Скандал с наемните армии в Русия – искат легитимиране пред света!?

Наемниците желаят държавни привилегии, нищо, че са забранени
Обновена: 24 ное 2018 08:12 | 23 ное 2018 21:00, Екип на Dnes.bg
209
Скандал с наемните армии в Русия – искат легитимиране пред света!?
Снимка: Reuters

"Доброволците" от частните руски армии заплашват, че ще предявят международен иск за легализиране на техният статут. Това е още един признак, че режимът на Владимир Путин отслабва, коментира Константин Егерт, пише DW.

"Ние сме родени, за да се сбъднат визиите на Кафка" - поради честа употреба този виц загуби остротата си в путинова Русия. Но в едно отношение той е много точен. Последното потвърждение на това, че "във всяка шега има известна доза абсурд", е заявлението на делегатите на Общоруското офицерско събрание, че ще сезират международния наказателен съд от името на тези, които са служили в частните военни и охранителни фирми и ще заведат дело срещу собствениците на тези фирми и срещу всички, които им съдействат. (Разбирай - руските власти.), допълва DW.

"Туристите" от частните армии и "черните пари"

Офицерското събрание премина под необичайно провокационното мото: "Частните армии. Гибелта на армията - #НиеНеСмеТук". Ако отнесем това мото към основната идея, то тя е колкото проста, толкова и логична. Участниците в частните военни фирми настояват за легализиране на статута си и за държавни привилегии, защото смятат, че в повечето случаи са изпълнявали държавни задачи. Сега ситуацията е парадоксална. Хиляди т. нар. "доброволци" воюват в Сирия, Централноафриканската република и в други страни, участват в руско-украинската война в Донбас и получават пари за това. Официално те живеят като обикновени граждани някъде в Перм или Партизанское и излизат зад граница просто като туристи. Ако държавните органи изведнъж "разберат" що за туризъм е това, трябва да вкарат "доброволците" в затвора. Руското законодателство забранява наемничеството. Руските наемници искат да получат легален статут, какъвто имат и бойците от американските частни военни фирми от рода на Blackwater, които работят за държавни институции като министерството на отбраната и ЦРУ. Те си мечтаят за договори, застраховки, обезщетения при раняване, а не за "парите в плик". Освен това подозират, че собствениците на руските частни военни и охранителни фирми им плащат много малка част от това, което получават от основния си работодател Кремъл и свързаните с него бизнес-структури. Сезирането на международния наказателен съд е сигнал на "туристите" към Путин: "Или Русия ще ни признае официално, или ще има скандал!"

Тайната война с Украйна може да стане явна в съда

Ако наемниците действително ангажират адвокати и заведат делото си с максимална публичност, тогава разследването за свалянето на млайзийския Боинг над Донбас ще се допълни с такива разобличения, които могат да го ускорят и задълбочат. Парадоксът на ситуацията е в това, че руският режим не иска да признае официално частните военни и охранителни фирми.  Това признаване би нанесло мощен удар върху концепцията за хибридната война и различните вариации на темата, че "те не съществуват" в Украйна, Сирия и Централната африканска република. Защото наемничеството в Русия престана на бъде привилегия на единици идейни романтици, или психопати, които през 1990-те години отидоха да воюват за сръбските "братя" на Балканите. Съдейки по информациите, станали обществено достояние през последните години, понастоящем се вербуват хиляди "доброволци".

Частните военни и охранителни фирми са огромна черна дупка с черни пари, които в крайна сметка се харчат не само за поддръжката на бойците на Асад, за сепаратистите в Донецк и Луганск, но и в защита на конкретни бизнес-интереси  на конкретни и много близки до Кремъл "другари". В руските медии нито веднъж не бе споменато името на т. нар. "кремълски готвач", бизнесмена Евгений Пригожин. В Русия не само храносмилането, но и въоръженото насилие вече е приватизирано от Кремъл. Скандалът с наемниците е повече от показателен.

Урок по история за Кремъл

В цялата тази история има и още нещо интересно. Повечето бойци от частните военни фирми са бивши офицери с просъветски, имперски и ултрапатриотични убеждения. Те са поддръжници на политиката на Путин и на самия президент на Руската Федерация. Още повече, че по силата на своята бивша и сегашна професия, те са максимално непублични личности. И това, че именно те поставят ултиматум на Кремъл, е изключително събитие.  Професионалните "войници на късмета" не са московските интелигенти с белите лентички или хипстерите с вдигнати плакати. Те са сила, която иска и може да вземе своето. Ако се наложи и чрез използване на професионалните навици. И ако сега те излизат на символичния площад, то в руската държава нещата не вървят така, както му се иска на сегашния режим.

През 1950-те години във Франция беше създадена "Organisation de l'armee secrete" OAS (Тайна въоръжена организация). Гръбнакът на тази организация съставляваха ветерани от войната в Алжир, които се бореха срещу предоставянето на независимост на страната. Тези ветерани действаха както в Алжир, така и във Франция. Те избиваха защитниците на независимостта, взривяваха влакове и главни квартири на неугодните им организации. Кулминация на техните борби, които завършиха с пълния разгром на OAS, беше покушението срещу президента Шарл дьо Гол на 22 август 1962 година в парижкото предградие Кламар. Събитията от онова време лежат в основата на класическия трилър на Фредерик Форсайт "Денят на чакала".

Наясно съм, че Франция отпреди шейсет години се различава от днешна Русия. Наясно съм, че Донбас не е Алжир и че историята никога не се повтаря. Но заявлението на "доброволците" от частните военни фирми ме накара да потърся романа в моята библиотека. За всеки случай. Надявам се, че няма да ми се наложи да го препрочитам!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да умрат героично за величието на фашистката Кремълска хунтата, те питат за пари и осигуровки?!!Такава наглост няма да остане ненаказана!!!!
56
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само лихвите на САЩ по дългът им ще приближат 1 трлн. + близо толкова дефицит . Бай, бай!Недей, че Китай и Русия са вложили бая в американски дълг и ще им изгорят парите. За такова паникьорство като твоето Сталин в ГУЛаг е пращал.
55
10
 
5
 
! Отговори
С преди 5 години
Предстои официално провъзгласяване на националсоциалистически режим в *** и започване на пълномащабна война срещу Европа.
54
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само лихвите на САЩ по дългът им ще приближат 1 трлн. + близо толкова дефицит . Бай, бай!
53
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79Правилно! Колхозника и крепостника нямат право на човешки права.
52
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смятай колко са изнаглели тия спиртосани самовари!! Те утре и човешки права ще поискат???Всичките в ГУЛАГ без замяна.
51
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче Веле е все едно да слушаш ТВ Европа. И двете са за закриване.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :):)Тцтцтц те са от едно котило. :-)
49
7
 
18
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Склонен съм да вярвам повече на Пик и Блиц но на дойче Веле НЕ.
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частни военни компании. Дрън дрън. Ние в България си имаме съвсем ясна дума за такива - БАШИБОЗУК.
47
6
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Вече не се интересувам от политика! Влюбен съм до уши, като ученичка в Исмаил от Афганистан. По точно в инструмента му. Видял съм и съм смукал много мъжки достоинства, но такъв не бях виждал. Оре ме по цяла нощ! Аз съм му верен роб! Долу Русия.
46
8
 
6
 
! Отговори
:):) преди 5 години
дойче веле най компрометиралата се в днешно време агенция.Единствени вярвам на ВВС и на Франспрес..
45
1
 
3
 
! Отговори
Рошав преди 5 години
До Анонимен 41Смени си дилъра, пич!Не знам на какво си, ама оня те цака яко!
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 60Къде е заградотряд да ти стрела в гърба къде е че някого си заплашвали с разстлел. Явно не си ходил в социалистическата казарма, там постоянно ежедневно те заплашват със съд и дисцип. Нашия старшина даже ни се хвалеше че той бил определен от командира на полка при военно положение да изпълнява смъртните присъди за неподчинение и дезертьорство като поглаждаше многозначително личния си пистолет.
43
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сте слушали лъжите на Радио "Свободна" Европа ще направите аналогия с лъжите на дойче веле.
42
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономическото и военно превъзходство на САЩ след ВСВ идва защото Европа губи многомъже,заводи,инфраструктура докато САЩ са непокътнати, но вече везните си идват на мястото, който контролира Евразия контролира света.
41
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също така американците печелят икономически не военно.Именно. Защо да печелиш военно, като можеш икономически? Тоест,д а си ги купиш? Съветският елит иска долари за мерцедеси, немски кухни и ИКЕА. Буквално ги разяждат с това. И СССР рухва. Сега е дори по-зле, целият руски елит е заложник на Запада. Парите им са в западни банки, децата им са в английски и шотландски колежи и дори не се прибират в Русия. И тези хора ще ударят Запада военно? Хаха, че нали децата, парите и имотите им са там.
40
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"пише DW."С това и капката истина в статията се изпарява. Дойче Веле е просто един мегафон, който САЩ ползват от няколко десетилетия.
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няколко стотин хиляди рубли...Дори да са 999999, това са 26 хиляди лева по днешния курс.
38
4
 
15
 
! Отговори
шум в ухото преди 5 години
"в Русия престана на бъде привилегия на единици идейни романтици, или ПСИХОПАТИ, които през 1990-те години отидоха да воюват за сръбските "братя" на Балканите"Има ли българските ПСИХОПАТИ във ИРАК и АФГАНИСТАН???!!!! или НАЕМНИЦИ ??или пушечно месо на сащ??