НАТО подкрепя Украйна, макар тя да не е част от пакта

Столтенберг призова Русия да освободи украинските моряци
4 дек 2018 14:15, Елка Василева
288
НАТО подкрепя Украйна, макар тя да не е част от пакта
Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

Украйна не е част от НАТО, но съюзниците ще продължат да оказват силна политическа подкрепа и помощ за обновяването на украинските войски. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневното заседание на министрите на външните работи на държавите от пакта.

Той отново призова Русия да освободи задържаните наскоро украински моряци и кораби.

Решително подкрепяме независимостта и териториалната цялост на Украйна. Заради агресивните действия на Русия срещу Украйна - незаконното присъединяване на Крим, събитията в Азовско море - НАТО предприе най-голямото повишаване на готовността си от края на Студената война. Това е пряк отговор на действията на Русия срещу Украйна, добави Столтенберг.

Още по темата

Загрижени сме от новата руска ракетна система, която е в нарушение на договора за премахване от Европа на ракетите със среден и малък обсег. Необходимо е спешно, прозрачно и подлежащо на проверка прилагане на договора, посочи генералният секретар.

По неговите думи се очаква днес министрите от НАТО да изразят силна подкрепа и за Грузия.

Столтенберг допълни, че пактът приветства напредъка на Македония към пълноправно членство във военнополитическия съюз.

Столтенберг заяви, че НАТО подкрепя мирните преговори между правителството в Афганистан и талибаните. Той отново изрази мнение, че талибаните няма да спечелят битката на бойното поле, затова трябва да участват в преговорите за постигането на политическо решение. По неговите думи силите на НАТО в ислямската република "поставят основата" за постигане на политически изход. Русия, Иран и останалите страни от региона трябва да подкрепят този процес и да играят конструктивна роля. Не е работа на НАТО да поставя червени линии в преговорите, това е работа на преговарящите, поясни Столтенберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.