Русия опитва да обяви Азовско море за своя акватория!

Западен печат: Под прицел – украински кораби и международното право
27 ное 2018 11:30, Елка Василева
150
Русия опитва да обяви Азовско море за своя акватория!
Снимка: Reuters

"Русия напада украински кораби и международното право", гласи заглавието на редакционен коментар на "Ню Йорк таймс" за събитията в района на Керченския проток. Русия може да вика колкото иска за провокация, за политическа диверсия на украинския президент или за нещо друго, но нищо от това не променя факта, че тя няма законно основание да стреля по три украински кораба и да ги конфискува, пише вестникът.

Украйна и почти всички страни по света все още смятат Кримския полуостров и крайбрежните му води за украинска територия, а и все още е в сила договор от 2004 г. между Русия и Украйна, който определя Азовско море и Керченския проток като споделени териториални води. Сега Москва твърди, че в неделя трите украински кораба са навлезли в руски води, но това се базира на незаконната претенция към Крим, анексиран през 2014 г., отбелязва вестникът.

Още с откриването на новия мост през май т.г. руските власти установиха здрав контрол върху протока, а оттам и върху цялото Азовско море. Военни кораби спират и инспектират каргото на търговските кораби, плаващи за украинските пристанища Мариупол и Бердянск, което води до продължителни забавяния и големи щети на превозвачите и пристанищата, припомня "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Каквито и да се причините за плаването на трите кораба към Керченския проток, Украйна има право на това. А руската реакция - да таранира, да обстрелва, да ранява, да пленява, да блокира преминаването - е опасна, арогантна и незаконна агресия, констатира изданието. Според него Русия, която здраво държи в хватката си Крим, поема риск с надеждата, че Западът няма да има куража да наложи още санкции или да отпусне военна помощ на Украйна.

Но тази пряка атака срещу украинските кораби не трябва да остане ненанаказана - САЩ и съюзниците им може да засилят икономическите санкции, да забранят на свои кораби да влизат в руски пристанища в Черно и Азовско море или да увеличат военната помощ за Киев. Всички тези действия носят риск, но и да не се прави нищо също е рисковано, заключава "Ню Йорк таймс".

Конфронтацията в Керченския проток е ярко напомняне за "недовършената работа" между Русия и Украйна, сочи в анализ лондонският "Гардиън". През последните месеци напрежението между двете страни расте - размяна на санкции, наближаващи избори, религиозно съперничество, непроверими нарушения на човешки права и необясними "терористични" бомбени нападения. Но основният проблем остава непроменен - кризата заради анексията на Крим, войната в Донбас и хроничното неумение на международната общност да намери решение.

Според вестника натискът върху Русия и Украйна да прекратят конфликта идва от две главни посоки - от САЩ и от Германия. Президентът Доналд Тръмп спорно твърди, че американските и европейските санкции срещу руски физически и юридически лица от 2014 г. трябва да бъдат облекчени и това съдържа признаване на анексията на Крим. Но на практика неговото правителство, Великобритания и НАТО продължават да подпомагат Киев. Например през юли т.г. Пентагонът обяви, че отпуска 200 милиона долара военна помощ на Украйна, с което тази американска помощ достигна един милиард долара от 2014 г. насам, отбеляза "Гардиън".

Вестникът цитира консултантската компания за оценка на политически риск "Юрейжа груп", че сблъсъкът в Керченския проток вероятно ще доведе до нови санкции срещу Русия.

Полският "Газета виборча" помества статия на бившия министър на отбраната на Полша Януш Онишкевич, според когото към Кремъл трябва да бъде пратен ясен сигнал, че при нужда Киев ще получи от Запада същата подкрепа, която е оказал на Израел през войната Йом Кипур от 1973 г. Авторът отбелязва, че след безкръвното, но незаконно заграбване на Крим и след период на интензивни боеве в Донбас с участието на руски войски ситуацията донякъде се е стабилизирала със спорадични нарушения на примирието в Източна Украйна, регистрирани от наблюдателите от ОССЕ. Може би изглеждаше, че заради тази относителна стабилност кризата не заслужава голямо внимание, но след засилването на конфликта в Азовско море личи, че Русия няма намерение да възприема положението като устойчиво. Сега тя се опитва да извърши поредното заграбване и да обяви Азовско море за своя акватория, пише в анализа на "Газета виборча".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
3
 
4
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До бг Ой ой ой Великият страхопълзльо Стефан Стамболов дето вместо да се бие с Турците се облякал страхливеца в женски дрехи се е крил като мишка да не го хванат *** и така е дочакъл именно освободителите да го спасят .А отгоре на всичко е търгувал с Руската армия като и продавал продоволствие от заграбеното имущество от бедните Българи .Всичкото това го пише Буров в свойте спомени .
124
2
 
2
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До СЛАВА ЗА СТАМБОЛОВ Каква слава на този предател бе Този дето го славиш ни докара три национални катастрофи един пияница за цар и една гражданска война и репарации към Гърция и Югославия в размер на два и половина милиарда швейцарски франка който изплащахме до 1976 година . А също така ограби и спестените пари на Капитан Петко Воевода и пиеше ...... по вертепите на София и накрая онзи с меките китки го наряза като кисела краставица насред София
123
1
 
2
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
Е щом го е написал Ню Йорк таймс вестникът на Сорос значи всичко това е лъжа и хората не му вярват
122
4
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Русия никога не е ограничавала гражданското корабоплаване през Керченския пролив.Последните, които са писали коментари са забравили за какво става думаУкраинските военни кораби съзнателно са навлезли в руски териториални води, и то, забележете, в район, който е бил в териториалните води на Русия и преди анексията на Крим. Така че каква "агресия на Русия". В случая има предизборна акция на президента на Украйна Порошенко, та дано си качи рейтинга.
121
0
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Оставете чиновниците да се навоювст малко с Русия. Вече няма как да прекарат данъкоплатец да се трепе с други данъкоплатци заради лакомата олигархия завладяла Европа
120
1
 
8
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Ако някой е решил да се води по акъла на Газета Виборча, е най-добре да си напише завещанието преди да предприеме каквото и да е!
119
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са като останалите хора, но управляващите ги винаги са били ***!Особено след ОР.
118
7
 
8
 
! Отговори
пепе лепю преди 5 години
Браво на рашките, само така.
117
16
 
12
 
! Отговори
тръбата преди 5 години
Добре че, не дадоха на руснаците да прекарат тръбата за газа - условието им беше земята под тръбата ДА Е ТЯХНА ! Щяхме да имаме граница с Русия ВЪТРЕ в страната! Кой знае какви глупости щяха да измислят за да я охраняват. България щеше да е разсечена на две а черноморието руско след "референдум" разбира се...
116
14
 
14
 
! Отговори
СЛАВА ЗА СТАМБОЛОВ преди 5 години
ОТЪРВА НИ ОТ РУСКАТА РОБИЯ , НО НЕ И ОТ РУСКИЯ ГАДЕН КОМУНИЗЪМ!!!НЕ ---НА АЗИАТСКАТА РУСКА ПАСМИНА У НАС!
115
8
 
15
 
! Отговори
бг преди 5 години
"Русия иска да заплатим нашето освобождение с нашата независимост " Това са думи на великия Стефан Стамболов в Народното събрание. Този страхотен българин успява да ни освободи от имперската хватка на азиатците.
114
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкции до дупка за рускожидовските национал-империалистически милитаристи! Да живее КПСФ челен боен отряд на руските работници и крепостни, борещи се за къшей мухлясал, сух, черен хляб! Долу жидомасонските олигархически капиталисти на Кремъл и тяхното котило! Но пасаран!!!
113
18
 
19
 
! Отговори
ЕТО ВИ ПРИМЕР.. преди 5 години
...ЗА НАГЛОТО И АРОГАНТНО ПОВЕДЕНИЕ НА РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ ХОДОВЕ И МЕРАЦИ!!!ТЕ И БЪЛГАРИЯ , Я ИМАХА ЗА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ!!ЕТО ЗАЩО ---НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ЖЕЛАНИЕ ДА НИ "ОСВОБОЖДАВАТ" ...А , САМО ДА НИ ЗАВЛАДЯВАТ И ПОДЧИНЯТ НА ТЯХНАТА ВОЛЯ И "ЗАКРЕПОСТЯВАНЕ"!"ЗАКРЕПОСТЯВАНЕ"---Е ВСЪЩНОСТ "НОВОТО МОДЕРНО РОБСТВО" ...В РЕЧНИКА НА РУСИЯ!ЗАТОВА --СТ. СТАМБОЛОВ ГИ Е ИЗЧИСТИЛ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!СЛАВА НА ТОЗИ ВЕЛИК БЪЛГАРИН!!!!
112
19
 
20
 
! Отговори
руски терористи преди 5 години
Дайте да гоним навреме руснаците купили имоти в България че да не вземе злобното джудже да анексира и българска територия!!!!
111
13
 
16
 
! Отговори
До 116 преди 5 години
До СандоАбе, каскет, не искаш ли джуджето да обяви целия свят за руска територия...ведно с цялата вселена...???Русофиллски ***...писнали сте ни на всички.
110
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските руснаци налазиха отново форума с изкривеното си разбиране за реалността.Те тълкуват фактите, както дявола чете евангелието.С подобни родоотстъпници като родните руссофилли тази държава отива сигурно към разпад.
109
5
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
след като обявят цяла Украйна за руска територия и това с Азовско море ще се случи автоматично
108
7
 
20
 
! Отговори
дърт преди 5 години
До Анонимен 114Дойчо, колкото и да се пишеш "анонимен" поизказването ти е ясно кой си. Колкото до пасквила ти за забавянето на Освобождението НИ, не забравяй, чеБритания, Австро-Унгария, Франция и Германия винаги са били зад гърба на "болния човек" (Турция) и пак те са ни натрапили анти-българския Берлински договор!
107
17
 
9
 
! Отговори
Васил Левски преди 5 години
Който ни освободи той ще ни пороби ! / това са думите на Левски /Те няма да си пролеят кръвта по нашите земи заради черните ни очи , а ще си пролеят кръвта заради техни интереси ! / а това са думите на привета от Германия /
106
30
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
привет от ГерманияЗначи руснака ни е "освободил" ,дайте сега да ръкопляскаме на простащините които прави ?! Абе вие не сте добре бе ! Дори не си задавате въпроса защо руснаците изчакаха цели 500 г. за да се решат да ви "освободят"?! Руснаците имат над 11 войни с османската империя и винаги руснаците са побеждавали с изключение на една война , ако толкова много ви обичаха много по-рано можеха да принудят турците да ви дадат независимост ! Вие сте с чувство за малоценност и не мислите логично !