Украйна призова Русия веднага да им върне 24-те моряци

Киев удвои едностранно териториалните си води до 24 мили
6 дек 2018 22:52,
260
Украйна призова Русия веднага да им върне 24-те моряци
Снимка: Reuters

Външният министър на Украйна Павло Климкин отново призова днес за освобождаване и благополучно завръщане на 24-те украински моряци, задържани от руските въоръжени сили в Черно море, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Климкин заяви пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че макар анексирането на Крим от Русия през 2014 г. да заема водещо място в дневния ред на организацията през последните пет години, Москва "не се отдръпва". По думите му Русия разширява операциите си в Черно море, Азовско море и Керченския проток.

В статия във в. "Ню Йорк таймс" украинският президент Петро Порошенко отправи призив към Запада да отговори на руската агресия, като наложи допълнителни санкции на Москва. "Нашата обща задача е да не позволим на Русия да разшири агресията си в Азовско море", заяви той. "Докато Западът говори, г-н Путин действа. Време е за отговор", посочи Порошенко.

Украинският парламент прие с огромно мнозинство законопроект, който едностранно удвоява обхвата на териториалните води на Украйна до 24 мили. Според Киев това ще позволи на бреговата охрана и военноморските сили да бъдат по-ефективни при патрулирането в района, за да предотвратяват военни заплахи и контрабанда, посочва Асошиейтед прес.

"Законът ще разшири контролираната морска територия с 12 морски мили (до 24 мили), ще създаде основа за значително съкращаване на контрабандния трафик в Черно море, ще предупреждава за случаи на нарушаване на държавните граници, ще има положително влияние върху сигурността в региона и ще гарантира икономическия суверенитет на Украйна", се казва в пояснителна бележка към документа, отбелязва ТАСС.

Авторите на законопроекта обръщат внимание, че "прилежащата зона не е нито зона на суверенитет, нито зона на юрисдикция".

"Тази зона представлява участък от морското пространство, където крайбрежната държава може да осъществява ограничен контрол за предотвратяване на нарушения или за наказване за нарушаване на определени правила (митнически, фискални, имиграционни и санитарни), а също има права и задължения да търси потънали археологически и исторически предмети", се казва в текста.

Канада заяви, че ще отдели 24 милиона долара за организирането на президентските избори в Украйна, планирани за 31 март догодина. "Решението за отделяне на 24 милиона долара ще подкрепи по-голямо участие на гражданското общество и жените в изборите в Украйна", каза канадската външна министърка Кристия Фриланд на среща на външните министри на страните от ОССЕ в Милано.

По думите й тези средства ще "помогнат на правителството на Украйна, гражданското общество и независимите медии да противодействат на дезинформацията" по време на предизборния процес.

/ БТА /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
0
 
! Отговори
Ердо преди 5 години
До Анонимен 189 Когато демокр.свят помага с оръжие или пари на държава,която се бори срещу Русия за своята независимост -това не е намеса във вътрешните работи,а помощ срещу външен враг.Жалко,че във 2-та св.война подкрепихме(ние САЩ и Англия)Русия,която беше еднакво виновна с Хитлер за войната.
167
0
 
0
 
! Отговори
Ердо преди 5 години
До Анонимен 180 майката Русия а?То бива бива гъзолизане аме ти съвсем се оля.
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен
165
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До К 171 Украинците много добре знаят какво искат. Да се откачат от Русия като куч..ка от ***..с.
164
1
 
3
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Ами да ги връщат. За какво им са? Хората са изпълнявали заповед. На война , като на война.Или ще ги правят пленници.
163
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще дойде края на фашисткия режим на олигарха-шоколадов бос Потрошенко!!!
162
14
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
В Русия свободата и демокрацията се наричат фашизъм...
161
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
6 години при белите мечки в Чукотка, после ако искат - да си вървят.
160
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И с какво ще я охраняват тази морска територия? Имаха 5-6 военни кораба от времето на Брежнев, но когато Крим се присъедини към майката Русия, моряците от тези кораби до един останаха там и взеха руски паспорти-Корабите и досега гният в Севастопол.
159
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
UKRAINCI HUBAV NAROD, NO GI RAKOVODIAT BOKLUCI
158
0
 
7
 
! Отговори
т преди 5 години
украински клоуни ))))
157
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си излежат присъдите -ще ги пуснат разбира се.
156
1
 
15
 
! Отговори
Ма те ги пуснаха ... преди 5 години
*** те ги пуснаха , обаче морячетата са се набили право в Министерството на Външните работи и са подали заявления за руски паспорти.
155
2
 
13
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До ognyanzДва месеца е мярка за неотклонение докато върви раследване и съд - до 6 години след присъдаДо Анонимен"Буби ти беше ли там да видиш как точно влизат в териториални води на рф?"Ано Умни остави настрана първите 7-8 часа Цялата галимация свършва след като Укр почват да си правят зиг заг между спрелите кораби чакащи за преход през Керч - Всички тези кораби знаят къде се намират в РФ тер водиНай-накрая РФ брегова охрана стреля 1 път на "месо" - от осколки от бронята 3 ранени укр
154
1
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Нема по-големи ид.и.оти от хохлите!Глупост след глупост всеки божи ден.Ама щом са взели парите-ще изпълняват.Ролята на жертви много им приляга.Иначе морячетата за Коледа ще са си вкъщи,Путин си знае работата.
153
2
 
22
 
! Отговори
К преди 5 години
УКР ФАШИСТИ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ИСКАТ
152
1
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Осъдени са на по два месеца за навлизане без разрешение в руски териториални води. След това ще ги пуснат. Да не ги мислим, имаме си достатъчно наши проблеми.
151
0
 
14
 
! Отговори
+ преди 5 години
Призова ли ,били ,украинците руснаците,това да не е ви е България като я призоват американците веднага спира и затваря всичко ренатбилно за България,щом каже старшия брат-САЩ. Преди беше СССР ПО-ГОЛЯМИЯТ БРАТ ,сега е САЩ ,но и имаме сеги старши бртовчет-Брюксел.
150
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не ги върне какво!?
149
1
 
8
 
! Отговори
тоти преди 5 години
Та те са си Руски...каде мисдлите са учи навремето ...в..Москвааааа...