Централноафриканската република забогатя с $12 млрд. на хартия

Получила заем от руската държавна банка, но станала грешка
39
Централноафриканската република забогатя с $12 млрд. на хартия
Снимка: Reuters, архив

Бедната Централноафриканска република извади голям късмет във вторник, поне на хартия, след като получи заем от 12 милиарда долара от руската държавна Външнотърговска банка (ВТБ), предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Оказа се обаче, че заем няма, а е станала грешка.

Сумата фигурира във финансовия доклад на банката за тримесечието, публикуван от Руската централна банка. В доклада е включена таблица с финансовите претенции на ВТБ към десетки държави до 1 октомври т.г. Срещу Централноафриканската република (ЦАР) стои сумата от 801 933 814 000 рубли (12 милиарда долара), което е над шест пъти брутния вътрешен продукт на страната.

Агенция Ройтерс е потърсила информация от банката относно заема. Финансовата институция е отговорила, че реално такъв заем не съществува. "ВТБ няма експозиция от подобен размер в ЦАР. Най-вероятно става дума за операционна грешка в системата, когато са били кодирани страните", посочи банката в изявление, изпратено до Ройтерс.

ВТБ не посочи кой е отговорен за грешката и как подобна огромна сума е била публикувана без да бъде забелязана, отбелязва агенцията.

Говорителят на правителството на ЦАР Анге Максиме Казагуи заяви, че няма информация за такъв заем. "Но не звучи правдоподобно, защото 11 милиарда долара е над дълговия капацитет на ЦАР", каза той.

Централноафриканската република има население от пет милиона души, а брутният й вътрешен продукт възлиза на 1,95 милиарда долара, по данни на Световната банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
За съжаление България нито един път не опита да е независима !Винаги чака на дядо Иван или чичо Сам.А беше сравнително простичко: Копаш си газ/петрол шистак по Добруджа. Пускаш помощи за соларни панели на хиляди БГ домакинства така,че всяко да получи допълнителен доход от 150-200лв. на месец. А не да се строят огромни полета на земеделска земя от разни бесепарски "барони"..... Всяко семейство с къща да сложи по 20-30 панела на покрива например ... още куп подобни неща ....
28
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До терсенето: кое кранче ? След 1985-та САЩ приеха стратегия да са независими. Резултата днес --> Най-големия производител на петрол в света.Не гледай само дълговете гледай и брутния продукт. Например той е около 20 трилиона долара. Дълга е пак толкова. Тоест почти 100%. Парите като дълг ти звучат много, но има продукт пак в трилиони срещу този дълг. Ако вземеш насрещен пример с Гърция този процент ако не се лъжа беше около 300%. В Германия дълга е като този в САЩ. Не виждам драми :)
27
4
 
5
 
! Отговори
До Терсенето преди 5 години
Не се прави на капацитет ,че си неук та дрънкаш.САЩ не дължи 18 трилиона на Китай ,а 1.15 трилиона,но това няма никакво значение ,защото се плаща в срокове и също така е деноминиран в щатски долари.И как така не били важни пари ,а ресурсите ? Най-богатите държави на света имат много по-малко ресурси от Русия ,а пътк са 100 пъти по-развити от нея.Та питам ,защо Расия с тея прословути ресурси е една бедна и мизерна страна от третия свят ? Ресурсните икономики фалират първи и стават като Венецуела.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имат капитализъм, пазарна икономика, свобода на словото, демокрация, свободни избори. Не ни интересува дали са бедни. Ако има някакви конфликти, сме насреща да помогнем с военна продукция, срещу долари. Приятел в нужда се познава.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците крадат ударно !!!
24
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НИКАКВА ГРЕШКА НЕ Е !! КАКТО КОМУНИСТИТЕ ОКРАДОХА БАНКИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЪЩОТО Е И В РУСИЯ!
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До rusnakХахахаа,Жалкия лев струва 40 рубли. За 50 жалки левчета си взимаш перфектна рускиня за 1 час.
22
12
 
10
 
! Отговори
rusnak преди 5 години
Смешничета, не се обаждайте като не разбирате. На Русия и е удобен този курс който има. Гледайте си жалкия лев и си трайкайте.
21
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските мошеници се чудят откъде да откраднат пари, че ще измрат от глад, без да дочакат Третата СВ !
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тоя ред на мисли вари да ти осребрят биткойна някъде но недей рева че са те били (((
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Д_о ХохолМунчо, ти със стотинки ли се бършеш. Не е много удобно.
18
4
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Явно заема който са получили от Щаба на товарищ путин, вместо в долари е бил изплатен в рубли, които по обясними причини са могли да използват само за тоалетни нужди ... !!!
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГАТО ВЛЕЗЕМ В ЕВРОЗОНАТА, ЩЕ ПРЕМАХНАТ ВАЛУТНИЯ БОРД И ЛЕВЪТ ЩЕ ДОБИЕ РЕАЛНИЯ СИ КУРС - 1 ЛЕВ = 0,20 евро
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога руската рубла ще струва нещо Когато я вържат в борд към Бг стотинката Факт (((
15
5
 
2
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
В тоя ред на мисли, 1биткойн=5 000 американски долара :-)
14
1
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
не вярвам да не е видяна грешка от 12 млрд, по-скоро са потънали в нечии джобчета и сега се чудят къде да ги изпишат като дадени, в следващият отчет няма да ги има и парите са наместени. надявали са се че никой няма да обърне внимание
13
4
 
7
 
! Отговори
Хохол преди 5 години
Стотинката ако я отвържат от еврото и ще струва 0.000001 копейки не знам някой по света да търси стотинки за нещо освен да си бърше *** със тях.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цар ще върне заема с 12 милиярда бананови листа
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трилион руски рубли е 2 милиона Бг стотонки факт (((
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еритреска 1 накфа= 5 руски рубли