Украйна призова Русия веднага да им върне 24-те моряци

Киев удвои едностранно териториалните си води до 24 мили
6 дек 2018 22:52,
260
Украйна призова Русия веднага да им върне 24-те моряци
Снимка: Reuters

Външният министър на Украйна Павло Климкин отново призова днес за освобождаване и благополучно завръщане на 24-те украински моряци, задържани от руските въоръжени сили в Черно море, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Климкин заяви пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че макар анексирането на Крим от Русия през 2014 г. да заема водещо място в дневния ред на организацията през последните пет години, Москва "не се отдръпва". По думите му Русия разширява операциите си в Черно море, Азовско море и Керченския проток.

В статия във в. "Ню Йорк таймс" украинският президент Петро Порошенко отправи призив към Запада да отговори на руската агресия, като наложи допълнителни санкции на Москва. "Нашата обща задача е да не позволим на Русия да разшири агресията си в Азовско море", заяви той. "Докато Западът говори, г-н Путин действа. Време е за отговор", посочи Порошенко.

Украинският парламент прие с огромно мнозинство законопроект, който едностранно удвоява обхвата на териториалните води на Украйна до 24 мили. Според Киев това ще позволи на бреговата охрана и военноморските сили да бъдат по-ефективни при патрулирането в района, за да предотвратяват военни заплахи и контрабанда, посочва Асошиейтед прес.

"Законът ще разшири контролираната морска територия с 12 морски мили (до 24 мили), ще създаде основа за значително съкращаване на контрабандния трафик в Черно море, ще предупреждава за случаи на нарушаване на държавните граници, ще има положително влияние върху сигурността в региона и ще гарантира икономическия суверенитет на Украйна", се казва в пояснителна бележка към документа, отбелязва ТАСС.

Авторите на законопроекта обръщат внимание, че "прилежащата зона не е нито зона на суверенитет, нито зона на юрисдикция".

"Тази зона представлява участък от морското пространство, където крайбрежната държава може да осъществява ограничен контрол за предотвратяване на нарушения или за наказване за нарушаване на определени правила (митнически, фискални, имиграционни и санитарни), а също има права и задължения да търси потънали археологически и исторически предмети", се казва в текста.

Канада заяви, че ще отдели 24 милиона долара за организирането на президентските избори в Украйна, планирани за 31 март догодина. "Решението за отделяне на 24 милиона долара ще подкрепи по-голямо участие на гражданското общество и жените в изборите в Украйна", каза канадската външна министърка Кристия Фриланд на среща на външните министри на страните от ОССЕ в Милано.

По думите й тези средства ще "помогнат на правителството на Украйна, гражданското общество и независимите медии да противодействат на дезинформацията" по време на предизборния процес.

/ БТА /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари