Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!

Лавров нарече инцидента "провокация" от страна на Украйна
26 ное 2018 14:07,
170
Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!
Снимка: Reuters

Украинският президент Петро Порошенко поиска от Русия незабавно да освободи украинските моряци и корабите, задържани вчера в Керченския проток, предаде Асошиейтед прес.

"Ние искаме те спешно да бъдат върнати на украинската страна", каза Порошенко и призова за деескалация на кризата.

По-късно днес украинският парламент ще обсъжда президентското искане за въвеждане на военно положение в страната заради кризата в Керченския проток.

Още по темата

Украйна каза, че шестима моряци са били ранени, когато руски гранични войски са открили огън по три украински кораба близо до Керченския проток, и после са били задържали. Русия и Украйна си размениха вече обвинения във връзка с инцидента, който задълбочи напрежението между тях, породено от руската анексия на Крим през 2014 г. и от подкрепата за сепаратисткия бунт в Източна Украйна, отбелязва АП.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "провокация" нарушаването от страна на украински кораби на границите на Руската федерация, предаде ТАСС.

"Бяха нарушени ключови положения на международното право, не само на морското право, но и на общото международно право, в това число на хартата на ООН, на конвенцията за морското право от 1982 г. и на други международно-правни инструменти, които многократно призовават всички страни да уважават суверенитета на другите държави", каза Лавров. Той допълни, че провокацията е била извършена по разпореждане на висшето ръководство на Украйна.

Лавров обвини Украйна, че е използвала "опасни методи" в Керченския проток, допълва Франс прес.

"Имаше нарушение и между впрочем бяха използвани опасни методи. Това можеше и създаде заплаха и рискове за нормалното придвижване на корабите в този морски коридор между Азовско и Черно море", каза Лавров.

Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предложи утре, на 27 ноември, да бъде насрочено заседание на комитета по политика и сигурност на ЕС заради ситуацията в Керченския проток.

Германският външен министър Хайко Маас призова за намаляване на напрежението във връзка с инцидента в Керченския проток.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"KRIM NIKOGA NE E BIL RUSKI predi..."---Пиши на кирилица, бе, kaput! :) :)
47
2
 
14
 
! Отговори
смях преди 5 години
пратете ББ да внесе стабиУност в тия тревожни региони. в тия тревожни времена.
46
7
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Всеки път мед ви капе от устата като говорите за Русия
45
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в статията защо не се казва, че корабите на украина са били военни бронирани катери с воени на борда?Е, как трябва да реагира РФ когато воени кораби на друга държава пресичат незаконо границата?О, да Крим беше украински няколко десетилетия, а преди това руски столетия наред и подарен от украинеца Хрушчов на Ук.
44
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KRIM NIKOGA NE E BIL RUSKI predi e bil v sustava na OSMANSKATA imperiya i po podpisan dogovor mejdu dvete imperii trqbvalo e da bude neutralna teritoriya no posle kakto vsqkoga rusnacite sa go aneksirali
43
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това постоянно реване с цел правене на внушение , че Крим е окупиран от Русия ,е срам за демократична Европа !!! Защото недемократична Русия, за каквато я смятат, призна и се съображи с желанието на Крим, взето с референдум,а Европа ,сама се отрича от ценностите на демокрацията , когато не и отърва.
42
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво общо има ЕС с Керченския проток?
41
12
 
27
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
Хайде стига зорошови опорки. Крим никога не е бил на Украйна.Там живеят руснаци от 9-ти век.Самата Украйна е изкуствено създадена държава - от световното еврейство.За да провокират Русия.
40
8
 
15
 
! Отговори
Н преди 5 години
Потрошенко няма да види моряци нека освободи рудки моряци първо
39
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какъв го дирят там Украинците? Демонстрират" сила "ли?
38
6
 
22
 
! Отговори
Севастаки преди 5 години
Потрошения Макарона и ***: Триото на народното предателство!
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Az se chudq na bulgarite kak podkrepqt agresora,ami utre v Kardjali turcite ako iskat pomosht ot ERDOGAN i tqh li shte podkrepqt ,nali podkrepqt agresora rusia
36
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоза мазен евреин със загладен косъм ще измисли хиляди номера за да отдалечи Изборите, на които се очаква да загуби КАТАСТРОФАЛНО.
35
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха нали същия тоя разправя как щели да победят руснаците за една седмица, сега го удариха на молби.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее братска Русия дето ни оправи бабите!!!
33
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ексшефът на еврейската спец.-служба НАТИВ: Ако украинските кораби бяха опитали подобно нещо в Израел, отдавна щяха да са потопени!
32
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези фашаги чии са го крепили на руска територия.Спокойно можеха сега да лежат по дъното на морето.Сега конфискация на корабите и откупи за фашагити ако на баш Петрото му пука за тези индивиди.Той ги е пратил на заколение в руски води и си го получи. От камара векове Крим е бил Руски ,защото в миналото държави като Украйна и Македония не е имало
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СциганинСUkrainskite vlasti predvaritelno sa osvedomili rusnacite
30
12
 
6
 
! Отговори
м даа преди 5 години
Четете история и литература, казаците и запорожциту никога не са се приемали за част от империята на злото. И винаги са били държани чрез терор и подкупи
29
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жиб.Путин не се пресегна и да си вземе Крим щото така му е кеф. Крим стана руски ,след като ,взе решение на референдум (най-висшата форма на демокрация). Никой няма право да оспорва избора им , дори и това да не му харесва.