Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!

Лавров нарече инцидента "провокация" от страна на Украйна
26 ное 2018 14:07,
170
Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!
Снимка: Reuters

Украинският президент Петро Порошенко поиска от Русия незабавно да освободи украинските моряци и корабите, задържани вчера в Керченския проток, предаде Асошиейтед прес.

"Ние искаме те спешно да бъдат върнати на украинската страна", каза Порошенко и призова за деескалация на кризата.

По-късно днес украинският парламент ще обсъжда президентското искане за въвеждане на военно положение в страната заради кризата в Керченския проток.

Още по темата

Украйна каза, че шестима моряци са били ранени, когато руски гранични войски са открили огън по три украински кораба близо до Керченския проток, и после са били задържали. Русия и Украйна си размениха вече обвинения във връзка с инцидента, който задълбочи напрежението между тях, породено от руската анексия на Крим през 2014 г. и от подкрепата за сепаратисткия бунт в Източна Украйна, отбелязва АП.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "провокация" нарушаването от страна на украински кораби на границите на Руската федерация, предаде ТАСС.

"Бяха нарушени ключови положения на международното право, не само на морското право, но и на общото международно право, в това число на хартата на ООН, на конвенцията за морското право от 1982 г. и на други международно-правни инструменти, които многократно призовават всички страни да уважават суверенитета на другите държави", каза Лавров. Той допълни, че провокацията е била извършена по разпореждане на висшето ръководство на Украйна.

Лавров обвини Украйна, че е използвала "опасни методи" в Керченския проток, допълва Франс прес.

"Имаше нарушение и между впрочем бяха използвани опасни методи. Това можеше и създаде заплаха и рискове за нормалното придвижване на корабите в този морски коридор между Азовско и Черно море", каза Лавров.

Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предложи утре, на 27 ноември, да бъде насрочено заседание на комитета по политика и сигурност на ЕС заради ситуацията в Керченския проток.

Германският външен министър Хайко Маас призова за намаляване на напрежението във връзка с инцидента в Керченския проток.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Империята на злото отново се прави на силна като изтезава невинни жени и деца
107
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 123"Каква граница са нарушили,"Само Анонимния не е рабрал Цялата случка се разиграва в ЧЕРНО МОРЕ
106
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Порошенко е шизофрник и алкохолик. Синовете му ходат с тениски на Русия в Англия. Децата на бедните умират в Украйна.
105
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До шматка"Ако ги затвори или убие ще настрои и тези които му симпатизират срещу Русия"Ехх Шматка ШматкаТези индивиди на корабите са виновни че са пресекли незаконно границата и са оказали съпротива при арест(не са отвърнали на огъня факт) - кораба се арестува те си получават затвор еди колко си години и СПИРА СЕ ДО ТУКВоенните са действали по заповед и са нарушили границата на РФ - което е акт на АГРЕСИЯ - ако се тръгне по този вариант КАКВО ИСТИНСКА ВОЙНА ЛИ ДА СИ СПРЕТНАТ РФ И УКРАЙНА???
104
17
 
1
 
! Отговори
путин-)(yйл0 преди 5 години
джуджето-педофилчето е крадец и лъжец.
103
4
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 113Глупости.Путин не е толкова к.ух че да си вкара два автогола за един ден.Сигурен съм че веднага е издал заповед косъм да не падне от главите им и след някой ден ще ги освободи.Няма друг избор.Ако ги затвори или убие ще настрои и тези които му симпатизират срещу Русия
102
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скъпи граждани на България след два месеца ще има президентски избори в Украйна така че порошенко или господин ваисман като добър евреин знае как да под плаши стадото овце украинци и патриоти и националисти. Ще бъдат два месеца в бойна готовност и после порошенко ще спечели изборите и пак ще се зъби на путин. Какво е направил за хората си за четири години?????
101
2
 
15
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!Тавариш Путин и другаря Лавров ще си го преместят синхроно от единия крачол в другия
100
8
 
25
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Срещнали се двама украинци от майдана след 20 години и си приказват.. Украина била вече 10 години в ЕС и Нато... *Как си бе приятелю?* пита единия *Абе мани, мани* му отговаря втория.. *Що бе?* *кво е станало?* *Абе нищо. Аз съм без работа, жената бере домати във Испания, дъщерята стои на пиацата в Хамбург, а синът се омъжи за един англичанин!* *Ахххх, тяхната мама тея руснаци! - отговаря втория.*Знаеха те тогава много добре какъв *** ни очаква в EU и нарочно ни оставиха да влезем!"
99
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Косово случайно да е присъединена към Албания? така че не ми сравнявай Крим в"За твое сведение най-голямата военна база на САЩ в Източна Европа се намира къде? Ами да разбира се в Косово - В тази база има повече военни на САЩ от колкото са "Военните" на Косово. Така да се каже какво предствлява Независимостта на Косово в реалност.
98
17
 
7
 
! Отговори
Кон Лавров преди 5 години
Пак руски алкохолици и *** правят луди неща.
97
7
 
20
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Плачи,дете,баща ти е невинен!Порошенко може да плаче,но морячетата/18-19г/няма скоро да напуснат Русия-по руските закони сега ще има "съдебно разбирателство"-до 6м!Според руските медии момчетата са в шоково състояние и не разбират съвсем какво се е случило.Това действие от украинска страна е жест на отчаяние и показва провал на стратегията Волкер с изпълнител Порошенко.На американците много им липсва един Кисинджър,още повече ,че в руския лагер има двама негови достойни ученици-Путин и Лавров
96
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 111 Това са белогвардейци бе промит Американски мозък!
95
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 110Че то и руски бежанци има в България И след октомврийската революция е имало много руснаци в Бългрия !И все от "добро" са бягали !
94
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак лъжете. Украйна и Русия са били част от СССР. И двете са били съветски реСпублики. СССР не е само Русия. Тия ракети са създадени в Украйна. Руснаците знаят това много добре затова предлагат лукав договор на Украйна: "братушки украинци, ние толкова силно ви обичаме! Дайте си ядрените глави и ще ви пазим докато смъртта ни раздели!" Наивните украинци допускат огромна грешка. Договор с хора без морал и чест, каквито са руснаците, е хартийка. Московитите са най-обикновенни бандити.
93
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 104Хронология : РУСИЯ след това СССР и пак РУСИЯ . Това не е ли едно и също ? Толкова си виждал ти кремълски тролейбуси , че и да знаеш дали са зле или не :)))))))
92
16
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Чудно ми е ако утре Китай спретне такъв "законен" референдум"в Източна Русия и хората(основно монголоиди)кажат искаме да сме част от Китай каква ще е реакцията на Путин
91
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петро, питай БойкО как трябва правилно да се мазниш на НАТО и американци за да си направят снимка с теб поне!
90
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 100Е то по тая логика и ядрения арсенал разположен в Русия е на СССР а не на Русия, ама сте толкова зле кремъслките тролейбуси :)
89
23
 
8
 
! Отговори
Край преди 5 години
Украйна - страна с размерите на Франция и врата към Европа остава завинаги извън руската сфера на влияние. Евразийский союз - кaпут!Въпроса е приключен.