След морския сблъсък: Някои в Украйна се запасяват

Руски издания: Реална война няма да има, няма причини за такава!
27 ное 2018 10:15, Елка Василева
42
След морския сблъсък: Някои в Украйна се запасяват
Снимка: Reuters

Най-големият военен инцидент в отношенията между Русия и Украйна от четири години помага на Киев да прикрива вътрешните си проблеми, а същевременно заплашва Москва с нов етап в санкционната война със Запада и отслабване на рублата на фона на поевтиняващия петрол, пише руският в. "Газета".

Руските издания анализират ситуацията край анексирания от Москва полуостров Крим, където Русия задържа в неделя три украински военни кораба и екипажите им с обвинение, че са навлезли неправомерно в руски териториални води. Това "не е първият опит на киевските власти да провокират Русия - напоследък Украйна активно засилва присъствието си в региона", заявява "Известия".

Руският Черноморски флот днес е внушителна сила. Ако подобно събитие се бе случило край бреговете на Израел или на САЩ, от нарушителите на границата нямаше нищо да остане. Русия обаче смята да решава проблема само по дипломатически път. "Защото е важно целият свят нагледно да види не "агресия" от страна на Москва, а грубо скалъпена провокация, застрашила и сигурността на търговския стокообмен в региона, и спокойствието на жителите на Крим", добавя всекидневникът, цитиран от БТА.

Още по темата

Украинските кораби "съзнателно са пренебрегнали всички радиоповиквания на руските граничари", които са ги уведомили, че нарушават границата. На борда им са се намирали служители от щата на украинското военно контраразузнаване, получавали директни указания от Киев, пише "Росийская газета", като се позовава на руската Федерална служба за сигурност (ФСС).

Московският официоз помества на сайта си видеозаписи от разпити на задържани украински моряци, разпространени от ФСС. "Като командир на отряда кораби осъзнавах провокационния характер на действията ни", признал според "Росийская газета" капитан трети ранг Володимир Лесовой.

От своя страна "Украйна публикува преговорите между руските моряци", които разпалено крещят: "Смажи го, смажи го!", описва опозиционният "Новая газета" действията на руски кораб, врязал се в един от украинските.

Защо украинските катери не са отвърнали на огъня от руска страна, пита вестникът. И ако "преходът на украински плавателни съдове по украинско море от едно украинско пристанище към друго украинско пристанище" е престъпление от гледище на Русия, защо руските граничари са пропуснали преди два месеца украински кораби по същия маршрут?

"Русия разполагаше с цял куп варианти да спре украинците, без да докара нещата до безизходица". Вместо това обаче "Русия обстреля украински кораби (сиреч всъщност започна война), плени ги и нещо повече - дори не обяви екипажите за военнопленници. Тя обяви моряците за престъпници", се казва в статията.

"Сега и двете страни са поставени в положение, от което рационален изход няма", заключава изданието.

Евентуално разрастване на черноморския конфликт би могло да донесе изгоди на някои политически сили, но е в разрез с дългосрочните политически интереси както на Русия, така и на Украйна, отбелязва руското издание на сп. "Форбс". То прогнозира взаимни отстъпки и стабилизиране на ситуацията, но при запазване на войнствената риторика и от двете страни.

"Ще гледаме цирк на пропагандна война между тези, които чакаха и мечтаеха да повоюват с Москва с чужди ръце, и тези, които ще обвиняват (украинския президент Петро) Порошенко, че иска да стане диктатор. Реална война обаче няма да има, няма причини за такава", коментира за онлайн изданието "Правда" украинският политолог Михайло Погребински.

Но според "Независимая газета" пенсионерите в Украйна от вчера "се запасяват със сол, кибрит и други "военновременни" стоки".

Откакто през 2014 г. Москва включи Крим в състава на федерацията, военни от Русия и от Украйна за пръв път влязоха в пряк сблъсък заради различно тълкуване на въпроса къде минава морската граница между двете държави, отбелязва "Ведомости".

Двете страни и без това де факто са в необявен конфликт. И тази допълнителна "малка победоносна война" е опасна за тях - ако събитията се развият по най-лошия сценарий, тя за никого няма да е нито малка, нито триумфална, предупреждава вестникът, цитиран от Би Би Си.

Въведеното от Порошенко 30-дневно военно положение в граничните райони е безпрецедентно решение, пише "Ведомости" и обяснява: такава мярка не бе предприета нито след присъединяването на Крим от Русия, нито дори в острите фази на сепаратисткия конфликт в Донбас. Украинският президент впрочем уточни, че и сега военното положение не означава буквално война и някакви нападателни действия.

"Днешният морски casus belli е само поредният епизод от конфликта, започнал през март 2014 г., и е чудно как той не се случи по-рано", добавя всекидневникът.

Според него превземането на кораби без човешки жертви засега не изглежда явен повод за истинска война, включително защото в очите на Порошенко тя може да е прекомерна цена за преизбирането му на президентския пост догодина.

Ако украинските моряци и кораби се върнат скоро в родината си, случаят може да приключи с това, но ще остане възможността за нови подобни сблъсъци. Сред най-очевидните правни последици за Русия експерти посочват скорошното въвеждане на нови санкции, но по думите на руския външен министър Сергей Лавров тази перспектива "отдавна вече не го вълнува".

"Това е лош навик, но не и единствен: откритата употреба на сила от легални руски военни срещу Украйна укрепва вярата на мнозина хора в Русия, че войната срещу съседната страна не е нещо страшно", допълва "Ведомости".

"Комерсант" разглежда икономическата съставка на морския конфликт, спрял почти за денонощие корабоплаването в Керченския проток. "Независимо от политическата страна на въпроса за Москва това е по-опасно, отколкото за Киев - през протока се изнася към 40 на сто от родното зърно и само 2 процента от украинското", посочва вестникът.

Но според цитирани в него браншовици и експерти движението в протока за момента е застрашено повече от лошото време, отколкото от военните кораби. Текущият руско-украински конфликт също не буди засега сериозна тревога у бизнеса, уточнява "Комерсант".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Блъсни си я ти, ако въобще я имаш като глава, а не като украшение!А за договорите попрочети малко (ако въобще можеш и да четеш)!
32
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 37В марте 2018 года денонсировать договор о дружбе с Россией предложило министерство иностранных дел Украины. 28 августа президент Украины Птр Порошенко поручил МИДу готовиться к расторжению договора. 6 сентября Совет национальной безопасности и обороны Украины принял решение о прекращении договора согласно положениям его статьи 40. 17 сентября это решение утвердил президент. 24 сентября официальная нота была вручена МИДу РФ
31
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 37Международно-правовой статус моря определяется рядом источников права, наиболее актуальный из которых Договор между Российской Федерацией и Украиной о сотрудничестве в использовании Азовского моря и Керченского пролива (ратифицирован обеими сторонами в 2004 году). В этом документе Азов отнесн к категории внутренних вод России и УкраиныТакже в 2012 году было заключено соглашение о мерах по обеспечению безопасности мореплавания в Азовском море и Керченском проливе
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиДоговора за Азовско море е в сила и това го признава и Русия. Много си нагъл и арогантен, ти казвам, че лъжеш и увърташ по най-гадния и циничен начин. Точно като партиен секретар на събрание си.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиАло, Радио Москва - говорим за Азовско море. Спри да бие *** - ХАХАХА. Товорим зо Азовско море и договора на Русия и Украйна или в него Нептун направи майдан и законно избраните русалки направиха референдум и решиха да стрелят и пленяват руски кораби. Говори по въпроса, че много се излагаш.
28
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
прод"Крим се присъединява към РФ по казуса ФРГ-ГДР и границите пак се променят този път на РФ"В този момент се променят и собствеността на 200мил търговска зона и 12 мил териториални води около КримСлед 4 години Украйна излиза от договора за дружба и сътрудничество - той спира действието на други договори включително този за съвместно ползване на Азовско мореОстава да действа само класическото морско право 12 мил териториална зона - вече РФ не е длъжна да пропуска кораби през Керч
27
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен прод"Азовско море и атаката на руски военни кораби, в нарушение на договор"По един или друг начин референдума се провежда - даСега по КАЗУСА КОСОВО е необходимо ПРОСТО ЕДНА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ при Крим има и РЕФЕРЕНДУМКрим ОБЯВЯВА НЕЗАВИСИМОСТ чрез ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТСъответно се променят границите на Украйна(както тези на Сърбия по казуса Косово)Крим се присъединява към РФ по казуса ФРГ-ГДР и границите пак се променят този път на РФ
26
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиГовори за Азовско море и защо Русия пак нарушава договорите. Спри с другото СМЕШЕН СИ
25
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Майдана вътрешен проблем на Украйна"БравоМайдана завършва ли с ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТ - ДАНовата власт ЛЕГИТИМНА ЛИ Е - НЕ или не е докато не се произведат избориКрим Вътрешна Част на Украйна ли е по времето на Майдана и Преврата? ДаВ Крим има ли по това време ЛЕГИТИМНО ИЗБРАНИ МЕСТНИ ВЛАСТ И МЕСТЕН ПАРЛАМЕНТ. ДА Въпросните власти обявяват за референдума - веднага следват ОРГАНИЗИРАНИ СБЛЪСЪЦИ ПРЕД КРИМСКИЯ ПАРЛАМЕНТ РЪКОВОДЕНИ ОТ ДЕСЕН СЕКТОР ЗА ДА СЕ ПОПРЕЧИ НА РЕФЕРЕНДУМА
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиИ спри да се измъкваш пак в стил вие защо биете ***. Говоря за договора за Азовско море, а ти пак цитиращ тезисите на руската пропаганда. Защо Русия нарушава отново договор подписан от нея. Много се излагаш и олекваш. Вече си просто смешен. Говори за Азовско море и атаката на руски военни кораби, в нарушение на договор. И не започвай пак -майдани, фашисти, зелени човечета, славянство, православие, а всъщност са прикритие на имперските интереси на Русия.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиБраво Опорките в действие Не пиши с главни букви Не е конгрес на КПСС Майдана вътрешен проблем на Украйна, а не Русия да решава кое правилно и защо в Чечня не го позволихте например. Или така и в Приднестровието, Абхазия, Осетия. Избори с добре въоръжени зелени човечета се правят лесно. И в Луганск и Донецк ли бяха мирни избори с редовна руска армия, извинявам се доброволци в отпуск. за Косово егоре долу така като описа, но във вариант ала Чечна и не съм съгласен, че я отцепиха от Сърби
22
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Стига си лъгал Договора който цитираш е друг"1. Майдан - ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТ В КИЕВ = НЯМА ЛЕГИТИМНА ЦЕНТРАЛНА ВЛАСТ2. Крим - Легитимно избраните власти на КРИМ обявяват РЕФЕРЕНДУМ за НЕЗАВИСИМОСТ и присъединяване към РФ3. На Референдума над 85% гласуват за (като поне 75% от населението на Крим са ВЪРЛИ ЕТНИЧЕСКИ РУСНАЦИ)4. Крим ОБЯВЯВА НЕЗАВИСИМОСТ(Казус КОСОВО)Така РФ или Крим в този случай наруши териториалните граници на Украйна?5. Крим се присъединява към РФ(КАЗУС ФРГ-ГДР)
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиСтига си лъгал. Договора, който цитираш е друг и е нарушен от Русия с анексирането на Крим и Украйна не е излизала от него и той от 1997 год.. Просто Русия го наруши и не пробутвай глупостите за майдани, фашисти и др. Договора за Азовско море и Керченския пролив е от 2003 год и го определя за вътрешно море и на двете страни. Айде почвай да мислиш поредната полулъжа и да извърташ нещата, че нещо дотук си неподготвен. Излагаш се.
20
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Кримския полуостров се води Автономна република Крим, която си има свое собствено управление, но е била под руски флаг до преди 30тина г.! Русия прави тази територия да бъде под украински флаг, поради специфични взаимни договорености! След инвестиция от над милярд долара от страна на сащ се случва т.нар. преврат в Украйна, целящ обръщане на украинците срещу Русия и разполагане на натовска база! Всички знаем колко ни "пази" натовската база в БГ! Сащ всячески се опитва да разпали война!!!
19
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Кога излезна от договора"Договорът е за Дружба и сътрудничество Укрйна обяви че излиза от него още преди месеци. Проблемът не е самия договор а другите договори подписани въз основа на него включително границите на Украйна, Съвместно ползване на Азовско море и сумата ти други по-незначителни казуси. С спирането на основния договор и останалите престават да функционират - малък пример в азовско море не се договориха за морски квоти за 2019 година - легална браконерщина
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиКога излезна от договора. Закъсня днес да се появиш на амбразурата. Няма тема свързана с Русия и ти да не се нахвърлиш с комсомолски плам да я защитаваш. Май само това ти е смисъла на живота или работата. И договора се отнася и за Азовско море. Ти си по-зле и от други открито руски сайтове - потлед инфо, пик, будна ера - те горките като преписват, дори не си сменят и руските карти и картинки. Айде стига, че ми писна от великата, православна, славянска Русия - от която бягат съседите и.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И каква е тая снима бе майна всичко дo Крим е руска територия и зад Керченски мост който влезе там и отнася плувакта даже и амеба може да го схване аман от *** като стъпваш с боен кораб във руски води може да отнесеш и една ракета в ***. Да си стоят в украинския гулаг.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закона на по-силния няма нищо общо с международното право
15
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 Украйна е суверенна държава бе Андрешк0 !Какви договори е денонсирала с Русия та да и' анексира територии и морска акватория бе Андрешк0 !?Я се блъсни в паметника на съветската армия, та да ти дойде малко акъл !
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинците могат просто да обстрелят моста на империята на злото и нещата да завършат логично