Русия: Не се отказваме от ракетата 9М729!

Не нарушаваме ракетния договор, увери Москва
7 дек 2018 16:00, Елка Василева
118
Русия: Не се отказваме от ракетата 9М729!
Снимка: архив, Reuters

Русия не е нарушавала, не нарушава своите задължения по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО) и остава вярна на ангажиментите си по него, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг в Москва, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Той отхвърли американските призиви Русия да се откаже от разработена от нея нова ракета, способна да носи ядрено оръжие, която според Вашингтон нарушава договора.

Вчера американският заместник-държавен секретар по въпросите на контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън каза, че Москва трябва да премахне ракетата, обозначена от САЩ като 9М729, както и установките за изстрелването й, или да модифицира обсега й на действие, за да се побере тя в параметрите, предвидени от този ключов договор от времето на Студената война. Само така може да бъде променено решението на Вашингтон да се изтегли от договора, каза тя, цитирана от Ройтерс.

Още по темата

"Що се отнася до всички технологични нюанси, то вие трябва да получите информация в отговор на декларацията на Държавния департамент или от руското МВнР, или от нашето министерство на отбраната", каза Песков на журналистите днес.

ДЛРСМО бе подписан от СССР и САЩ през декември 1987 г. във Вашингтон. САЩ за първи път обвиниха Русия, че го нарушава, още през юли 2014 г. След това Вашингтон неведнъж повтаряше своето заключение, с което Москва категорично не се съгласяваше и на свой ред предявяваше контрапретенции за неспазване на договора от американска страна, пише БТА.

Във вторник САЩ обявиха, че дават на Русия 60 дни да отстрани нарушенията, в които Вашингтон я обвинява. В противен случай ще бъде задвижена процедурата по излизане на САЩ от договора, припомня Ройтерс.

В сряда руският президент Владимир Путин, отговаряйки на журналистически въпрос, каза, че американската страна не е предоставила никакви доказателства за нарушенията на ДЛРСМО, приписвани на Москва. Русия е против развалянето на този договор, но ще бъде принудена да реагира по съответен начин, ако САЩ излязат от него, предупреди той, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Трябва АБСОЛЮТНО ясно да се знае, че част от политическият елит на САЩ (вкл. Тръмп) работят заедно с Русия, за дестилиране на световният Мир!
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За това пък ние унищожихме миг 25 ! 70 броя . И сега искат да ни пробутат ф 16 който не може да носи ядрени ракети
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американските наглеци в типичната си роля - крадецът вика - "Дръжте крадеца!"Пък и нагли - дават указания, кой от какво да се откаже, кой какво да пномени!?!Абе това да не ви е смотана ***, където си развявате коня както ви скимне...Ще ядете бой, то този път, до там ще стигнете янки.
29
1
 
17
 
! Отговори
Анал либераст преди 5 години
Най голямото зло на света са ФАЩ и Изсраел. Всички беди, войни, глад и мизерия идват от там. Толкова факти за това има че не виждам смисъл даже да хабя перото. Който не е съгласен е завършен олигофренннн.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изчисти ли тоалетната на гаратав пфорцхайм та си седнал да коментирашнеща от които не разбираш .
27
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Ама тоя спор е толкова ГЛУПАВ че нямам думи ФИЗИКАИмате една и съща крилата ракета която я пращате по 4 класически траекториикакъв ще е обсега на действие като изключим фактора вятър1. целия полет е 20м над сушата със следене на релефа2. целия полет е 20м над морето екватора3. Целия полет е 20м над ледовете през северния полюс4. Целия полет е 10000м височина 1. Хаби гориво за маневри2. оптимална траектория3. бонус ниски температури4. БОНУС температура БОНУС Въздушно съпротивление
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияНали знаеш, че немската джамия ще фалира без руската енергия и ресурси.
25
2
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Никой не се е надявал да си признаят. *** не би се лишил от възможността отново да изнудва света.
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
США е на колене!
23
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето Хари Труман трябваше да пусне атомната бомба не над Нагазаки, а над Кремль. Да опърли всички болшевишки деятели. Както е казал ген. Патън: "победихме грешния враг." Не е трябвало да помагат на СССР, огромна грешка. 80 години по-късно болшевишки апаратчици в Кремль продължават да заплашват света с варварщината си. Месят се в държавни дела из цял свят. Анексират територии, извършват подривна дейност, месят се в избори, абе ужас. "Империя на злото". Вълка кожата си мени, но нрава не.
22
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАДПРЕВАРАТА ВЪВ ВЪОРЪЖАВАНЕТО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ЗАПОЧВА! ВЕЛИКО ВРЕМЕ И ВЕЛИКИ САЩ!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20 Фон Браун разработва само ракети с ТЕЧНО ГОРИВО- КЕРОСИН БЕ
20
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
повръща ми се от тази 1/6 от сушата , ама честно!в най-пиковата точка на студаната война нямаше такова дрънкане на оръжия от сащ, както сега дрънка раССия! такова чудо света не помни: всяка седмица се показват, нови ракети, дронове, лазери, супер-пупер танкове, самолети - невидимки, нови видове новичоци, атака на чужди кораби в свободно море, присвояване на територии без да има война , шантажиране на цяла европа с ши-бания газ .... луда работа, честно! такова ЧУДОВИЩЕ света не е виждал!
19
8
 
4
 
! Отговори
Кр преди 5 години
До Анонимен 16Епа сега и США ще разположи в Полша, Прибалтика, Румъния и т.н щатски ХУБАВИ И НОВИ ракети със средно обсегче. Да види путин кон ( лавров) БОБ яде ли!*****не ТИ.Вероятно ти мислиш, че руснаци нямат хиляди ядрени ракети ))))
18
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умраха Вернер фон Браун и останалите нацистки учени и истината за САЩ лъсна.
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я путин да каже веднага в коя дупка е скрил средната ракета на Лаврова
16
14
 
7
 
! Отговори
Адолф Путлер преди 5 години
Бойко да не се мотка ами да поръчва Ф-16 и много противокорабни ракети за тях. Отечеството е в опасност. Черноморието гъмжи от малки зелени човечета.
15
5
 
13
 
! Отговори
78 преди 5 години
Браво Русия!
14
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Епа сега и США ще разположи в Полша, Прибалтика, Румъния и т.н щатски ХУБАВИ И НОВИ ракети със средно обсегче. Да види путин кон ( лавров) БОБ яде ли!
13
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мученето от телчарника е музика за ушите ми. Върнете Аляска и Путин може да прекрати програмата.