Русия: Мишена няма да са САЩ, а страните с US ракети!

САЩ без доказателства, че Москва нарушава договора
5 дек 2018 13:15, Елка Василева
446
Русия: Мишена няма да са САЩ, а страните с US ракети!
Снимка: архив, Reuters

Русия няма да остави без отговор излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО). Това заяви днес началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов на брифинг за чуждестранните военни аташета, предаде ТАСС.

"Бих желал да осведомя чрез вас вашите ръководители, че ако договорът за РСМО бъде разрушен, това няма да остане без отговор от наша страна", каза той.

Още по темата

Според шефа на руския Генщаб изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че Щатите смятат да напуснат този договор, е опасна стъпка, която може "да повлияе негативно не само върху европейската сигурност, но и върху стратегическата стабилност като цяло".

"Като военни професионалисти вероятно разбирате, че не територията на САЩ, а страните, разположили на своя земя американски комплекси с ракети със среден и малък обсег, ще станат обекти за поразяване при ответни действия на Русия", ако Щатите излязат от договора, заяви Герасимов пред аташетата.

За да спазят изискванията на Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3, бел. ТАСС), САЩ са преоборудвали част от своите стратегически нападателни въоръжения, разположени на 14-те си подводници тип "Охайо" и на 41 тактически бомбардировача Б-52Ейч, и едностранно са ги изключили от обсега на това споразумение, каза началникът на руския Генщаб.

Според Валерий Герасимов това дава възможност на Щатите "в най-кратки срокове да засилят потенциала на своите стратегически нападателни сили и да увеличат броя на бойните заряди с над 1200 единици".

САЩ не са представили никакви доказателства, че Москва нарушава знаковия договор за контрол над въоръженията, заяви междувременно говорителката на руското външно министерство. Тя обаче подчерта, че Москва е готова да продължи обсъждането на въпроса с Вашингтон, предаде Ройтерс.

САЩ вчера поставиха на Русия 60-дневен ултиматум да се върне към изпълнението на договора от 1987 г., който според Вашингтон тя е нарушила, като заявиха, че ще бъдат принудени да започнат шестмесечен процес на излизане от договора, ако нищо не се промени, пише БТА.

Мария Захарова заяви на брифинг днес, че американското посолство в Москва снощи е връчило нота, която предупреждава, че Вашингтон ще излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, ако Русия не започне да го спазва.

По думите на Захарова, цитирана от ТАСС, "в този текст отново са възпроизведени обвинения във вид на безпочвена, с нищо не подкрепена информация за предполагаеми нарушения от руска страна".

Русия "нееднократно е заявявала, че това са предположения, никакви доказателства, които биха потвърдили тази американска позиция, така и не бяха представени. Ако американците са ги представили на страните - членки на НАТО, защо САЩ ги крият от Русия?", продължи тя.

"Отново потвърждаваме неизменната си позиция, че договорът е една от ключовите опори на стратегическата стабилност и международната сигурност и сме готови за продължаване на диалог в съответните формати по целия комплекс от проблеми, свързани с действието на дадения документ на взаимноуважителна и професионална основа без отправяне на голословни обвинения и ултиматуми. Нашите предложения са известни и остават на масата за преговори", подчерта Захарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
ХОРА нека Ви обърна внимание на един ДРЕБЕН ФАКТСАЩ финасовата година е от 1 октомври до тази дата е УТВЪРДЕН БЮДЖЕТЪТ ЗА 2019гЗнаете ли какво перо има в него? Възможно най-просто казано: Разработване на ракети с обсег от 500 - 5500км!Сега с този "Ултиматум" който е по същия сценарий както предишния със Скрипал Русия трябва едва ли не да я *** за да покаже че САЩ са недоразбрали, сгрешили, преувеличилиСлед което САЩ ще излезнат от договора така или иначе. Някой да се хване на Бас за това?
281
8
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 300: Та значи така:"Ти не разбра ли русофилски миризливец че вие ще бъдете унищожени заедно с майка ви русия?"Е, ти ме разсмя наистина.
280
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подрязаха крилцата на уродливата двуглава кокошка. Украйна ударно разполага крилати ракети по брега на Азовско море, а НАТО заявяви че ще влезе с кораби в Азовско море за да докаже на руските ***.ки че това не е руско езеро а международен морски път.
279
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Жоро: Проблема ти е, че си си намерил много просто обяснение за всичко. Днешният хал на България не се обяснява само с разнасянето на някакви куфарчета и с това, че повечето от българите не са против Русия, въпреки че не са и против членството ни в ЕС. И едното не пречи на другото.Но това, кой е виновен за бандитската приватизация е безкрайна тема. И се използва най-вече преди избори.А темата е - да бъдем ли мишена, за да се харесаме на американците.
278
1
 
2
 
! Отговори
Привет от нивата преди 5 години
До ПроСоТоа дали не си пинал, а?
277
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanzТи не разбра ли русофилски миризливец че вие ще бъдете унищожени заедно с майка ви русия? Какви доказателства дириш, ти си живото доказателство че трябва да бъдете изтребени.
276
3
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До ПроСоТо 244 Злобар,като нямаш *** да отидеш там-защо плюеш по хората?Отишъл е там да работи и да постигне нещо в живота си.Не всеки е роден долна твар да слави Русия,да краде и подкупва и разнася куфарчета с окрадени народни пари-тези за които днешните прнсионери мечтаят умирайки от срам,че трябва да просят на стари год.за да оцелеят.
275
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Целият абсурд е в това, че на Тръмп не му трябват никакви обосновки или доказателства, за да престане да спазва някакъв международен договор. Веднъж вече го направи с договора за борбата с климатичните промени. Ще го направи и с този.За нас е важно ние да не ставаме мишена. Така че никакви натовски ракети на наша територия. За тези ракети няма време за предупреждение по горещ телефон както за междуконтиненталните. Изстрелят ли едните, ще изстрелят и другите - въпрос на минути.
274
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Привет от САЩА!...Приел/а си предложението ми?..Е,благодАрим,поласкан съм!..но Русията не е за мен,душо!!!..-Нито мащабите,нито природата са по моя "кройка"!!!Аз съм чедо на Слънцето!!!!!!!!!..А пиша в темата за Русия,защото както отбелязах долу,И_ДИОТИЯТА на "некои елементи" просто ме провокира..
273
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
да ви кажа честно,никога не съм допускал ,че де_билите "Гочоолу","Дочоолу" и "Данко Хаирсъзина" ,могат да бъдат реални,а не литературни образи....За мое разочарование ...неимоверно тъ_пите гербомаж_оретки ,дращейки злоб_ни БЕЗ_УМИЯ,промениха основно мнението ми.....наистина ли сме "замесени от клисаво тесто"?!
272
6
 
2
 
! Отговори
Привет от САЩ преди 5 години
До ПроСтоТо 256 Просто то,що не идеш у Русия,та да се накефиш?
271
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До тонкатаабе паметника може ли да говори бре?!..обаче ТИ можеш!..-Та кажи ТИ колко кила от споменатата течност си изгълтал/а!?..и без скромничене!..Вече имаме представа за възможностите ти..
270
1
 
2
 
! Отговори
до Жоро преди 5 години
много сме и сме на прав път
269
9
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До БЪЛГАРИЯ ЕС НАТО Много си прав.Всичко написано от теб е вярно.Аз само ще добавя-в Б-я,почти не останаха българи.Ние се изнесохме от тази проруска ***.Останаха тези,които ти си изброил.
268
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Чичо САМ е с целия цивилизован свят така че пияната му тояга и за бърсалка не става
267
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чичо ти Сам от много скачане накрая ще седне на дебелата тояга на руската армия.
266
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-нещастен народ от руския. Винаги така е било така е и така ще бъде.
265
10
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Сега се убеждавам ,че и пияниците имат страх ,въпреки твърденията на някои хора ,че пиян човек не се страхувал от нищо ! Руските пияндурници как пък точно само Срим анексираха , защо не анексираха и Аляска ?! Аляска е продадена на американците на много ниска цена в ущърб на интересите на руския народ , руските управляващи тогава не попитаха народа си дали да продадат Аляска ! Сега е момента да си го анексират ,както анексираха Крим с оправданието ,че Хрусчов не бил питал руския народ !
264
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само чепата тояга ще вразуми комплексираното джудже.
263
6
 
18
 
! Отговори
Брей преди 5 години
Някой щял да уринра върху всичко руско. Ще бъде забавно ако всичко руско уринира върху него, направо ще се удави.