Украйна призова Русия веднага да им върне 24-те моряци

Киев удвои едностранно териториалните си води до 24 мили
6 дек 2018 22:52,
260
Украйна призова Русия веднага да им върне 24-те моряци
Снимка: Reuters

Външният министър на Украйна Павло Климкин отново призова днес за освобождаване и благополучно завръщане на 24-те украински моряци, задържани от руските въоръжени сили в Черно море, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Климкин заяви пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че макар анексирането на Крим от Русия през 2014 г. да заема водещо място в дневния ред на организацията през последните пет години, Москва "не се отдръпва". По думите му Русия разширява операциите си в Черно море, Азовско море и Керченския проток.

В статия във в. "Ню Йорк таймс" украинският президент Петро Порошенко отправи призив към Запада да отговори на руската агресия, като наложи допълнителни санкции на Москва. "Нашата обща задача е да не позволим на Русия да разшири агресията си в Азовско море", заяви той. "Докато Западът говори, г-н Путин действа. Време е за отговор", посочи Порошенко.

Украинският парламент прие с огромно мнозинство законопроект, който едностранно удвоява обхвата на териториалните води на Украйна до 24 мили. Според Киев това ще позволи на бреговата охрана и военноморските сили да бъдат по-ефективни при патрулирането в района, за да предотвратяват военни заплахи и контрабанда, посочва Асошиейтед прес.

"Законът ще разшири контролираната морска територия с 12 морски мили (до 24 мили), ще създаде основа за значително съкращаване на контрабандния трафик в Черно море, ще предупреждава за случаи на нарушаване на държавните граници, ще има положително влияние върху сигурността в региона и ще гарантира икономическия суверенитет на Украйна", се казва в пояснителна бележка към документа, отбелязва ТАСС.

Авторите на законопроекта обръщат внимание, че "прилежащата зона не е нито зона на суверенитет, нито зона на юрисдикция".

"Тази зона представлява участък от морското пространство, където крайбрежната държава може да осъществява ограничен контрол за предотвратяване на нарушения или за наказване за нарушаване на определени правила (митнически, фискални, имиграционни и санитарни), а също има права и задължения да търси потънали археологически и исторически предмети", се казва в текста.

Канада заяви, че ще отдели 24 милиона долара за организирането на президентските избори в Украйна, планирани за 31 март догодина. "Решението за отделяне на 24 милиона долара ще подкрепи по-голямо участие на гражданското общество и жените в изборите в Украйна", каза канадската външна министърка Кристия Фриланд на среща на външните министри на страните от ОССЕ в Милано.

По думите й тези средства ще "помогнат на правителството на Украйна, гражданското общество и независимите медии да противодействат на дезинформацията" по време на предизборния процес.

/ БТА /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
1
 
! Отговори
русофил българофоб преди 5 години
Обичам Путин. Мразя България.
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Малее, американците минали на 400 км и в Кремъл свършили памперсите. Ами ако бяха минали на 200 екокатастрофа ли щеше да има? "Щеше да има ураганно спонтанно и уникално осиране без аналог.
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потрошенко,европейците ти казаха да мълчиш и да не вършиш глупости!
105
1
 
4
 
! Отговори
русофоб българофил преди 5 години
Обичам Русия. Мразя Путин.
104
2
 
3
 
! Отговори
майорски преди 5 години
не разбирам защо тук се насажда 4е да си русифил е лошо ....аз съм русофил...харесвам руската култура ..поези изкуство, 4е дори и руската политка ...която е ясна логи4на и обоснована на факти, а не на измишльотини както американската ...английската или европейската.и какво като съм русофил...живеем в свободна демократи4на страна всеки може да е каквото иска ...да си РУСОФИЛ не е лошо, а просто едно от многоообразията на демпкрацията нибъдете каквито се 4увствате !!!Русофил американофил ..
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малее, американците минали на 400 км и в Кремъл свършили памперсите. Ами ако бяха минали на 200 екокатастрофа ли щеше да има?
102
7
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
И между другото в Москва в тристайни апартаменти живеят само баровците, солтъшаци на ***. Редовите крепостници се свират в 50-60 квадрата.И пак между другото за 50 лв там не са като 50 лв тука, защото пенциите им са таман два пъти по-малки от българските.Ай ся си *** русофилска !То ако беше ного убаво, хан Аспарух щеше да си забие копието в московските блата, не в мизийския чернозем.
101
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Някои си.до #105Господин русофил, нали знаеш че на страха очите са големи, а на руския страх са още по-големи. Така че 4 километра на братушките ти са се видяли 400 километра. Чух кухата лейка от руската база да пелтечи за тези 400 километра.
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Киев удвои едностранно териториалните си води до 24 мили""Русия прекрати едностранно договора и си върна откъснатите от 1991г. териритории"------------Ко ши прайм сия?Тея само си граят на скришка-мишка
99
1
 
2
 
! Отговори
Някои си.до #105 преди 5 години
Бреииии колко страшни били краварите на растояние от 400 км Минали на такова растояние да не ги надушат руснаците че са се нас__ли от страх.Там им е грешката ако се бяха приближили кои знае колко руснаци са щели да се задушат от вонята която краварите са излъчвали
98
3
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Долу краварите
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ГЕРБ.
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само руснак може да цъка минуси върху цитати на Левски.
95
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ПеткоОмбре-момбре, аз съм българин. Докато твоята кърмилница е Русия и затова я защитаваш с плам. После се сърдиш, че те разкрихме че си руснак.
94
5
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Слава на Русия и Владимир Путин.
93
4
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
ГЕРБ ще спаси България.
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да цъкам, много добри знам че Русия е на второ място по брой мигранти, но какви? Казахстанци, таджикистанци, узбекистанци, киргизстанци и украински руснаци бягащи от донбас. Все бивши руски губернии превърнати в кочини по подобие на метрополията.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Порошенко напоследък е спрял да си пие хапчатата.
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ПеткоА руските пенсионери ядат х.*** без сол. Виж това видео в youtube ще го намериш с търсачката като напишеш "Бийск - лочка мне... нравится?!"
89
1
 
0
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Саму ГЕРБ и Бойко Борисов.