Русия опитва да обяви Азовско море за своя акватория!

Западен печат: Под прицел – украински кораби и международното право
27 ное 2018 11:30, Елка Василева
150
Русия опитва да обяви Азовско море за своя акватория!
Снимка: Reuters

"Русия напада украински кораби и международното право", гласи заглавието на редакционен коментар на "Ню Йорк таймс" за събитията в района на Керченския проток. Русия може да вика колкото иска за провокация, за политическа диверсия на украинския президент или за нещо друго, но нищо от това не променя факта, че тя няма законно основание да стреля по три украински кораба и да ги конфискува, пише вестникът.

Украйна и почти всички страни по света все още смятат Кримския полуостров и крайбрежните му води за украинска територия, а и все още е в сила договор от 2004 г. между Русия и Украйна, който определя Азовско море и Керченския проток като споделени териториални води. Сега Москва твърди, че в неделя трите украински кораба са навлезли в руски води, но това се базира на незаконната претенция към Крим, анексиран през 2014 г., отбелязва вестникът.

Още с откриването на новия мост през май т.г. руските власти установиха здрав контрол върху протока, а оттам и върху цялото Азовско море. Военни кораби спират и инспектират каргото на търговските кораби, плаващи за украинските пристанища Мариупол и Бердянск, което води до продължителни забавяния и големи щети на превозвачите и пристанищата, припомня "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Каквито и да се причините за плаването на трите кораба към Керченския проток, Украйна има право на това. А руската реакция - да таранира, да обстрелва, да ранява, да пленява, да блокира преминаването - е опасна, арогантна и незаконна агресия, констатира изданието. Според него Русия, която здраво държи в хватката си Крим, поема риск с надеждата, че Западът няма да има куража да наложи още санкции или да отпусне военна помощ на Украйна.

Но тази пряка атака срещу украинските кораби не трябва да остане ненанаказана - САЩ и съюзниците им може да засилят икономическите санкции, да забранят на свои кораби да влизат в руски пристанища в Черно и Азовско море или да увеличат военната помощ за Киев. Всички тези действия носят риск, но и да не се прави нищо също е рисковано, заключава "Ню Йорк таймс".

Конфронтацията в Керченския проток е ярко напомняне за "недовършената работа" между Русия и Украйна, сочи в анализ лондонският "Гардиън". През последните месеци напрежението между двете страни расте - размяна на санкции, наближаващи избори, религиозно съперничество, непроверими нарушения на човешки права и необясними "терористични" бомбени нападения. Но основният проблем остава непроменен - кризата заради анексията на Крим, войната в Донбас и хроничното неумение на международната общност да намери решение.

Според вестника натискът върху Русия и Украйна да прекратят конфликта идва от две главни посоки - от САЩ и от Германия. Президентът Доналд Тръмп спорно твърди, че американските и европейските санкции срещу руски физически и юридически лица от 2014 г. трябва да бъдат облекчени и това съдържа признаване на анексията на Крим. Но на практика неговото правителство, Великобритания и НАТО продължават да подпомагат Киев. Например през юли т.г. Пентагонът обяви, че отпуска 200 милиона долара военна помощ на Украйна, с което тази американска помощ достигна един милиард долара от 2014 г. насам, отбеляза "Гардиън".

Вестникът цитира консултантската компания за оценка на политически риск "Юрейжа груп", че сблъсъкът в Керченския проток вероятно ще доведе до нови санкции срещу Русия.

Полският "Газета виборча" помества статия на бившия министър на отбраната на Полша Януш Онишкевич, според когото към Кремъл трябва да бъде пратен ясен сигнал, че при нужда Киев ще получи от Запада същата подкрепа, която е оказал на Израел през войната Йом Кипур от 1973 г. Авторът отбелязва, че след безкръвното, но незаконно заграбване на Крим и след период на интензивни боеве в Донбас с участието на руски войски ситуацията донякъде се е стабилизирала със спорадични нарушения на примирието в Източна Украйна, регистрирани от наблюдателите от ОССЕ. Може би изглеждаше, че заради тази относителна стабилност кризата не заслужава голямо внимание, но след засилването на конфликта в Азовско море личи, че Русия няма намерение да възприема положението като устойчиво. Сега тя се опитва да извърши поредното заграбване и да обяви Азовско море за своя акватория, пише в анализа на "Газета виборча".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а корабите на НАТО в средиземно море как спират и проверяват кораби за съмнителни товари и то в международни води....има си постоянна група кораби които си имат критерии по които извършват проверки
104
11
 
35
 
! Отговори
Чугуниц преди 5 години
Искам да припомня началото на ескалацията: Украйна, съвсем незаконно, задържа 2 руски кораба, като подложи екипажите на МЪЧЕНИЯ и ги постави в условия на "непоносими условия на живот" - изолира ги на кораба, където имаше няколко тона риба, и ги държа месеци, като рибата започна да гние и създаде условия за епидемии. Чак след тези 2 провокации Русия започна проверките. Така че, Русия си е права.
103
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То Е тяхна акватория!
102
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като нашите ТВ-та, инфото е спуснато отгоре:"Реакцията на някои български телевизии, които започнаха новините си за тези събития на 26. 11. с изречението Русия откри огън срещу три украински кораби. Съветът за сигурност на ООН се събира на заседание, без да отчитат истинските факти от вчерашния ден, да не говорим за някакво обяснение или анализ, е лош знак, че едва ли ще чуем от тях надеждна информация за понататъшното развитие на ситуацията."
101
3
 
19
 
! Отговори
дърт преди 5 години
До привет от Дойчланд 109Съдейки по "мъдрото" ти изказване явно не си БЪЛГАРИН, щом твърдиш, че не са НИ освободили, а са ВИ освободили!
100
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава защо провокирате руснаците,като им вземате рибрски и търговски кораб?Спрете провокациите и не ни набутвайте във война,която никой от Европа не иска!
99
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Историк 81Ами да! През 1877-1878 година п о д л о са нападнали Турция и са дали възможност на БЪЛГАРИТЕ да си създадат държава, за да може сега от "лагодарност сега такива "историци" като теб да ги п л л ю я т!
98
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие знаете,че лъжете,ние знаем,че лъжете,всички знаят,че лъжете!Боже с коя ръка да се прекръстя... Боже смили се над техните души, моля те!!
97
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие знаете,че лъжете,ние знаем,че лъжете,всички знаят,че лъжете!Азовско море винаги е било руско.
96
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това не е вярно лъжецо!Стига си квичала алкохилизирани ватенко, разбрахме, че както ти, така и Ели, Боби и всички ватенки сте специалисти по всичко, в момента даже и по морско право!
95
3
 
17
 
! Отговори
До 96 преди 5 години
И това не е вярно лъжецо!Вътре в това море правата са разделени на териториален принцип. Украйна си има права на тази част, която засяга украинските брегове, Русия на частта, която засяга руските брегове.Е, Крим и моста са в частта от морето, върху която са разпространени правата на Русия.Сега изясни ли ти се майсторе?Хайде пий една водка и се заеми с други неща, които ти идат малко по-отръки.
94
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 94Украйна има руско население в Южна Русия и го тероризира и не признава руски език . Забраниха и българския език.
93
1
 
19
 
! Отговори
11 преди 5 години
Аве отдавна няма нищо за Скрипала - кво става, завалията оживя ли, ша има ли санкции?
92
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азовско море е своя акватория на Русия и Украйна, която се управлява от тях съвместно. Това море не е международно и затова чужди кораби нямат място там, а и не влизат в него без разрешение от Русия и/или Украйна.А самото море е дълбоко между 4 и 11 метра и затова през него кораби плуват само по един единствен канал, издълбан в дъното.Това са фактите.Да своя територия е на Русия и на Украйна и това е официално.Какво повече искате?
91
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиКато наемни убийци изкарват много повече от легиона. В НАТО войник е на 1000 долара заплата.
90
26
 
1
 
! Отговори
До 94 преди 5 години
До До 91Какви факти бе, ушаанке алкохолизирана??Фактите са, че Украйна има равни права за достъп до територията си, а руснаците ги спират и ги атакуват.Кажи ми кое от това не е ФАКТ???Договора от 2004г. не е ли ФАКТ?
89
18
 
1
 
! Отговори
До 82 преди 5 години
До MarinАбе, вие рруссофилите и карти ли не можете да разчитате??Това, да си русоффил-ппуттинофил, верно е диагноза, която трябва да се третира радикално и агресивно.
88
5
 
10
 
! Отговори
До 91 преди 5 години
Спаружен ти е мозъка, затова вътре се мяркат само сърпове и чукове, а също и те безпокоят някакви ***.Спри за малко да цункаш американски *** и се огледай за фактите, преди да пишеш авторитетно своите глупости тука.
87
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия=агресория и дивотия.Нещо като нашите мутри от 90те години.Тъъпи и агресивни...мразещи останалите, които са по-умни, кадърни и интелигентни.
86
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново ид иотс ки драсканици, с позоваване на глупости от американските ид и оти: Ню Йорк Таймс бил казал, че "Русия опитва да обяви Азовско море за своя акватория!"И защо пишете статия с тези глупости?!? Ами точно Азовско море официално е обявено за вътрешно море и своя акватория на Русия и Украйна, която е собственост на двете държави и се управлява на базата на споразумение между тях.Това е официален договор и международно известен факт.Чудно защо търсите под вола теле?