Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!

Лавров нарече инцидента "провокация" от страна на Украйна
26 ное 2018 14:07,
170
Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!
Снимка: Reuters

Украинският президент Петро Порошенко поиска от Русия незабавно да освободи украинските моряци и корабите, задържани вчера в Керченския проток, предаде Асошиейтед прес.

"Ние искаме те спешно да бъдат върнати на украинската страна", каза Порошенко и призова за деескалация на кризата.

По-късно днес украинският парламент ще обсъжда президентското искане за въвеждане на военно положение в страната заради кризата в Керченския проток.

Още по темата

Украйна каза, че шестима моряци са били ранени, когато руски гранични войски са открили огън по три украински кораба близо до Керченския проток, и после са били задържали. Русия и Украйна си размениха вече обвинения във връзка с инцидента, който задълбочи напрежението между тях, породено от руската анексия на Крим през 2014 г. и от подкрепата за сепаратисткия бунт в Източна Украйна, отбелязва АП.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "провокация" нарушаването от страна на украински кораби на границите на Руската федерация, предаде ТАСС.

"Бяха нарушени ключови положения на международното право, не само на морското право, но и на общото международно право, в това число на хартата на ООН, на конвенцията за морското право от 1982 г. и на други международно-правни инструменти, които многократно призовават всички страни да уважават суверенитета на другите държави", каза Лавров. Той допълни, че провокацията е била извършена по разпореждане на висшето ръководство на Украйна.

Лавров обвини Украйна, че е използвала "опасни методи" в Керченския проток, допълва Франс прес.

"Имаше нарушение и между впрочем бяха използвани опасни методи. Това можеше и създаде заплаха и рискове за нормалното придвижване на корабите в този морски коридор между Азовско и Черно море", каза Лавров.

Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предложи утре, на 27 ноември, да бъде насрочено заседание на комитета по политика и сигурност на ЕС заради ситуацията в Керченския проток.

Германският външен министър Хайко Маас призова за намаляване на напрежението във връзка с инцидента в Керченския проток.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
14
 
! Отговори
Мъка, мъка преди 5 години
Много угрижен нещо тоя Порошенко ми се вижда. Май не може да продаде шоколадите и се чуди какво да измисли, че да трогне задокеанските спонсори.
127
6
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Проследете пътя на 3 те мижави Украински корабчета и ще разберете сами.Че това е ПРОВОКАЦИЯ от страна на Украйна! Направо при вълка са отишли! А на малките момченца тук .Ще кажа.Че не е мястото тук Да си правят глупавото "шоу"! Това са сериозни теми за мъже! А не за Американизирано промити мозъчета С джендърски налконности! РУСИЯ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА ! А НИЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ СМЕ ПРИСЪСТВАЛИ В ИСТОРИЯТА И! Та няма как да я намразим.Както Американизираните мозъчета я мразят! Ок?
126
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Порошенко скоро ще проси мир от г-н Путин , това е началото , а цар зима ще си каже останалото. Да би мирно седяло ни би се в чудо видяло.Тоз г-н Порошенко е служил в съветската армия , но е забравил сега макар и руска на какво е способна.
125
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, руснаците откраднали три кораба, сефте. Че те колко кораба откраднаха от България след ВСВ и флаговете им са накачени по музеите като трофейни от битки. Русофилите се кефят от този факт. Срам нямат тези!!!Руснак откъдето мине все нещо ще си чопне.
124
4
 
16
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Абре Петро,абре хаирсъзино не са ли те учили да казваш МОЛЯ .Пък де да знаеш те може да искат да ти ги върнат ама морячетата да не щат ,защото в руски черноморски флот плащат двойно.Ти се радвай че ти върнаха войничетата кога на тумби бегаха през руската граница да се спасяват от чувала при Иваиловск де ги прати да възстановяват границата...че ако ги бяха оставили на донецка територия само копчета и манерки щяха да останат
123
3
 
7
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
RUSIYA SHTE VI RAZKATAE FAMILLITE PRODAJNI! UKRAYNA E BILA VINAGI S RUSIYA!
122
6
 
12
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Теа белогвардейците избягаха в България защото Червената армия ги навря в *** г"з Това е истината брато
121
4
 
15
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Ама то на корабите и жени и деца ли е имало бах мама му тези укри и до жените и децата ли опряха да се бият Тежко и горко им тогава срещу Русия
120
6
 
29
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Пирош не пипай мечката че да не стане лошо.... направо са смешни тези и стават са резил пред цял свят.
119
2
 
9
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен А и до затвора може и да не стигне Най сигурното е да се присъедини към Джони Макейн в отвъдното
118
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Путин,докога ще ги маеш тия украйнски фашисти?! Пускай танковата бригада и след седмица Порошенко в затвора!
117
4
 
28
 
! Отговори
до129 преди 5 години
.....Украйна произвежда бойни самолети, ракетни двигатели, танкове и мн.др. оръжия..........ако ще воюва с това произведеното , твърдо залагам за победа на Русия....
116
1
 
17
 
! Отговори
:):) преди 5 години
чудя се, какви сте сезаяли с руснаци урки и т.н, готвят ви балтия с гражданската узаконен рекет от застрахователите вие се пънете за катери и пролуви. Утре ще счупиш един мигач на някой за 30 лева и догодина ще плащаш двойно ГО. За това хабете енергия неза Потрошенко и Путин
115
1
 
17
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Украйна произвежда бойни самолети, ракетни двигатели, танкове и мн.др. оръжия.При военен сблъсък руснаците голям бой ще ядат."Произвежда Боини самолети - последните 5 години само прототипи на транспортниРакетни двигатели реално не няма пазарТанкове - Реално рециклира и модернизира такива от моргата/дългосрочно съхранениеи Мн. др. оръжия - какви? Украйна няма дори патронен завод за обикновени боеприпаси за Калашников - завода остана в Луганск - възстановен е и произвежда за ЛДНР
114
1
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До бобиЩе бъде политическо решение.Путин няма да прибегне до изнудване
113
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ли съм сигурен, че преди стрелбата по корабите е имало многократно предупреждение да се разкарат. Укропитеците свалиха цял самолет Б777, та няма да рискуват три тенекии!
112
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До шматка"Боби на бас за бутилка водка че до 10дни ще ги пусне"Уфф капитана на НОРД вече колко месеца(повече от половин година) се държи от Украинците без съд? Какаво става с Кораба? А Танкера и екипажа му? А Белгийския кораб?Освен това за 10 дни половината от бюрократичните глупости няма да са се случат. най-малкото преди да започне каквото и да е ще чакат да оздравеят ранените за всеки случай
111
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинците са корави войници и много надъхани срещу ушанките. Украйна произвежда бойни самолети, ракетни двигатели, танкове и мн.др. оръжия.При военен сблъсък руснаците голям бой ще ядат.
110
11
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Боби на бас за бутилка водка че до 10дни ще ги пусне
109
2
 
1
 
! Отговори
Литвиненко преди 5 години
До Боби в Азовдсо море