Русия: Не се отказваме от ракетата 9М729!

Не нарушаваме ракетния договор, увери Москва
7 дек 2018 16:00, Елка Василева
118
Русия: Не се отказваме от ракетата 9М729!
Снимка: архив, Reuters

Русия не е нарушавала, не нарушава своите задължения по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО) и остава вярна на ангажиментите си по него, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг в Москва, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Той отхвърли американските призиви Русия да се откаже от разработена от нея нова ракета, способна да носи ядрено оръжие, която според Вашингтон нарушава договора.

Вчера американският заместник-държавен секретар по въпросите на контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън каза, че Москва трябва да премахне ракетата, обозначена от САЩ като 9М729, както и установките за изстрелването й, или да модифицира обсега й на действие, за да се побере тя в параметрите, предвидени от този ключов договор от времето на Студената война. Само така може да бъде променено решението на Вашингтон да се изтегли от договора, каза тя, цитирана от Ройтерс.

Още по темата

"Що се отнася до всички технологични нюанси, то вие трябва да получите информация в отговор на декларацията на Държавния департамент или от руското МВнР, или от нашето министерство на отбраната", каза Песков на журналистите днес.

ДЛРСМО бе подписан от СССР и САЩ през декември 1987 г. във Вашингтон. САЩ за първи път обвиниха Русия, че го нарушава, още през юли 2014 г. След това Вашингтон неведнъж повтаряше своето заключение, с което Москва категорично не се съгласяваше и на свой ред предявяваше контрапретенции за неспазване на договора от американска страна, пише БТА.

Във вторник САЩ обявиха, че дават на Русия 60 дни да отстрани нарушенията, в които Вашингтон я обвинява. В противен случай ще бъде задвижена процедурата по излизане на САЩ от договора, припомня Ройтерс.

В сряда руският президент Владимир Путин, отговаряйки на журналистически въпрос, каза, че американската страна не е предоставила никакви доказателства за нарушенията на ДЛРСМО, приписвани на Москва. Русия е против развалянето на този договор, но ще бъде принудена да реагира по съответен начин, ако САЩ излязат от него, предупреди той, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо по умно да напишеш или забрави, че сега братята са янките.
51
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснак и българин намерили пари на улицата. Руснакът предложил: "Да ги разделим по братски?". Българинът отвърнал: "Ааа, не. Аз предпочитам по равно".
50
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика. Това е положението. Иначе нямаше да е толкова огромна и винаги нападана от империалистите.Всичкото останало е чесане на езици.
49
22
 
10
 
! Отговори
Адолф Путлер преди 5 години
Руснаците нарушават договора още през 2008 когато са започнали разработката на ракетата. Американците ги предупреждават официално през 2014. Цели четири години по-късно най-накрая правят правилното заключение, че руснаците нямат никакво намерение да спазват договора.
48
11
 
11
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
руснаците пак си следват някаква тяхна си логика какво може под какво точно са се подписали и как се опитват за пореден път да заобиколят реда по който се случват световно приети правила
47
14
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
русия пак си дъвче своето без да поднесе опровержение за обвинението и спецификата дали ракетата наистина може да носи ядрен заряд.щом не отхвърлят американското твърдение значи американците са прави,няма отговор до сега който да противоречи от руска страна на възможноститите на този тип оръжие в което американците ги обвиняват че са модифицирали и отново мамят
46
1
 
8
 
! Отговори
23 преди 5 години
Никакви отстъпки!
45
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пияндуристан пак е измислил поредния самовар с борялников двигател за разредени частици .Абе *** си е ***
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите са всичките по темата която само според коментиращите е гастроинтерология и националния и профил.Сега по реалната тема първо не съм за Русия или Америка, защо ли първо защото за разлика от повечето коментиращи съм българин а не българин преструваш се на руснак или американец, второ защото защитата на чужд национален интерес руски или американски се казва национално предателство и трето защото мразя и левия и десния тоталитаризъм.Но при всички случай всеки има право на от отбрана.
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Темата е интересна, коментарите са страхотни, браво на днес. бг.
42
4
 
24
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Няма да е лошо и да пуснете и какво казва Русия за това.Лавров например какво каза за тези ракети или не е интересно?
41
6
 
28
 
! Отговори
До швабите.. преди 5 години
Бяхте,Сте и ще Бъдете газени от Мечката - а Урока си не научихте,както Винаги...
40
4
 
26
 
! Отговори
до швабата преди 5 години
ахаа, сега схванах, руснаците избили християните а Хитлер е влязъл с линейки в СССР да спаси ранените и ги е настанявал в санитарни, центрове, Майданек, Треблинка, Бухенвалд а най заслужилите в специализираната клиника на доктор Менгеле ..благодаря германец, на всички ни си полезен..... ***
39
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ми дреме за дивите рашки? Най-голямата и богата държава в света, жените готови на всичко за да си лигнат с някой чужденец и да избягат.
38
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ясно е, че договора ще бъде развален. Само играят театър.
37
7
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
За това пък ние унищожихме миг 25 ! 70 броя . И сега искат да ни пробутат ф 16 който не може да носи ядрени ракетТи па ядрени ракети?? Миг-25?Първо за да носи ядрени глави, трябва да разполагаме с такива!! Вий за ядрена война ли стягате редиците?Миговете които споменаваш са на повече от половин век! Сега имаме 15-сет Миг-29 и 4-ри Су - 25 които ще бъдат ремонтирани. Миг - 29 е по-нов от Миг-25 и би трябвало да може да носи ядрени глави (за твое успокоение).
36
1
 
7
 
! Отговори
до ердоган преди 5 години
ние пък искаме С130 и Ф18 сами си кацат по двойки дето им падне....хобот за хобот
35
11
 
3
 
! Отговори
Ердоган преди 5 години
Ние искаме СУ 24... - много лесно се сваля...
34
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Песков активизира всичкибулгарски говнократи .
33
0
 
9
 
! Отговори
Шария полиция преди 5 години
До привет от ГерманияАлооо ханъм сложете си бурката за да не ви водим при върховния имам.