Руската ракета 9M729 – нарушава ли Москва договора за разоръжаване?

Прикрила ли е Русия истинския характер на техническите й възможности?
7 дек 2018 09:15, Елка Василева
295
Руската ракета 9M729 – нарушава ли Москва договора за разоръжаване?
Снимка: архив, Reuters

Първите подозрения се появиха още през 2014 г., но сега натискът върху Русия придобива съвсем конкретни очертания. САЩ и НАТО я обвиняват, че с ракетата 9M729 нарушава договора за разоръжаване. Какво се знае за тази ракета?

През октомври т.г. американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Но Вашингтон продължи да работи в тази посока: след срещата на външните министри на страните от НАТО Алиансът застана на страната на САЩ и също обвини Москва, че нарушава договора за разоръжаване от 1987 година, забраняващ всички наземно базирани балистични ракети с радиус на действие между 500 и 5 500 километра.

В същото време Вашингтон постави ултиматум на Москва: ако до 60 дни не започне отново да спазва поетите по този договор ангажименти, САЩ ще се оттеглят от него. Преди това Пентагонът е информирал партньорите си от НАТО, че конкретно става дума за руската ракета "Новатор 9M729", която в НАТО е позната още като SSC-8, пише Дойче веле.

Как започна всичко?

Още от 2014 година съществуват подозрения, че Москва нарушава Договора за ракетите със среден обсег. Тогавашният президент Барак Обама е уведомил за това руския си колега Путин в писмо, последвали са и няколко срещи на ниво технически експерти, но гласност на проблема е дадена чак от сегашната администрация във Вашингтон. Твърди се, че изпитанията на ракетата са започнали още през 2008 година.

Още по темата

В Русия почти няма официална информация за новата ракета, разработена от ракетостроителния концерн "Новатор" в Екатеринбург. По данни на американското разузнаване ракетата, която може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави, е трябвало да бъде направена така, че да прилича на други ракети - например на тактическата ракета земя-земя от типа "Искандер".

В хода на дискусията около тайнствената руска ракета шефът на американското разузнаване Даниел Коутс обвини Русия, че е "прикрила истинския характер на тестовете и техническите възможности на новата ракета". Коутс описа освен това как точно е действала Русия: възползвала се е от факта, че Договорът за ракетите със среден обсег не забранява тестването на ракети, които са разработени не като наземно базирани, а за военноморските или военновъздушните сили. Според Коутс Русия е извършила две пробни изстрелвания - веднъж от наземна и веднъж от мобилна установка, съответно на разстояние много над и малко под 500 километра.

"Ако казаното от Коутс е вярно, това означава следното: Русия е искала да скрие факта, че е тествала една наземно базирана ракета в открито нарушение на Договора за ракетите със среден обсег на действие", казва за Дойче веле руският журналист и военен наблюдател Александер Голц.

9М729 - пряка заплаха за Европа?

Американците не посочват какъв е обсегът на новата руска ракета, но изглеждат напълно убедени, че тя нарушава Договора за забрана на ракетите със среден обсег на действие. Във Вашингтон смятат освен това, че новата ракета вече е въведена на въоръжение. Според Даниел Коутс тя представлявала "пряка заплаха" за обширни райони в Европа и за части от Азия. Както посочват американски военни експерти, в случая става дума за малка, мобилна ракета, която по всяка вероятност е много трудно откриваема.

Русия не отрича, че разполага с ракети от типа 9М729, но настоява, че по никой начин не е нарушила Договора за ракетите със среден обсег на действие. Руското военно министерство отказва коментар по темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 208ЕТО ЕДИН ТОМА НЕВЕРНИТома, ако си пълнолетен български гражданин отиваш поделение на НОИ и там ти издават ПУК номер след птредставяне от твоя страна на легален паспорт и ЕГНС този ПУК номер на сайта можеш да получиш информация месец за месец от 1997 до сега имаш ли здравни и пенсионни осигуровки - тоест дали си работил, кога, колко а ако не си работил колко здравни вноски трябва да внесеш със задна дата да придобиеш здравни права.
191
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До ТОВАРИЩ, ПУТИН!ПОРЕДНИЯ ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВще се огранича само с това като коментар писна ми да се повтарят всеки божи ден едно и също
190
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиИ аз се проверих в НОИ и от 15 години ме водат в Майкрософт, Епъл, Дел и HP. Верваш ли. ХАХАХАХА
189
6
 
7
 
! Отговори
Поп Андрей преди 5 години
До *** за путин !!!!Прав си чадо, САЩ и от турско робство ни освободиха но мръсните комунисти ни лъгаха 45 г. че руснаците са ни освободили...............
188
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименЕто сега пиша някаква *** справка. Всяко пускане върху тестовата база(копие на истинската но сложена на едвам поддържащ я стар хардуер) ми осигурява (зависи колко маймуни сме на клона) понякога десетки минути чакане...Едно нещо се научих от работата си с компютрите да чакам, да имам търпение. И да търся проблемите при мен защото компютрите правят това което им кажеш а не това което искаш да постигнеш гадничко а.
187
10
 
6
 
! Отговори
ТОВАРИЩ, ПУТИН! преди 5 години
Гладни и бездомни руски деца: - Товарищ, Путин! Товарищ, Путин! Гладни сме! Ще има ли какво да ядем?Путин: - Вчера направихме най-новата и модерна ракета и вече сме готови да направим стъклен кратер от всеки агресор по света!Гладни и бездомни руски деца: - Товарищ, Путин! Товарищ, Путин! А ще има ли какво да ядем?Путин: - А чухте ли, че тази ракета е еееей тоооолкова голяма? И ако се наложи да я използваме и случайно умрем всички, аз и вие първи ще отидем в рая!
186
8
 
5
 
! Отговори
ТОВАРИЩ, ПУТИН! преди 5 години
Гладни и бездомни руски деца: - Товарищ, Путин! Товарищ, Путин! Гладни сме! Ще има ли какво да ядем?Путин: - Вчера направихме най-новата и модерна ракета и вече сме готови да направим стъклен кратер от всеки агресор по света!Гладни и бездомни руски деца: - Товарищ, Путин! Товарищ, Путин! А ще има ли какво да ядем?Путин: - А чухте ли, че тази ракета е еееей тоооолкова голяма? И ако се наложи да я използваме и случайно умрем всички, аз и вие първи ще отидем в рая!
185
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Военните технологии на Русия превъзхождат американските."Неточно и Неправилно казано. РФ технологии са изградени по възможност въз основа на най-достъпни технологии. За това са ОТНОСИТЕЛНО ЕВТИНИ, НДЕЖДНИ И ТЪРСЕНИСАЩ които са побъркани на тема КОНТРОЛ влага в своите системи такива решения и технологии които да затруднят директно копиране и дори контролират съюзниците си чрез дистанционно изключване на екстрите ако някой се обърне срещу САЩ
184
4
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Както винаги под такива статии пълно с военни експерти, наясно с характеристиките и предназначението на всякакъв вид оръжие (не само на ракетите). Отделно са компетентни и въведени във всякакви строго секретни военни разработки. Ами другаре, като сте толкова наясно, що не писахте още преди години, че знаете за тази ракета, напишете и името - "Новатор 9M729", която в НАТО е позната още като SSC-8, че да ви повярваме, че наистина знаете нещо. Айде, сега поне вече научихте от Днес-а за нея :)))
183
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиМразиш, да бе да. Работиш. По-тъпо нещо не бях чувал. И аз мразя много неща, но не се занимавам с това цял ден. Имаш много свободно време, а пари откъде. Нещо не се връзва.
182
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 198"Ти си толкова компетентен по техника и технологии, колкото си IT специалист!"Та умнико проверих в регистъра на НОИ от май 1999г до сега мисля че е без прекъсване работя все по специалността си ИТ на различни длъжности в различни фирми. Трудовия стаж заедно с 1,5 година казарма надхвърля 20 години.
181
2
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 5 години
Ти си толкова компетентен по техника и технологии, колкото си IT специалист!
180
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Какво общо има броя на статиите за Русия и САЩ и твоето дежурство в сайта"Какви статии коментирам - само свързани с ОРЪЖИЕ и ТЕХНИКА и/или Глобални измами/полуистини/лъжиПоследните 33 статии включително тези за САЩ са за САЩ/ЕС и т.н. отношения с Русия - където доста неверни работи се пишат и за едната и за другата странаМразя манипулативните статии особенно тези за техника/технологии
179
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиКакво общо има броя на статиите за Русия и САЩ и твоето дежурство в сайта. И си отпусни пружините, че за обхвата на ракетите не знам, но за твоето здраве се притеснявам. Кофти работа имаш, това Русия е болестно състояние. Ако може и двамата с поручик Ржевски да отидете на чичо доктор и оттам в любимата ви Русия. Изкарахте за билет, нали.
178
5
 
27
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Аз НЕ съм натовец и никога няма да бъдя. Аз НЕ си заменям моите кръвни братя с по-богати такива. Това го правят само жриците на любовта. Гарантирам ви, че има много хора като мен, просто не сме по телевизиите и във власта. Но при реален конфликт ще разберете, че не сме натовци.Само това мога да ви кажа...
177
3
 
10
 
! Отговори
побегна преди 5 години
Амер. корабчето в Японско море. Дадоха му направление на 100 мили от руския бряг и то така роболепно изпълни поръката, че се спря чак след 300 мили.
176
2
 
8
 
! Отговори
ще видите преди 5 години
Бълг. евроатлантици на терминал 2 след празниците с консерви и с колбаси напълнили лъгиджа. Нал тъй изтъркани мокасинчета?
175
1
 
7
 
! Отговори
189 преди 5 години
На нас САЩ ни плащат. Докато те ни хранят ние сме независими от ситуацията в българия. Те за това.
174
4
 
22
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
България построи команден център на НАТО в София.Моля от сега да предупредя всички евроатлантици - няколо ядрени ракети вече имат геокоординатите на София и не искам после да чувам евроатлантически рев, че не било хуманно и не ни обичали и че ни мачкат и така нататък. Вие насочвате оръжие срещу мечката, после ревете че тя искала да ви перне с лапите.Мдаа мъка мъка.... колко малко сме дръпнали като интелект пред маймуните.
173
1
 
9
 
! Отговори
явно преди 5 години
"ИЗКЛЮЧИТЕЛНИТЕ" *** яко са се изплашили от нещо и за това вият като беззъби улични жрици на любовта. Гот ми, гот ми е.