Лавров: Повече НАТО на Балканите дестабилизира Европа

Главното огнище на нестабилност си оставало Косово
7 дек 2018 11:15, Елка Василева
122
Лавров: Повече НАТО на Балканите дестабилизира Европа
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Русия е обезпокоена от засилването на усилията на НАТО и ЕС за бъдещо "усвояване" на Балканския регион, което води до появата на нови разделителни линии и дестабилизиране на Европа.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за гръцкия вестник "Ефимерида тон синдактон", предаде ТАСС.

Положението на Балканите предизвиква загриженост, отбелязал Лавров.

Ние виждаме, че НАТО и ЕС засилват усилията за по-нататъшно усвояване на региона. От страните в региона настойчиво изискват да направят грешен избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел, заявил Лавров.

Тези действия според него водят до бъдеща дестабилизация на архитектурата на сигурността в Европа, към нарастване на напрежението и поява на нови разделителни линии.

Руският външен министър заяви също така, че създаването на армия на Косово и налагането на 100-процентови мита върху стоките, които се внасят от Сърбия и от Босна и Херцеговина, поставя под въпрос репутацията на ЕС, неговата способност да принуди косоварите да изпълняват задълженията си.

„Главно огнище на нестабилност /на Балканите/ остава Косово. Прищина не само открито саботира изпълняването на договореностите, постигнати в диалог с Белград с посредничеството на ЕС, но и прави нови и нови провокативни стъпки“, каза Лавров.

Руският министър посочи, че режимът на протекторат в Босна и Херцеговина, запазващ се благодарение на поста на върховния представител, сковава развитието на страната и пречи на процеса на помирение. Върховният представител в Босна и Херцеговина играе дестабилизираща роля, каза Лавров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе сме получавали нито евтин газ, нито евтин нефт от ссср. Напротив, купували сме всичко с валута, при това на по-високи цени от цените на световните борси. Стига лъжи!
18
8
 
12
 
! Отговори
н преди 5 години
Защо путин иска да определя съдбите и бъдещето на суверенни държави, и изисква да се съобразяват с интересите на рассия??? Защо путин си мисли, че има право да решава дали някоя суверенна държава ще бъде член в НАТО и ЕС???? Това е поредния пример за наглата верикоруска, имперска политика водена от расия, и ссср, от екатерина до днес....
17
11
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
искам мир а не воина с русия българия няма да става заложник на американскияслуга порошенко никакви кораби в черно море
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е икономически зависима от ЕС. Дават и помощи, командват я. Така, както я командваше Съветския съюз. Получавахме евтин нефт и газ от Съветския съюз. Сега не получаваме. Русия избяга от Съветския съюз. Елцин се обадил на президента Желев и го помолил да признае независимостта на Русия.
15
8
 
15
 
! Отговори
акуд преди 5 години
хаха кремълските номера не минават вече в сърбия. македония и българия и се претисниха
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не е демократична, защото досега не са обявили война на Саудитска Арабия заради Йемен и обединили света да им изгони дипломатите, заради Кашоги. Имат още много да учат от западната демокрация.
13
2
 
11
 
! Отговори
! преди 5 години
Пътнико свиден, пътнико млад.. да го духа големият брат..От 1000 г балканите са дестабилизирани .. сега е време за почивка..
12
11
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
И ЛАВРОВ И ЦЯЛОТО РУСКО НАСЕЛЕНИЕ СА С ВЛЕЗЛИ В СИЛА СМЪРТНИ ПРИСЪДИ И СИ ГО ЗНАЯТ!САНКЦИИТЕ КОИТО СА НАЛОЖЕНИ НА РУСИЯ СА МНОГО МАЛКО ТЯ НЕ ЗАЧИТА НИКАКВИ ПОДПИСАНИ ДОГОВОРИ НИТО ЧОВЕШКИ ПРАВА !
11
10
 
14
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Малкото тъжно конче е още по-тъжно защото не може да напада безнаказано балканските държави ,както Украйна и Грузия.
10
10
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АКО БЪЛГАРИЯ НЕ БЕШЕ В ЕС ЩЯХМЕ ДА СМЕ ТОЧНО КАТО УКРАЙНА РАЗГРАБЕНИ ОТ РУСИЯ И ТУРЦИЯ ИЛИ ДА СМЕ ВТОРА СИРИЯ!!!!
9
5
 
15
 
! Отговори
Лавров изкуфтял преди 5 години
Какво повече НАТО от това? България е в НАТО, въпросът е затворен.
8
6
 
16
 
! Отговори
Ех товарищ преди 5 години
Колкото и НАТО да "дестабилизира" Балканите нема вариант да ви поканим да ги "освободите". Наздоровье!
7
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ И ТУРЦИЯ СА ДВЕТЕ ЗАПЛАХИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!И ОТ ТУРЦИЯ И ОТ РУСИЯ НИ ПАЗИ ТОВА, ЧЕ СМЕ В ЕС!!!НА НАТО МУ НЯМАМ НИКАКВО ДОВЕРИЕ, ЧЕ ЩЕ НИ ЗАЩИТЯТ ОТ ТУРЦИЯ!
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те пьрво да си оправят своята бедняшка рус... *** а след това вече може да бьдат загрижени за балканите!
5
4
 
13
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 5 години
Много си ни е добре с "повече НАТО" на балканите. А като гледам как се развива съставът на населението на Варненската и Бургаската народни републики - и на много руснаци им е по-добре при НАТО.
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върховният представител в Босна и Херцеговина играе дестабилизираща роля, каза Лавров. .Точно върховният представител пази интегритета на БиХ и пречи на просръбските и проруските домогвания.
3
6
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СЧИТАНО ОТ 2015-ТА ГОДИНА РУСИЯ Е МЪРТВА ДЪРЖАВА КОЯТО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ЦЯЛАТА ОТ СТРАНА НА САЩ!САЩ СА ПОДПИСАЛИ ДОГОВОР 1994-ТА ГОДИНА, ЧЕ ЩЕ ЗАЩИТАВАТ ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА ОТ РУСИЯ!!!!
2
19
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
НАТО ще запали нов военен конфликт на Балканите и България ще бъде разделена между Турция и Албания ! Това е целта на САЩ !!!
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Русия е обезпокоена от засилването на усилията на НАТО и ЕС за бъдещо "усвояване" на Балканския регион, което води до появата на нови разделителни линии и дестабилизиране на Европа.".Какви разделителни линии като целите Балкани влязат в ЕС и НАТО?