Лавров: Либийците сами да уредят вътрешните си проблеми!

Москва е готова да посредничи между Израел и палестинците
24 ное 2018 08:30, Петя Славова
28
Лавров: Либийците сами да уредят вътрешните си проблеми!
Снимка: БТА

Русия и Италия се договориха да продължат активното си сътрудничество в борбата с тероризма и незаконния наркотрафик, съобщи руският външен министър Сергей Лавров след преговорите с италиански си колега Енцо Моавери-Миланези в Рим днес, предаде ТАСС. Двамата дадоха изявления пред журналисти след срещата. Първият руски дипломат е на двудневно посещение в италианската столица.

Миланези посочи, че Италия високо цени подкрепата на Русия за конференцията за Либия, която се състоя тези дни в Палермо по италианска инициатива, и разчита на приноса на Москва за уреждането на положението в Либия. Русия участва на високо равнище на форума в Палермо, където е представена от своя премиер Дмитрий Медведев.

Още по темата

Според Миланези Рим смята за реално провеждането на избори в Либия до началото на лятото на следващата година, макар че "си даваме сметка за всички сложности". "Нашата цел е гарантирането на сигурност и стабилност на Либия, и тази цел се споделя от международната общност", подчерта министърът.

Лавров от своя страна отбеляза, че при търсенето на пътища за изход от либийската криза не трябва да се забравят причините, които са я породили. Според него "всички беди на днешна Либия са свързани с агресията на НАТО и с най-грубото нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН". Именно това "хвърли този район в хаоса на междуособиците и даде тласък на бурен ръст на тероризма, на незаконната търговия с оръжие и . . . на безпрецедентна миграционна вълна, включително и към Европа", каза той, цитиран от ТАСС.

Лавров изрази мнение, че е контрапродуктивно да се слагат изкуствени срокове за един или друг етап в политическия процес. "Преди всичко самите либийски играчи трябва да определят как ще живеят заедно в своята страна и след като постигнат такова взаимно разбирателство, вече ще може да се говори за демократични процедури и формиране на нови структури на властта", подчерта руският външен министър.

Засягайки остро актуалния въпрос за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, Лавров оцени положително усилията на Рияд за разследване на убийството. "Необходимо е то да бъде завършено възможно най-скоро. Ние отбелязваме, че саудитските власти провеждат това разследване, сътрудничат и с турските власти. Ще очакваме произнасянето на окончателна присъда", отбеляза той, цитиран от БТА.

Лавров засегна и израелско-палестинския конфликт, като изтъкна, че Русия е готова да бъде домакин на среща между палестинците и Израел и да бъде посредник между тях, предаде Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лавре Лавре-еее, да спреш водката байче, черното дробче се обажда, буди те посред нощ а ти се ошумоляваш.
21
0
 
2
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Най-после една страна,в чиито вътрешни работи Русия е решила да не се меси.
20
2
 
5
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До Анонимен 9 Я кажи къде прочете че някой краде нефта на Либия ?
19
3
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Лавров :Сирия сама да реши вътрешните си проблеми.
18
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е преминала на нова доктрина "двамата сергеевци". Който не слуша Сергей Лавров, ще слуша Сергей Шойгу". Ей за това им е мъчно на САЩ....
17
2
 
27
 
! Отговори
c4n0puS преди 5 години
Както винаги... САЩ правят мазало а ЕС им чисти бъркотиите, а от едно извесно време и Русия се правят на миротворци (Сирия, сега Либия). Май Русия сериозно иска да стъпи в Близкия Изток хахаха Ето защо Англия и САЩ подскачат като попарени хахаха (и зора за излизане от ЕС) Англия искаше и тя да дои необепокоявано Изтока като САЩ ама заради лошия изход от Бекзит и излизат криви сметките. И единствения печеливш от всичко е Русия хахаха Нямам думи как Великите сили си играя с живота на хората...
16
2
 
8
 
! Отговори
До 18 Сат преди 5 години
От рано днес се утваръш нещу
15
21
 
7
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До До 14 (*_*)руснаците са известни с това ,че прекаляват с психо-активни вещества рано сутрин.До обяд вече са на два литра водка.
14
10
 
26
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
Главния виновник са САЩ и неговия слуга НАТО и гендарите които ги боготворят
13
5
 
30
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
За причините, довели Либия и половината арабски свят до днешното състояние-1000 пъти е прав Лавров.В това отношение западът, Нато и глания виновник-САЩ, действаха така, както както селски мераклия действа с чужда невеста-ако може да вкара и трите вътре, а после-друг да я храни.Впрочем, те и в Европа действат така, но все още малко по-цивилизовано-първо и купят букетче и евтин парфюм, и и направят някой друг комплимент, , заучен и изтъркан вече, а после-същото.Справки-Украина, Прибалтика, Полша..
12
24
 
13
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До Анонимен 11Абсолютно същото което прави русия в средна Азия.Не замо че русия е по-лицемерна ами и действа по-глупаво.
11
18
 
9
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Ако русия не беше толкова закъсала откъм човешки ресурси и пари вероятно щеше да тръгне да 'оправя' и проблемите на Либия.
10
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Италия вече започна да води много добра политика..............приятелство с Русия!!!
9
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните лицемери разрушиха много държави, една от които е Либия..............за да могат английските, френските и италианските фирми да крадат нефта на Либия!!!Прав в Лавров..............100 %!!!
8
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гениален дипломат е Сергей Лавров...............право в целта!!!Бог да пази България и Русия!!!
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Класацията за най- демократични страни се прави най-тъмният диктаторски режим.Режим, който си затваря очите за убийството на саудит журналиста Джамал Хашоги.
6
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя на снимката съвсем е придобил физиономия на кон. То и мозъкът му също е толкоз.
5
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
говори за демократични процедури и формиране на нови структури на властта",Вижте първо демокрацията в Русия, след това може да говорите за чужда! В класацията за най- демократични страни, скоро време Венецуела ще ви измести от предпоследното място!
4
2
 
27
 
! Отговори
случаен преди 5 години
те си бяха уредена държава
3
4
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Е, да не би руснаците да свалиха Кадафи и да не би руснаците да забъркаха тая каша в Либия ?