Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!

Лавров нарече инцидента "провокация" от страна на Украйна
26 ное 2018 14:07,
170
Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!
Снимка: Reuters

Украинският президент Петро Порошенко поиска от Русия незабавно да освободи украинските моряци и корабите, задържани вчера в Керченския проток, предаде Асошиейтед прес.

"Ние искаме те спешно да бъдат върнати на украинската страна", каза Порошенко и призова за деескалация на кризата.

По-късно днес украинският парламент ще обсъжда президентското искане за въвеждане на военно положение в страната заради кризата в Керченския проток.

Още по темата

Украйна каза, че шестима моряци са били ранени, когато руски гранични войски са открили огън по три украински кораба близо до Керченския проток, и после са били задържали. Русия и Украйна си размениха вече обвинения във връзка с инцидента, който задълбочи напрежението между тях, породено от руската анексия на Крим през 2014 г. и от подкрепата за сепаратисткия бунт в Източна Украйна, отбелязва АП.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "провокация" нарушаването от страна на украински кораби на границите на Руската федерация, предаде ТАСС.

"Бяха нарушени ключови положения на международното право, не само на морското право, но и на общото международно право, в това число на хартата на ООН, на конвенцията за морското право от 1982 г. и на други международно-правни инструменти, които многократно призовават всички страни да уважават суверенитета на другите държави", каза Лавров. Той допълни, че провокацията е била извършена по разпореждане на висшето ръководство на Украйна.

Лавров обвини Украйна, че е използвала "опасни методи" в Керченския проток, допълва Франс прес.

"Имаше нарушение и между впрочем бяха използвани опасни методи. Това можеше и създаде заплаха и рискове за нормалното придвижване на корабите в този морски коридор между Азовско и Черно море", каза Лавров.

Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предложи утре, на 27 ноември, да бъде насрочено заседание на комитета по политика и сигурност на ЕС заради ситуацията в Керченския проток.

Германският външен министър Хайко Маас призова за намаляване на напрежението във връзка с инцидента в Керченския проток.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкaНе се учудвай, всички медии и политици в България са бъкани с руска агентура.
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 74А Косово случайно да е признато за държава от някоя международна организация
66
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стискам палци на Украйна и на сънародниците ни в Бесарабия! Руснаците са агресори и империалисти! Колко народ изклаха кръволоците, Бог вижда всичко! Не се чудете на съдбата си!
65
13
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Хаха сайта трие всички коментари които подкрепят Украйна:)))))
64
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиКосово случайно да е присъединена към Албания? така че не ми сравнявай Крим в Косово няма нищо общо и самоия факт че Крим никой не го признава за руска територия е достатъчно показателен
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Там живеят руснаци от 9-ти век."А пък българи живеят там още от 5-ти век.
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много лесно Прошенко може да разбере какво го чака, трябва само да се обади на своя приятел Саакашвили и той ще му обясни всичко в подробности, дори и каква вратовръзка да си приготви за пресконференцията.
61
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм сигурен че ако руснаците влязат в нашите териториални води и задържат български граничари, всички до един руофили ще са на страната на Русия
60
2
 
14
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До шматкаВ КосовоТам нямаше дори и референдум а само ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ и то прочетена от Самия Хашим Тачи и толкоз Дори нещата като парламент не са били задействани.
59
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Който ги е пратил да ги освобождава. Шефа на цру лично е одобрил операцията. Къде са тръгнали, това да не е българо турската граница с хляб и сол
58
19
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 46Каква демократичност те гони.Русия окупира Крим по същия начин като Хитлер Чехословакия.Къде в правния мир има закон който да позволява провеждането на референдум от една държава на територията на друга суверенна държава пряко волята и.
57
4
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
които се води по акъла на убииците сащ ще си пати
56
7
 
3
 
! Отговори
av преди 5 години
Руски ***...
55
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедните и нещастни хохли, пак ги обидиха и биха!
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Настоятелно призоваваме западните спонсори на Киев да озаптят тези, които се опитват да извлекат политически дивиденти от раздухването на военна истерия във връзка с предстоящите избори и други събития в Украйна, заяви Лавров. Той посъветва властите в Киев да се държат адекватно, тъй като на Запада вече му е неудобно от украинското ръководство.Всичко това е във връзка с ноември 2013г. 5 години от Майдана в Украйна, спонсориран от САЩ и Co. А Викиту Нюланд раздаваше сандвичи.
53
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лавров, къде са украинските моряци ?До кога ще се правите на кокошкари...всички ви познават мрьсните номера !?
52
4
 
13
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗАЩО РУСИЯ -ДА ГИ ОСВОБОДИ !!? ОТ КАКВО ДА ГИ ОСВОБОДИ ? ДА ГИ ОСВОБОДИ ЦРУ -НАЛИ ТО ГИ ИЗПРАТИ ДА СЕ "ТУТКАТ" КЪДЕТО ЩЕ ГИ ...? НЕ СИ МИСЛЕТЕ ,ЧЕ УКРАИНЦИТЕ СА ПРОТИВ БРАТСТВОТО С РУСИЯ ! ГЛАВНО ТЕЗИ ,КОИТО БЯХА С ХИТЛЕР СА "ПОДМЕТКИ " НА ЦЪРЪУТО ...ДРУГИТЕ ЗНАЯТ КЪДЕ ИМ Е ИНТЕРЕСА ,НО ЗА МОМЕНТА СА В НЕВЕДЕНИЕ И МАНИПУЛИРАНИ ОТ ЦИОНИСТКА ВАЛУТА !!! ГМО-ТО НЕ МОЖЕ ДА ПОБЕДИ "ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА " !!!
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-доброто е че Светът още повече намразва Злото !
50
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лавров, а доказателства за брътвежите ти !!!?
49
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да напомня на путинофилите че Крим не е признат за руска територия дори и от най-верните съюзници на Русия, Беларус и Казахстан - ФАКТ !Така че по международното право 12 милната зона около Крим се явявава териториални води на Украйна същия статут има и икономическата зона, а относно пролива там корабоплаването се регулира от международен договор