Скандал с наемните армии в Русия – искат легитимиране пред света!?

Наемниците желаят държавни привилегии, нищо, че са забранени
Обновена: 24 ное 2018 08:12 | 23 ное 2018 21:00, Екип на Dnes.bg
209
Скандал с наемните армии в Русия – искат легитимиране пред света!?
Снимка: Reuters

"Доброволците" от частните руски армии заплашват, че ще предявят международен иск за легализиране на техният статут. Това е още един признак, че режимът на Владимир Путин отслабва, коментира Константин Егерт, пише DW.

"Ние сме родени, за да се сбъднат визиите на Кафка" - поради честа употреба този виц загуби остротата си в путинова Русия. Но в едно отношение той е много точен. Последното потвърждение на това, че "във всяка шега има известна доза абсурд", е заявлението на делегатите на Общоруското офицерско събрание, че ще сезират международния наказателен съд от името на тези, които са служили в частните военни и охранителни фирми и ще заведат дело срещу собствениците на тези фирми и срещу всички, които им съдействат. (Разбирай - руските власти.), допълва DW.

"Туристите" от частните армии и "черните пари"

Офицерското събрание премина под необичайно провокационното мото: "Частните армии. Гибелта на армията - #НиеНеСмеТук". Ако отнесем това мото към основната идея, то тя е колкото проста, толкова и логична. Участниците в частните военни фирми настояват за легализиране на статута си и за държавни привилегии, защото смятат, че в повечето случаи са изпълнявали държавни задачи. Сега ситуацията е парадоксална. Хиляди т. нар. "доброволци" воюват в Сирия, Централноафриканската република и в други страни, участват в руско-украинската война в Донбас и получават пари за това. Официално те живеят като обикновени граждани някъде в Перм или Партизанское и излизат зад граница просто като туристи. Ако държавните органи изведнъж "разберат" що за туризъм е това, трябва да вкарат "доброволците" в затвора. Руското законодателство забранява наемничеството. Руските наемници искат да получат легален статут, какъвто имат и бойците от американските частни военни фирми от рода на Blackwater, които работят за държавни институции като министерството на отбраната и ЦРУ. Те си мечтаят за договори, застраховки, обезщетения при раняване, а не за "парите в плик". Освен това подозират, че собствениците на руските частни военни и охранителни фирми им плащат много малка част от това, което получават от основния си работодател Кремъл и свързаните с него бизнес-структури. Сезирането на международния наказателен съд е сигнал на "туристите" към Путин: "Или Русия ще ни признае официално, или ще има скандал!"

Тайната война с Украйна може да стане явна в съда

Ако наемниците действително ангажират адвокати и заведат делото си с максимална публичност, тогава разследването за свалянето на млайзийския Боинг над Донбас ще се допълни с такива разобличения, които могат да го ускорят и задълбочат. Парадоксът на ситуацията е в това, че руският режим не иска да признае официално частните военни и охранителни фирми.  Това признаване би нанесло мощен удар върху концепцията за хибридната война и различните вариации на темата, че "те не съществуват" в Украйна, Сирия и Централната африканска република. Защото наемничеството в Русия престана на бъде привилегия на единици идейни романтици, или психопати, които през 1990-те години отидоха да воюват за сръбските "братя" на Балканите. Съдейки по информациите, станали обществено достояние през последните години, понастоящем се вербуват хиляди "доброволци".

Частните военни и охранителни фирми са огромна черна дупка с черни пари, които в крайна сметка се харчат не само за поддръжката на бойците на Асад, за сепаратистите в Донецк и Луганск, но и в защита на конкретни бизнес-интереси  на конкретни и много близки до Кремъл "другари". В руските медии нито веднъж не бе споменато името на т. нар. "кремълски готвач", бизнесмена Евгений Пригожин. В Русия не само храносмилането, но и въоръженото насилие вече е приватизирано от Кремъл. Скандалът с наемниците е повече от показателен.

Урок по история за Кремъл

В цялата тази история има и още нещо интересно. Повечето бойци от частните военни фирми са бивши офицери с просъветски, имперски и ултрапатриотични убеждения. Те са поддръжници на политиката на Путин и на самия президент на Руската Федерация. Още повече, че по силата на своята бивша и сегашна професия, те са максимално непублични личности. И това, че именно те поставят ултиматум на Кремъл, е изключително събитие.  Професионалните "войници на късмета" не са московските интелигенти с белите лентички или хипстерите с вдигнати плакати. Те са сила, която иска и може да вземе своето. Ако се наложи и чрез използване на професионалните навици. И ако сега те излизат на символичния площад, то в руската държава нещата не вървят така, както му се иска на сегашния режим.

През 1950-те години във Франция беше създадена "Organisation de l'armee secrete" OAS (Тайна въоръжена организация). Гръбнакът на тази организация съставляваха ветерани от войната в Алжир, които се бореха срещу предоставянето на независимост на страната. Тези ветерани действаха както в Алжир, така и във Франция. Те избиваха защитниците на независимостта, взривяваха влакове и главни квартири на неугодните им организации. Кулминация на техните борби, които завършиха с пълния разгром на OAS, беше покушението срещу президента Шарл дьо Гол на 22 август 1962 година в парижкото предградие Кламар. Събитията от онова време лежат в основата на класическия трилър на Фредерик Форсайт "Денят на чакала".

Наясно съм, че Франция отпреди шейсет години се различава от днешна Русия. Наясно съм, че Донбас не е Алжир и че историята никога не се повтаря. Но заявлението на "доброволците" от частните военни фирми ме накара да потърся романа в моята библиотека. За всеки случай. Надявам се, че няма да ми се наложи да го препрочитам!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
8
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
а да! и... още разбрахме, че "бивши терористи", но "наши терористи" са станали писатели на романи, които са бестселъри по всички издателства на медиите на джендърите... но за разлика от щастливия *** на дойче веле, на мен, като на нормален бюргер ми е бивано налагано да препрочитам перверзиите, на които са способни кърваво-червените. т.е. днешните башка "зелени", асоциални цоциалисти, леви и всички все в един и същи строй. винаги във "труд" и бой с цензура, цени на наеми...
116
3
 
4
 
! Отговори
Име преди 5 години
цензурите на медиапулите са ми ударили един минус, без звездичка... колко мило!
115
10
 
14
 
! Отговори
Име преди 5 години
накрая един сериозен въпрос, на който очаквам честен (доколкото е възможно това за евреи) отговор: по колко плаща дойче веле от раздутия бюджет на *** бундестага за да им публикуват статиите? защото имам бизнес идея, която без съмнение ще бъде подкрепена от ек, а именно да си направя блог, в който да разпрострянявам дойче велевските измислици във вид на барон дойче велемюнхаузен... :-)))
114
9
 
10
 
! Отговори
Име преди 5 години
но да се върнем на темата: начи, слагате всичко, което медиапулите имат в тенджерата си, а от гардероба със скелетите на дойче манипулативовеле слагате всички страхове на ***-евреите... завъртате се три пъти около казана, слагате още една съчка под него и казвате така: господи, прости ми! но ако забелезахте, Той не съществува никъде в манджите на джихадистите-евреи от дойче веле!
113
6
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
към така получения *** "рататауй" прибавяте една снимка на путин, гол до кръста в тайгата и една снимка на удавено от баща си дете и една скрита новина за нпо, което свети ярко в педофилзелено. в същност зеленото на зелените е политически далтонизъм. няма по-кърваво-черени от зелените тиКви!
112
7
 
13
 
! Отговори
Име преди 5 години
прочетете статията за да се убедите за пореден път как се забъркват "фактите" в медиите на "толерантните" *** медиапули: вземате два бута отлежали истрически "факти", леко ги запържвате, а после прибавяте два бута пресни "факти". нарязвате наситно две глави разузнаване и две -три скилидки "балкани". смесвате ги с черни дупки, червен пипер и малко маслиново масло и клонки.. не, чакайте, маслиновите клонки са за украса! ...
111
7
 
13
 
! Отговори
Име преди 5 години
дойче веле е една медия, която с огромни, *** усилия си е изградила името на главен разпространител на стабилна дезинформация, която е фиксирана здраво около ядрото на предполагаемости, несбъдващи се вероятности, лунатични бълнувания, хвърляне на боб, леща и най-вече пясък в очите на хората, но и други шмекерии и бабини деветини. но, дето има една стара приказка: каквато бабата, такива и медиите и (ударено и).
110
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една *** иска да влезев диалог с нас ? Задава ни въпроси с бе накрая !
109
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неосведомеността на путинястите винаги е умопомрачителна, затова и сте такива.Вие поне коментари на руснаци не четете ли, бе?
108
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле са дилетанти въввисокото изкуство на дезинформацията .Направете си чистка на негоднитередакционни кадри . За сенкитев днес . бг не говоря изобщо .
107
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли са забранени както смелолъготят . В Русия ако видиш някъдезабравена вещ и я вземеш след малкоидват и те арестуват и отиваш взатвора . А цели " незаконни " армии да съществуват свободно ? -- сами синаправете изводи . Все едно от вмирисаното дойче веле ми казватохранителните фирми са незаконни .
106
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Съдейки по информациите, станали обществено достояние през последните години, понастоящем се вербуват хиляди "доброволци". 'Това показва че системата има бъдеще .Вие от дойче веле още не сте се научилида лъжете както трябва . Просто ставатеза смях .
105
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжливото дойче веле както винагиучудва с неадекватни разсъждения .Тези факти , които споменават неговорят за някаква криза в " путиноваРусия " както им се ще , а това е естествен процес на усъвършенстванена системата на частните армии . Частните армии са се наложили и е дошловреме за законово уреждане на недостатъци на системата . Това едраги немски въшки . Учете се на логика .
104
14
 
9
 
! Отговори
Mockingbird !!! преди 5 години
И още нещо бре!Ох как боли-през пролета на тази година бяха избити и превърнати в товар 200 доста вагнеровци бре!Това се случи при Дейр-ез-Зоор,където елитната руска Псковска дивизия преоблечена без отличителни знаци-демек вагнеровци дадоха свидни жертви-348 убити на място и осем танка бре!Беха подложени на непрекъснат кръстосан картечен огън от юнайтед стейтс авиацията бре!За 12 минути се появи товарь 200 бре!Тръгнали да превземат нефтен завод от другата страна на реката бре!Ха ха ха-бууухаха!!
103
4
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
..bpechatlena sam ot ot laeneto na DW ! Verni na sebeb si i kakto vinagi gotovi da zaleiat Rusia s porednata kofa s riadka diaria !!! Kakvo pravi Rusia s armiata si ..ne e vasha rabota !!! Vie si gledaite babata ,che "nabra laikata na tsiala Evropa " !!!
102
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 155Кое по-точно и е великото? Че не мога да се сетя?
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 157Реалността нещо не ти утърва ли ?
100
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко на брой са "доброволците" от въображаемите частни руски армии, които заплашват, че ще предявят международен иск за легализиране на техният статут?Един или двама?Това е много важна подробност.
99
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой пасквил е по-отвратителен DW или Dnes.tu?????
98
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин, Медведев и Лавров са големи политици.......................Бог да пази България и Русия!!!