Русия: Не се отказваме от ракетата 9М729!

Не нарушаваме ракетния договор, увери Москва
7 дек 2018 16:00, Елка Василева
118
Русия: Не се отказваме от ракетата 9М729!
Снимка: архив, Reuters

Русия не е нарушавала, не нарушава своите задължения по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО) и остава вярна на ангажиментите си по него, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг в Москва, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Той отхвърли американските призиви Русия да се откаже от разработена от нея нова ракета, способна да носи ядрено оръжие, която според Вашингтон нарушава договора.

Вчера американският заместник-държавен секретар по въпросите на контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън каза, че Москва трябва да премахне ракетата, обозначена от САЩ като 9М729, както и установките за изстрелването й, или да модифицира обсега й на действие, за да се побере тя в параметрите, предвидени от този ключов договор от времето на Студената война. Само така може да бъде променено решението на Вашингтон да се изтегли от договора, каза тя, цитирана от Ройтерс.

Още по темата

"Що се отнася до всички технологични нюанси, то вие трябва да получите информация в отговор на декларацията на Държавния департамент или от руското МВнР, или от нашето министерство на отбраната", каза Песков на журналистите днес.

ДЛРСМО бе подписан от СССР и САЩ през декември 1987 г. във Вашингтон. САЩ за първи път обвиниха Русия, че го нарушава, още през юли 2014 г. След това Вашингтон неведнъж повтаряше своето заключение, с което Москва категорично не се съгласяваше и на свой ред предявяваше контрапретенции за неспазване на договора от американска страна, пише БТА.

Във вторник САЩ обявиха, че дават на Русия 60 дни да отстрани нарушенията, в които Вашингтон я обвинява. В противен случай ще бъде задвижена процедурата по излизане на САЩ от договора, припомня Ройтерс.

В сряда руският президент Владимир Путин, отговаряйки на журналистически въпрос, каза, че американската страна не е предоставила никакви доказателства за нарушенията на ДЛРСМО, приписвани на Москва. Русия е против развалянето на този договор, но ще бъде принудена да реагира по съответен начин, ако САЩ излязат от него, предупреди той, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
3
 
! Отговори
Хайде пак преди 5 години
...американската страна не е предоставила никакви доказателства за нарушенията на ДЛРСМО...Ами те конкретно ти казват 9М729 нарушава договора. Значи Володя да докаже, че 9М729 не нарушава договора.
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се палете толкова. Путин си го каза в прав текст, без да иска. Изпусна се така да се каже. Това с тези ракети е в интерес и на САЩ и на Русия. Много е просто, вече не само те са големите батки в квартала. Индия и Китай вече не им отстъпват по нищо, а Пакистан, Иран и С. Корея им дишат във врата. Турция и тя се надява да влезе в клуба. Заявка дават и Бразилците. Така, че ще се отърват от този договор който им връзва ръцете. Разбрали са се ...
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До бай ганюВ Румъния на 100 км от нашата граница и Козлодуй. Но хората се вълнуват от продължението на Откраднат живот и края на Биг брадър.
69
16
 
2
 
! Отговори
рашка говняшка преди 5 години
Те така отричаха и за "вежливите хора" в Крим.После сам Путин се похвали че лично ръководил операцията.
68
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-големи нещастници от руснаците.
67
21
 
6
 
! Отговори
Роналд Рейгън преди 5 години
ще се откажете ве таварищи сами ще се откажете като почнете да ядете пушки
66
3
 
24
 
! Отговори
митрофан преди 5 години
Само си спомнете кой отвори котията на Пандора.За тези които не се сещат или не искат да се сетят.САЩ.Прибраха си германските учени в САЩ след сойната и си направиха ядрена бомба.След това я използваха срещу страна която не притежава такава.Говоренето на америкамците е цинизим.
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТОИ чертежи ракеты им дадут на тарелочке с голубой каемочкой!Дурень ты, мудак! Ама се пънеш всекидневно да заслужиш сребърника си.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"..обозначена от САЩ като 9М729"------9М729 е РУСКОТО обозначение. Американското е SSC-8!Такива грешки говорят за небрежно отношение към читателя!
63
2
 
20
 
! Отговори
До бай ганю преди 5 години
Щом носи бойна глава 400 кг, значи може да носи ядрен заряд. Елементарно, байо, но ти трябва да носиш поне 4 г мозък в главата, за да разбереш! А дали ще я изстреля от земята, от подводница или т катер с водоизместване 800 т, все едно!Руснаците отдавна протестират против установките, които янките поставиха в Румъния (на 100 км от нашата граница!) и в Полша. От тях могат да се изстрелват както противоракети, така и крилати ракети, аналогични на руските 9М729. Протестът на руснаците не бе чут!
62
14
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Ако руснаците наистина не нарушаваха договора, Песков щеше да излезе и да каже Не е вярно, обсегът на ракетата е толкова и толкова, елате да проверите. Той казва Не знам колко е обсегът, питайте този или онзи, но да знаете, че вие почнахте първи.
61
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ удрят на камък .
60
8
 
14
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Венсеремос Вива ревулюционСлава Путина
59
10
 
10
 
! Отговори
ПодводницатаСЛ*ВА преди 5 години
Как да оправим бг за 8 секунди - ракети със среден обсег!
58
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами да покажат в оон шишенцето с отровно вещество и да обвинят русия и да я нападнатда ама не им стиска затова впрягат разни ***.ло.умници като укрите и нас да лаем като вързани кучетате ако можеха отдавна русия да е споделила съдбата на ирак или либия но с всеки изминат ден това става все по-невъзможнои с лед време дано стане по-скоро окончателно ще се прекрати с колониалното отношение на миризливите кравари с останалия святда разберат миризлимцшти че това не са им индианците - да дава бог
57
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гол *** , 4ифте пищови .
56
6
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
АМИ , ЗА КВО РЕВЕТЕ , КАТО РУСКИ МАГАРЕТА ТОГАВА ,БЕ ....ХА,ХА,ХААААААААААААААА
55
28
 
13
 
! Отговори
умници преди 5 години
русняците все правят така че накрая сами си го вкарват до картофите
54
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е най-хулиганската държава!!!
53
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са лъжци и престъпници. И много бият жените си. "Ако те бие, значи те обича", руска поговорка с която горките женици се успокояват.