Русия: Не се отказваме от ракетата 9М729!

Не нарушаваме ракетния договор, увери Москва
7 дек 2018 16:00, Елка Василева
118
Русия: Не се отказваме от ракетата 9М729!
Снимка: архив, Reuters

Русия не е нарушавала, не нарушава своите задължения по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО) и остава вярна на ангажиментите си по него, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг в Москва, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Той отхвърли американските призиви Русия да се откаже от разработена от нея нова ракета, способна да носи ядрено оръжие, която според Вашингтон нарушава договора.

Вчера американският заместник-държавен секретар по въпросите на контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън каза, че Москва трябва да премахне ракетата, обозначена от САЩ като 9М729, както и установките за изстрелването й, или да модифицира обсега й на действие, за да се побере тя в параметрите, предвидени от този ключов договор от времето на Студената война. Само така може да бъде променено решението на Вашингтон да се изтегли от договора, каза тя, цитирана от Ройтерс.

Още по темата

"Що се отнася до всички технологични нюанси, то вие трябва да получите информация в отговор на декларацията на Държавния департамент или от руското МВнР, или от нашето министерство на отбраната", каза Песков на журналистите днес.

ДЛРСМО бе подписан от СССР и САЩ през декември 1987 г. във Вашингтон. САЩ за първи път обвиниха Русия, че го нарушава, още през юли 2014 г. След това Вашингтон неведнъж повтаряше своето заключение, с което Москва категорично не се съгласяваше и на свой ред предявяваше контрапретенции за неспазване на договора от американска страна, пише БТА.

Във вторник САЩ обявиха, че дават на Русия 60 дни да отстрани нарушенията, в които Вашингтон я обвинява. В противен случай ще бъде задвижена процедурата по излизане на САЩ от договора, припомня Ройтерс.

В сряда руският президент Владимир Путин, отговаряйки на журналистически въпрос, каза, че американската страна не е предоставила никакви доказателства за нарушенията на ДЛРСМО, приписвани на Москва. Русия е против развалянето на този договор, но ще бъде принудена да реагира по съответен начин, ако САЩ излязат от него, предупреди той, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари