Русия: Мишена няма да са САЩ, а страните с US ракети!

САЩ без доказателства, че Москва нарушава договора
5 дек 2018 13:15, Елка Василева
446
Русия: Мишена няма да са САЩ, а страните с US ракети!
Снимка: архив, Reuters

Русия няма да остави без отговор излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО). Това заяви днес началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов на брифинг за чуждестранните военни аташета, предаде ТАСС.

"Бих желал да осведомя чрез вас вашите ръководители, че ако договорът за РСМО бъде разрушен, това няма да остане без отговор от наша страна", каза той.

Още по темата

Според шефа на руския Генщаб изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че Щатите смятат да напуснат този договор, е опасна стъпка, която може "да повлияе негативно не само върху европейската сигурност, но и върху стратегическата стабилност като цяло".

"Като военни професионалисти вероятно разбирате, че не територията на САЩ, а страните, разположили на своя земя американски комплекси с ракети със среден и малък обсег, ще станат обекти за поразяване при ответни действия на Русия", ако Щатите излязат от договора, заяви Герасимов пред аташетата.

За да спазят изискванията на Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3, бел. ТАСС), САЩ са преоборудвали част от своите стратегически нападателни въоръжения, разположени на 14-те си подводници тип "Охайо" и на 41 тактически бомбардировача Б-52Ейч, и едностранно са ги изключили от обсега на това споразумение, каза началникът на руския Генщаб.

Според Валерий Герасимов това дава възможност на Щатите "в най-кратки срокове да засилят потенциала на своите стратегически нападателни сили и да увеличат броя на бойните заряди с над 1200 единици".

САЩ не са представили никакви доказателства, че Москва нарушава знаковия договор за контрол над въоръженията, заяви междувременно говорителката на руското външно министерство. Тя обаче подчерта, че Москва е готова да продължи обсъждането на въпроса с Вашингтон, предаде Ройтерс.

САЩ вчера поставиха на Русия 60-дневен ултиматум да се върне към изпълнението на договора от 1987 г., който според Вашингтон тя е нарушила, като заявиха, че ще бъдат принудени да започнат шестмесечен процес на излизане от договора, ако нищо не се промени, пише БТА.

Мария Захарова заяви на брифинг днес, че американското посолство в Москва снощи е връчило нота, която предупреждава, че Вашингтон ще излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, ако Русия не започне да го спазва.

По думите на Захарова, цитирана от ТАСС, "в този текст отново са възпроизведени обвинения във вид на безпочвена, с нищо не подкрепена информация за предполагаеми нарушения от руска страна".

Русия "нееднократно е заявявала, че това са предположения, никакви доказателства, които биха потвърдили тази американска позиция, така и не бяха представени. Ако американците са ги представили на страните - членки на НАТО, защо САЩ ги крият от Русия?", продължи тя.

"Отново потвърждаваме неизменната си позиция, че договорът е една от ключовите опори на стратегическата стабилност и международната сигурност и сме готови за продължаване на диалог в съответните формати по целия комплекс от проблеми, свързани с действието на дадения документ на взаимноуважителна и професионална основа без отправяне на голословни обвинения и ултиматуми. Нашите предложения са известни и остават на масата за преговори", подчерта Захарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
0
 
0
 
! Отговори
отличник преди 5 години
До АнонименГ-н всезнайко, я направи една справка и кажи след Втората световна война, колко конфликти и участия имат САЩ и Русия и пряко са участвали там. Колко бази имат по света САЩ и Русия ? Колко е военния бюджет на САЩ и Русия , защото това е едно от основните пера за агресивна политика . Като си отговориш на тези въпроси ще разбереш , кои е агрисор.
341
0
 
2
 
! Отговори
proky-rorrrrrrrr преди 5 години
men ne me strax nali sega naste predateli ( p0liticite ) shte kypan za 2 milarda 8 samoleta -koito shte ykrepat nashta otbrana - 4estito na pe4elivshte..........
340
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименда бе!!.А от останалия свят какво ще остане!?натото ти не струва нищо пред Китай,Индия и Русия..........но ще го отнесем пак ние,обикновените хора.....и ти вкл.Ама,че мислене имаш!
339
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО е доброволна организация, разширява се, защото тия които са тормозени от Русия искат да се присъединът към нато да ползват колективаната отбрана.
338
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност никой не иска териториите на Русия, запада им даваше пари за да не се разпаднат, защото не се знаеше при кои психопад ще попадне атпомното им оръжие и каква част от 12000 атомни бомби, които са достатъчни да им гарантират цялоста. Даваха им пари за пенсии и какво ли не. Руснаците си подписаха договора за крим, а сега го нарушават, понеже са им малко териториите. Русия са агресора.
337
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умное Правительство России,в случае попытки размещения амеровских РСМД,не важно с какой боеголовкой, заявило бы,что попытка размещения данных ракет расценивается Россией, как Casus belli, как объявление войны без всяких ограничений и что в случае размещения данных ракет в Румынии,Прибалтике,Польше ,будет нанесн превентивный ядерный удар по этим местам размещения.
336
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Ако приемем,че САЩ си махнат всички ракети от континента, то какво ще направят руснаците ? Къде ще сложат техните ракети така,че да не достигат до Европа или в частност да кажем България ? Нали да са точни нещата :) ?
335
8
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ИСТОРИЯТА ПРЕПОРЪЧВА ЗАЛИЧАВАНЕ НА ***, А ОТ РУСИЯ ИСКАМЕ ЕВТИНО МАСЛО И МИНЕРАЛИ. СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА РУСИЯ Е ИРЕЛЕВАНТНО СТИГА НЕФТА И МИНЕРАЛИТЕ ДА ТЕКАТ НА БЕЗ ПАРИ, МОЖЕМ ДА Я ПРЕКРЪСТИМ НА "НОВА ПАТАГОНИЯ 2"
334
11
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Не си научиха урока ***! Не могат да се надпреварват във въоръжаването :)))))))))))))))))))))))))))))) Пак ще ги намамят :))))))))))))))))
333
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На западняците вече са им яко излъскани мозъците. Всякакви наченки на логическо и асоциативно мислене биват изтрувани още в зародиш. Като чета как си комуникират на ниво "дипломация", стигам до извода, че хората са в различни орбити - няма допирни точки.Събудил се Тръмп, казал, предположил и това е. Питат го за доказателства, а той вика: йок, ние предполагаме..., значи е така, както предполагаме.
332
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много нагли тези руснаци
331
8
 
13
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен А те соросчетата са смелчаци само тук зад клавиатурите .И ако нато ги повика на война всички до един ще се пишат болни ,или пък ще се покрият в дън гори тилилейски .Тяхната война са гей парадите а оръжието им е пръдня от омазан ***
330
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са агресор, а пАляците и укропите са им слуги.
329
7
 
15
 
! Отговори
Предсказано е преди 5 години
Докато Тръмп се чегъртосва с Русия,Китай ще го издебне и ще се издриска в гърлото му,след което ще се озъби на Европа и ще започне междурасова война,която ще е много продължителна и ще завърши с гибелта на 2/3 от хората.От Русия ще дойде спасението на човечеството.
328
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 355...Да се чуди човек.Минус или плюс да ти сложи! Прав си.Че Русия няма избор.Освен да е въоръжена до зъби.Но да пишеш Че видиш ли Китай иска да превземе Русия е смешно! По скоро Америка иска Русия! -:) Та на двузначните писания тук.Човек слага все минуси! Или в едната посока или другата! Няма как в 2 те! Дано си ме разбрал правилно! -:)
327
5
 
24
 
! Отговори
za RU преди 5 години
Руснаците нямат друг избор, освен да са въоръжени до зъби!От една страна..................Западът е враг на Русия!От друга страна............................Китай иска да се докопа до териториите и ресурсите на Русия!Затова......................Русия трябва да развива военните си технологии и отбранителната си мощ...........въпрос на оцеляване е за руснаците това!
326
8
 
4
 
! Отговори
рашка говняшка преди 5 години
Путин е стратег. Сега щатите ще си издадат источниците за да натрият носа на руснаците откъде знаят. Хитро а?
325
3
 
9
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ako moje pratete edna I na Pasi ...nishto ,che oshte ne se e sdobil s raketa !!! Nego kogato I da go smartafliosate ...vse she e kasno !!!
324
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изглежда ще е труден края на хегемонията на англо-саксите над света
323
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сравнен със Су-35 е губещият - по скорост, маневреност, радари, въоръжение.По радари не е губещ, даже напротив.