  Това признаване би нанесло мощен удар върху концепцията за хибридната война и различните вариации на темата, че "те не съществуват" в Украйна, Сирия и Централната африканска република. Защото наемничеството в Русия престана на бъде привилегия на единици идейни романтици, или психопати, които през 1990-те години отидоха да воюват за сръбските "братя" на Балканите. Съдейки по информациите, станали обществено достояние през последните години, понастоящем се вербуват хиляди "доброволци".

Частните военни и охранителни фирми са огромна черна дупка с черни пари, които в крайна сметка се харчат не само за поддръжката на бойците на Асад, за сепаратистите в Донецк и Луганск, но и в защита на конкретни бизнес-интереси  на конкретни и много близки до Кремъл "другари". В руските медии нито веднъж не бе споменато името на т. нар. "кремълски готвач", бизнесмена Евгений Пригожин. В Русия не само храносмилането, но и въоръженото насилие вече е приватизирано от Кремъл. Скандалът с наемниците е повече от показателен.

Урок по история за Кремъл

В цялата тази история има и още нещо интересно. Повечето бойци от частните военни фирми са бивши офицери с просъветски, имперски и ултрапатриотични убеждения. Те са поддръжници на политиката на Путин и на самия президент на Руската Федерация. Още повече, че по силата на своята бивша и сегашна професия, те са максимално непублични личности. И това, че именно те поставят ултиматум на Кремъл, е изключително събитие.  Професионалните "войници на късмета" не са московските интелигенти с белите лентички или хипстерите с вдигнати плакати. Те са сила, която иска и може да вземе своето. Ако се наложи и чрез използване на професионалните навици. И ако сега те излизат на символичния площад, то в руската държава нещата не вървят така, както му се иска на сегашния режим.

През 1950-те години във Франция беше създадена "Organisation de l'armee secrete" OAS (Тайна въоръжена организация). Гръбнакът на тази организация съставляваха ветерани от войната в Алжир, които се бореха срещу предоставянето на независимост на страната. Тези ветерани действаха както в Алжир, така и във Франция. Те избиваха защитниците на независимостта, взривяваха влакове и главни квартири на неугодните им организации. Кулминация на техните борби, които завършиха с пълния разгром на OAS, беше покушението срещу президента Шарл дьо Гол на 22 август 1962 година в парижкото предградие Кламар. Събитията от онова време лежат в основата на класическия трилър на Фредерик Форсайт "Денят на чакала".

Наясно съм, че Франция отпреди шейсет години се различава от днешна Русия. Наясно съм, че Донбас не е Алжир и че историята никога не се повтаря. Но заявлението на "доброволците" от частните военни фирми ме накара да потърся романа в моята библиотека. За всеки случай. Надявам се, че няма да ми се наложи да го препрочитам!


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
2
 
! Отговори
б преди 2 месеца
Официалният статус на *** е ,че те са втората Алкайда .С кого воюват в Африканските републики с кого воюват в Сирия какво правят извън Масква да ги обявят като международни терористи и навсегда будеть солнце. всяка глобална Авиокомпания да ги разпознава и има биометрията и данните им и в случай на нужда Арест.
174
2
 
4
 
! Отговори
Свободен българин преди 2 месеца
До Анонимен "Да не се вее пак руско знаме над райхстага ?" Дали долавям заплаха от Анонимен 168? Много интересно, дали този анонимен не се изживява като говорител на кремъл? Или мечтае реализация на личните си способности?
173
3
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 2 месеца
До Пурку
Друго си е да почнеш да четеш и стигнеш до "ТАСС".
172
14
 
6
 
! Отговори
Пурку преди 2 месеца
Почнах да чета, но след като стигнах до '"DW" се отказах да продължа.
171
1
 
8
 
! Отговори
Анускоп преди 2 месеца
Баши-бозук,частен Баши-бозук.Частен частен,колко да е частен? Щом Кремъл плаща,значи не е частен,а Съветски. А сега малко да разясним как работят тези момчета/главорези на парче. Подписват договор за заплата,взимат си куфарите с хавайските ризи и отиват на почивка на някъде,разбирай на екскурзия.Не случайно им викат ,,туристи''.Пътува се поотделно,разбира се никой никого не познава,никога не го е виждал,или чувал за него.На явката се оказва че са ,,братлета'' до един.Въоръжават се и ,,работят''.
170
3
 
2
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 2 месеца
Троловете наново се появиха и размечтаха!
169
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин пак я оплеска. Много често му се случва на последак.
168
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още едно потвърждение,че комунистическата система е негодна за живота изобщо.
167
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Урок по история за Кремъл" ?

В дойче веле знаете ли си вашите
уроци от историята ? Да не се вее
пак руско знаме над райхстага ?
166
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обичам Путин защото предизвиква
нервни тикове и квичене на опиндосените
дегенерати . Музика като от Моцарт .
165
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Освен всичките неща написани в статията, която е много добър анализ, от значение е и това, че ако признаят наемните армии на Русия тия същите ако са официално на някое място ще са в малко повече безопасност. Защото помните какво стана в Сирия - за 5 минути и - опаааа, их там нет.
164
8
 
8
 
! Отговори
Нищо значимо- ... преди 2 месеца
... - дребен бунт на еничари срещу руския султан, лесно ще го потушат
163
13
 
16
 
! Отговори
Ха-ха-хи-хи преди 2 месеца
Какво става бе товарищи русофили. Израел пак е започнал да бомби иранците в Сирия. Наглеците са минали незабелязано над четирите установки С-300 и накрая са преминали и през закритото небе от С400 и са ударили строго охраняваната от руското ПВО база на съюзника Иран. На всичкото отгоре руските батареи изобщо не са разбрали че над главите им минават вражески израелски самолети. Срам товарищи отново голям срам за руската военщина след голямата радост и еуфория че Израел се е уплашил от руското ПВО
162
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
...частни военни фирми от рода на Blackwater.., само дето тя е на пряко подчинение на МОНСАНТО.
161
15
 
17
 
! Отговори
Защо Обичам Путин ? преди 2 месеца
Обичам го, защото скоро ще загроби Русия.

И когато това стане, светът ще стане едно по-добро място за живеене !!!
160
10
 
14
 
! Отговори
Като ощипани преди 2 месеца
Веднага рипват матрьошките и почват, а защо еси ксои си имат еди какво си.

Кажете нещо по повод написаното, а не а ЗАЩО.

Гиди нещастници с нещастници
159
9
 
14
 
! Отговори
АзГ преди 2 месеца
А какво да кажем за 20 000-та частна американска армия на Чейни. Има и много наемници от Германия (лично познавам един, на който му е забранено да говори по въпроса) в Афганистан. За 5000 евро на месец са готови да рискуват живот си и хич не ги интересува за какво и за кого се бият.
158
10
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 2 месеца
До Анонимен 157
Русия закъсня с 100г. с всичко друго.
157
7
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 2 месеца
До Име 151
Истината боли.Колкото и да не ви отърва ще започнете да поглъщате фактите.Само с лозунги вече не става.На хората очите вече са отворени и ваште"доброволци"и "зелени човечета"да ходят да се оплакват на дребния вожд в Кремъл.
156
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия повече от десетилетие (да вземем Ирак (2003) за отправна точка) закъсня с частните армии, а американците отдавна ги използват и са регулирали нещата. Блекуотър смени 20 имена вече.