Напрежението в Азовско море – защо се случи, провокация ли е?

Нина Спасова и Чавдар Стефанов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 27 ное 2018 12:06 | 27 ное 2018 10:00, Екип на Bulgaria On Air
168

Без резолюция приключи извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано заради напрежението в Азовско море. Държавите членки осъдиха "използването на сила от страна на Русия" и я призоваха да освободи пленените моряците и да върне корабите на Украйна. Русия твърди, че плавателните съдове на Киев са нарушили териториалните ѝ води, като са се опитали да преминат неправомерно през Керченския проток. Снощи украинският парламент пък одобри указ на президента Петро Порошенко за въвеждане на военно положение в отделни области на страната за 30 дни, което влиза в сила от утре.

Журналистът Чавдар Стефанов каза, че според руснаците инцидентът е провокация именно на украинския държавен глава, която е насочена към предстоящите избори.

Още по темата

"Това е във всички руски издания, а според мен има два аспекта. Първият е свободата на корабоплаването, вторият е за причините за това. Азовско море. Представете си, ако някой затвори Босфора, така че руските оправдания първо са позакъснели, второ са изтъркани", подчерта Стефанов в студиото на "България сутрин".

Нина Спасова пък коментира пред Bulgaria ON AIR, че този инцидент в Азовско море не е ясно как и защо се е случил, не е ясно дали е провокация, но по думите ѝ двамата президенти Владимир Путин и Петро Порошенко имат интерес от него.

"Колкото и да е странно, огледално имат интерес. От една страна Порошенко, който е с паднал рейтинг и използва тази ситуация. От друга - Путин също има проблем с рейтинга", обясни още тя.

По думите ѝ лидерите на двете страни имат своите основания да покажат мускули в този момент, въпросът обаче е, че това е доста опасно за всички.

Журналистите коментираха и международната реакция на случилото се. Нина Спасова подчерта липсата на реакция от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Чавдар Стефанов пък беше категоричен, че аргументите на Русия пред ООН, че са искали да проверят корабите, били без покритие и припомни изказване на руския външен министър Сергей Лавров, което по думите на Стефанов е много важно.

"Това, че е крайно време да се промени световната и европейската архитектура. Тоест очевидно Русия претендира, че Крим е неин и иска това да бъде общопризнато. Това е една територия, с която може да въздейства върху много неща", коментира още той.

Журналистът обаче допълни, че очевидно Русия иска тази нова световна архитектура, но не знае как може да бъде постигната. Нина Спасова пък добави, че се надява да не се стига до военни конфликти и че всичко ще приключи сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
17
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
До 100. Мостът е единствената сухопътна връзка на Русия с Крим. Това е инженерния смисъл на построяването му. Просто и ясно.
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов от Мароко отива направо в Киев а после и в Москва
87
2
 
8
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Другарии, аз отивам на франта след Президента ми Плевнелиев до пълния разгром на Русия. Ще отдам живота си като Цветан Цветанов за победата над комуниститите и Орешарски!
86
4
 
6
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 5 години
Призовавам САЩ да ме подкрепи в похода ми който организирам за сразяването на Русия и освобождението на Украйна от руско робство.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много прости хора пишат тук.
84
2
 
15
 
! Отговори
РАША преди 5 години
ЕЛЦИН РАДВАШЕ ОЧИТЕ НА САЩ И ЕС КОИТО ИСКАШК ОТ ТЯХ ПОМОЩ И ИГРАЕШЕ НА ТЯХНАТА СВИРКA ПУТИННЕ Е ПИОНКА ДА ИГРАЕИНА СВИРКАТА ИМ РУСИЯ СЕ ВЪЗРОДИ СЕГА Е ПУТИНА НЕ ЕЛЦИ КОИТО РАЗДЕЛИ СССР ЗА ВЛАСТ
83
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чичо ТониПролива е изключително плитък, а има риск и за моста над него.-което иде да покаже, че там няма място за никакъв мост, изхождайки от функционална и инженерна гледна точка. Кой знае какви "инженерни съоръжения" минават и ще минават по този мост, насочени с работната си част на запад !?
82
2
 
18
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
Първо Керченския пролив не е затворен за корабоплаване, но е под регламент приет от украинска страна и спазван (с две изключения) досега: 1. да се уведомяват руските власти и 2. корабите да се водят от руски лоцман. Пролива е изключително плитък, а има риск и за моста над него. Второ - Босфора също има регламент за преминаване и той се спазва от всички. Без споменаването на тези факти коментарите са "фейк"!
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 95И какво направиха "оранжевите"?
80
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 93Веднага ги ловим кои са, наблюдаваме действията им.-и като наблядаваш, кво видя?"платен ***" ли видя, и човек, гледащ обективно на безумията, които продължава да върши наследничката на се се се ре?
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, писна ми от все едни и същи "експерти" пи "ТеВе"-тата, бе!Баба ти Нина и дедо ти Чавдар остаряха да се правят на "експерти" от екрана.Много е интересно, след време, като им спре хранилката, какви ще ги приказват.Или, като Асан Агов ще обърнат лопатата?
78
1
 
6
 
! Отговори
Чугуниц преди 5 години
Информацията съдържа инсинуация:"ДържавиТЕ членки на съвета остро осъдиха..." Тоест, обозначава се всички държави членки. Русия , излиза, също сама се е осъдила. Обаче няма резолюция. Дамммм. Това ще да е написано за хилъро гласуващи.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ме кефи когато тук се разкашлят някакви ***. Веднага ги ловим кои са, наблюдаваме действията им.
76
7
 
4
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Просто с напредването на възраста и засилването на половата му немощ *** почва да компенсира с повече агресия.Даже ботокса не му помага.
75
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е на дребния, злобен диктатор да му набият ушaнката до кръста!
74
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работя с украинци. Тяхното мнение е, че обявяването на военно положение е свързано с предстоящите избори. Сега не могат да се провеждат митинги и властта може да прави, каквото иска. Въвежда се цензура, проверки, арести. Просто се нажежавала обстановката преди избори, предизвиква се страх и безпокойство.
73
0
 
1
 
! Отговори
Спрете им нета преди 5 години
И ще дойдат да се молят като ромкини на Цивилозания свят.
72
4
 
11
 
! Отговори
х преди 5 години
До Анонимен 85това което мога да ти кажа е че страхът убива разума теб от какво те е страх та мразиш руснаците много са си печени и ме кефят никой не смее да им каже нещо зашото ги е страх ако можеха до сега да са го направили тия няма да се дадат никак лесно и това ми харесва в тях и кажи кога на теб ти е почукал руснак във вас и ти е казал всичко което имаш е мое симпатяга си
71
6
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
До 85:А кой ще почука на Порт Бургас,според теб,национален непредателю?
70
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 83Крим ще получи международно признание и морските териториални води няма да има кой да ги оспори. Така се отстоява национален интерес.Браво.-А утре да почукат на Порт Бургас, отстоявайки пак "националният си интерес", защитавайки "руският анклав" ? Кво ще кажеш по този въпрос бе, национален предател!