Украински контраразузнавач ранен тежко при инцидента край Крим

Руски изтребител използвал неуправляеми бойни ракети
27 ное 2018 16:37, Елка Василева
97
Украински контраразузнавач ранен тежко при инцидента край Крим
Снимка: Reuters

Служител на украинското контраразузнаване е бил ранен сериозно, след като руски изтребител изстрелял ракети срещу украински кораби при инцидента край бреговете на Крим в неделя, предаде Ройтерс, позовавайки се на ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Васил Хрицак.

Украйна и Русия си размениха обвинения, след като руската страна стреля по украински военни кораби и след това ги задържа. Кризата принуди Украйна да въведе военно положение в някои райони, като се оправда със заплахата от руска инвазия по суша, отбелязва Ройтерс.

"Според потвърдена оперативна информация на ССУ един от руските изтребители е използвал неуправляеми бойни ракети срещу украинските кораби, в резултат на което един от офицерите от ССУ е сериозно ранен", каза в изявление днес ръководителят на службата Васил Хрицак.

Още по темата

Русия каза, че сред задържаните украинци има служители на ССУ, припомня Ройтерс.

Хрицак потвърди това и каза, че служителите на разузнаването са били там в подкрепа на военните.

"Наистина предизвикващ изненада факт е, че срещу два украински катера и малък влекач руснаците използваха шест кораба на Федералната служба за сигурност (ФСС) и четири военни кораба, както и военни хеликоптери и самолети на военновъздушните сили", заяви той.

Хрицак добави, че Съветът за сигурност на Украйна взима всички необходими мерки, за да осигури освобождаването на всички пленници.

Междувременно ФСС разпространи днес видеозапис с трима членове от екипажите на арестуваните в неделя украински кораби. Всеки от тримата моряци признава, че е преминал незаконно руската граница.

Не става ясно дали е упражнена принуда върху мъжете да говорят. На записа обаче се вижда ясно, че единият от тях чете субтитри, отбелязва Ройтерс.

Руската брегова охрана подложи на обстрел в неделя три украински военни кораба, опитващи се да минат през Керченския проток, близо до анексирания от Русия Кримски полуостров. В последствие Русия задържа плавателните съдове и техните екипажи, припомня БТА.

Ескалацията на обстановката в неделя изостри още повече и без това високото напрежение след анексията от Русия на Крим през 2014 г. и подкрепата й за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ОСВЕН ТОВА И ЩЕ БЪДЕ РАЗПИТАН !
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факан нюз, но нашата го разпространява, пренебрегвайки "добрите практики" в журналистиката! Да, имало е два шурмовика Су-24 и два въртолета, но от тях не е стреляно. НУРС-овете като правило се изстрелват залпово, а не поединично - това не е прецизно оръжие. А след един залп, с катера щеше да е свършено! Но откъде да знаят това простичките журналистчета? Не ги съдя, толкова могат! А са и послушни.P.S.Един невъоръжен Су-24 предизвика масова неврогенна diarrhea на американския есминец "Доналд Кук
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия искат да изкарат, че всички украинци са предатели. Издиша.
74
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** са пълен тaшaк :)Докато се правели на мъже успели да сблъскат два руски кораба!Ама те ги умеят тия работи - нали поните как си свалиха Ил-а в Сирия :)
73
8
 
1
 
! Отговори
Путин хуйло ! преди 5 години
Нееееее, их там нет !Точно както ония вагнерчета в Сирия, дето първо изобщо ги нямаше, пък после ги връщаха като товар 200. Скоро Украйна ще граничи на запад с Китай.
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На два катера и един малък влекач какво правят служители на контраразузнаването, а? Тръгнали да изпълняват волята на американския господар!
71
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изгърбич, украинците нямат нищо, дето да е последно поколение. Навремето имаха, когато се казваха УССР. Но от към 20 години имат само газови принцеси, неруснаци и майданути ;))Откакто от американското посолство им подмениха преподавателите в университетите с русофоби вече дори и славянски произход нямат. Станаха шумери ;)))
70
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ракети не са използвани ;))) Големи измислици тука ;))) Самолети и въртолети не са стреляли ;))) Такива смешки има само в украинските сайтове, а украйна няма как да знае какво е станало, понеже руснаците са блокирали всякаква комуникация на корабите ;))) Всичко това са укропитешки измислици ;)))
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма тежко ранени в инцидента. Никой не е пострадал от директно попадение. Всички са пострадали от осколките. А точно контраразузнавачите пък изобщо не са пострадали ;)))Големи локуми пак тука ;)))
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Още малко и реактивинят снаряд = ракета ! Т ъпо ! ...... Пустата му казарма ???
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Друго си е да се друсаш с наркотици и спирт в цивилизованият свят. И да тропаш на гейпарадите за демократични ценности ,нали ?
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТОСатанаил пак избълбука нещо неразбираемо от септичната яма. Като дойде асенизаторният камион, ще го всмуче и - до тук! Няма Сатанаил, няма дразнител, няма воня!
65
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ония разпалват конфликти по света защото няма друг начин да поддържат долара като световна валута. - Конфликтите ги разпалват скъсаняците от ***, за да държат високи цени на нефта, за да имат копейки за мезе, за да не жулят спирт наголо или със суров кромид само.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕто как мислят по въпроса нормалните и образовани българиyoutube -Илиян ВасилевХа ха Илиян Василев - нормален! Като Иво Инджев и Ал. Йорданов...
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами реактивния снаряд си е ракета.
62
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин само рейтинга може да вдига вече.
61
2
 
15
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Не се казва неуправляеми бойни ракети, бре неграмотници. Нарича се НУРС т.е. неуправляем, реактивен снаряд. Ама казарма му трябва на маминото синче дето е писало статийката.
60
1
 
18
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Действително е изненадващо защо руснаците срещу два малка кораба,направо консервени кутии,и един влекач,при неразрешено влизане в руски териториални води,изпращат десет кораба и т.н.Ами защото са искали да ги блокират,а не да ги потопят.Ако това се беше случило в териториални води на Израел,евреите нямаше да изпращят никакви кораби!Eдин боен самолет- и след 30 мин- всички на дъното!Струва ми се,че руснаците си взеха поука!?
59
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе оня ден като почна проблема нали казаха че били обикновени рибарски лодки,сега излезнаха некакви разузнавачи и незнам какво си..май ще излезе жива провокация...
58
1
 
9
 
! Отговори
ОСТАП преди 5 години
До Сата НАТОТЕВ КОНКРЕТНО ЗАЩО ТЕ ПУСКАТ ДА ПИШЕШ ТУК СЛЕД КАТО НЕ СА СИГУРНИ ДАЛИ СИ СИ ПИЛ ХАПЧЕТАТА.