Лавров: Повече НАТО на Балканите дестабилизира Европа

Главното огнище на нестабилност си оставало Косово
7 дек 2018 11:15, Елка Василева
122
Лавров: Повече НАТО на Балканите дестабилизира Европа
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Русия е обезпокоена от засилването на усилията на НАТО и ЕС за бъдещо "усвояване" на Балканския регион, което води до появата на нови разделителни линии и дестабилизиране на Европа.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за гръцкия вестник "Ефимерида тон синдактон", предаде ТАСС.

Положението на Балканите предизвиква загриженост, отбелязал Лавров.

Ние виждаме, че НАТО и ЕС засилват усилията за по-нататъшно усвояване на региона. От страните в региона настойчиво изискват да направят грешен избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел, заявил Лавров.

Тези действия според него водят до бъдеща дестабилизация на архитектурата на сигурността в Европа, към нарастване на напрежението и поява на нови разделителни линии.

Руският външен министър заяви също така, че създаването на армия на Косово и налагането на 100-процентови мита върху стоките, които се внасят от Сърбия и от Босна и Херцеговина, поставя под въпрос репутацията на ЕС, неговата способност да принуди косоварите да изпълняват задълженията си.

„Главно огнище на нестабилност /на Балканите/ остава Косово. Прищина не само открито саботира изпълняването на договореностите, постигнати в диалог с Белград с посредничеството на ЕС, но и прави нови и нови провокативни стъпки“, каза Лавров.

Руският министър посочи, че режимът на протекторат в Босна и Херцеговина, запазващ се благодарение на поста на върховния представител, сковава развитието на страната и пречи на процеса на помирение. Върховният представител в Босна и Херцеговина играе дестабилизираща роля, каза Лавров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари