Руската ракета 9M729 – нарушава ли Москва договора за разоръжаване?

Прикрила ли е Русия истинския характер на техническите й възможности?
7 дек 2018 09:15, Елка Василева
295
Руската ракета 9M729 – нарушава ли Москва договора за разоръжаване?
Снимка: архив, Reuters

Първите подозрения се появиха още през 2014 г., но сега натискът върху Русия придобива съвсем конкретни очертания. САЩ и НАТО я обвиняват, че с ракетата 9M729 нарушава договора за разоръжаване. Какво се знае за тази ракета?

През октомври т.г. американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Но Вашингтон продължи да работи в тази посока: след срещата на външните министри на страните от НАТО Алиансът застана на страната на САЩ и също обвини Москва, че нарушава договора за разоръжаване от 1987 година, забраняващ всички наземно базирани балистични ракети с радиус на действие между 500 и 5 500 километра.

В същото време Вашингтон постави ултиматум на Москва: ако до 60 дни не започне отново да спазва поетите по този договор ангажименти, САЩ ще се оттеглят от него. Преди това Пентагонът е информирал партньорите си от НАТО, че конкретно става дума за руската ракета "Новатор 9M729", която в НАТО е позната още като SSC-8, пише Дойче веле.

Как започна всичко?

Още от 2014 година съществуват подозрения, че Москва нарушава Договора за ракетите със среден обсег. Тогавашният президент Барак Обама е уведомил за това руския си колега Путин в писмо, последвали са и няколко срещи на ниво технически експерти, но гласност на проблема е дадена чак от сегашната администрация във Вашингтон. Твърди се, че изпитанията на ракетата са започнали още през 2008 година.

Още по темата

В Русия почти няма официална информация за новата ракета, разработена от ракетостроителния концерн "Новатор" в Екатеринбург. По данни на американското разузнаване ракетата, която може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави, е трябвало да бъде направена така, че да прилича на други ракети - например на тактическата ракета земя-земя от типа "Искандер".

В хода на дискусията около тайнствената руска ракета шефът на американското разузнаване Даниел Коутс обвини Русия, че е "прикрила истинския характер на тестовете и техническите възможности на новата ракета". Коутс описа освен това как точно е действала Русия: възползвала се е от факта, че Договорът за ракетите със среден обсег не забранява тестването на ракети, които са разработени не като наземно базирани, а за военноморските или военновъздушните сили. Според Коутс Русия е извършила две пробни изстрелвания - веднъж от наземна и веднъж от мобилна установка, съответно на разстояние много над и малко под 500 километра.

"Ако казаното от Коутс е вярно, това означава следното: Русия е искала да скрие факта, че е тествала една наземно базирана ракета в открито нарушение на Договора за ракетите със среден обсег на действие", казва за Дойче веле руският журналист и военен наблюдател Александер Голц.

9М729 - пряка заплаха за Европа?

Американците не посочват какъв е обсегът на новата руска ракета, но изглеждат напълно убедени, че тя нарушава Договора за забрана на ракетите със среден обсег на действие. Във Вашингтон смятат освен това, че новата ракета вече е въведена на въоръжение. Според Даниел Коутс тя представлявала "пряка заплаха" за обширни райони в Европа и за части от Азия. Както посочват американски военни експерти, в случая става дума за малка, мобилна ракета, която по всяка вероятност е много трудно откриваема.

Русия не отрича, че разполага с ракети от типа 9М729, но настоява, че по никой начин не е нарушила Договора за ракетите със среден обсег на действие. Руското военно министерство отказва коментар по темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
12
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Парадокс: Работим от зори до залез, а все пак обедняваме!_________________________________________________Още по-голям парадокс: 220 мнения под статията за Русия и само 110 мнения за Бедността в България. Не ми е ясно какви българи сте
171
6
 
19
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Обама пита Бог:- Господи, ще има ли трета световна?- Да- Господи, а ще има ли Америка след третата световна, ще има ли кока-кола?- Ще има. - Господи, колко ще струва една кока-кола?- три рубли
170
3
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Спазва ли Москва поне един договор подписан от нея?"РФ е суровинен доставчик според вас, да сте чували да е плащал неустойки(коментирате но с линкове моля)?Да видим САЩ/НАТО подписаха 4 договора със СССРОбикновените въоръженияПРОРСМДПСТАРТ3 - ограничаване на стратегическите зарядиСАЩ едностранно излезе от ПРОСега обвинява но не може да докаже РФ че нарушава РСМДП и независимо от всичко ще излезе от договора(някой да се обзаложи?)Тръмп каза за СТАРТ3 че е остарял...
169
27
 
6
 
! Отговори
КУР за путин !!!! преди 5 години
Слава на САЩ че ни освободиха от *** миризлива ръсия поклон братя Американци ще сме ви благодарни до живот
168
3
 
24
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Ето танте Меркел даде назад, когато Порошенко поиска германски военни кораби да му помогнат. Ще му помогнат нанай си, германците полудяха по форумите - никой не иска да се бие против Русия в руско-руски конфликт.Защо - защото вече са го яли. Само сащарите не са го яли, когато и те го изядат, света ще се успокои.
167
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мосвич бракмаНай големия враг на България са такива като теб продажни душички. Ако стане нещо сериозно ние ще сме първите които ще го отнесем без дори НАТО да реагира. Ама с една гънка в мозъка какво да очакваш от такива хора.
166
26
 
3
 
! Отговори
Българин - родолюбец преди 5 години
Преди руското робство България е била наричана Япония на балканите след 45 години руски терор вижте къде сме сега ?????
165
1
 
21
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Дори и албанските реотани на европейските лидери вече загряха, че сащ вкарва европа в самоубийствена стратегия като я настройва за война с РФ. Ядрените ракети в Калининград са на около 1000км от Кьолн. Там където и да падне ракета, ще бъде катастрофа, няма нужда даже да се целят. Европа няма изгода от война с РФ, има изгода от икономическо обединение от Лисабон до Владивосток а защо не и с най-развитата държава Китай?
164
19
 
4
 
! Отговори
КУР за путин !!!! преди 5 години
45 години бяхме под руско робство Западните държави ни изпревариха 100 години напред как да ги стигнем ??????
163
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПисанчевНямаха друг изход комyнягите, иначе сега щяхме да сме по-изостанали от Северна Корея. Не си въобразявай че Горбачов има някаква вина, вината беше на цялата им робска система.
162
3
 
20
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Вчера сащаците си вкараха голям автогол - арестуваха шефа на китайския Хуавей. И какво ще постигнат с това сещай се - започва изолацията на сащарската ***. Аз работя в голяма европейска компания и тя вече възприема САЩ като риск....Така че скоро европейците ще разберат, че сащ ги бута към абсолютно ненужен и самоубийствен конфликт с Русия. САЩ са в паника от съюз Европа Русия и използва немногоумниците в източна европа да създава конфликти.
161
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИ путинист Точно така България на Българите ,а не на вас *** ч!@футите .марш от България доларджии
160
19
 
6
 
! Отговори
АНТИ путинист преди 5 години
България на българте продажни рубладжии марш за *** миризлива ръсия !!!!!
159
4
 
10
 
! Отговори
Писанчев преди 5 години
До Слава Украйна: Ако не беше предателя Горбачов,САЩ щяха да ви" освободят " на куково лято!
158
3
 
20
 
! Отговори
Радко преди 5 години
Ами ,Руснаците няма да чакат САЩ и НАТО да им нахлуят в спалните ! Разбира се ,че ще се въоръжават ,защото световните жандарми са на всичките им граници-включително и в България. Демагозите обаче , не спират да обвиняват Русия-включително и нашите *** ! Отдавна е казано ,че на всяко действие има противодействие.
157
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българин - родолюбецТочно така. За съжаление ние извадихме късата клечка! Ако болшевиките не бяха мърсили земята ни в продължение на половин век, сега България щеше да е със западен стандарт! И все още ни управляват комунистически партии, съставени от крадци и мъчители на България, които ни забавят развитието! А бг-русофилите обвиняват Запада, че све бедни! Лъжата е истина - Оруел.
156
18
 
6
 
! Отговори
Слава Украйна преди 5 години
Братя Украинци България е със вас 45 години бяхме под руско робство но слава на САЩ че ни освободиха от *** миризлива ръсия
155
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците са отишли при Путин за разширяването на Турски поток, а българските медии ни промиват мозъка с долнопробни статии с неясен произход...
154
12
 
5
 
! Отговори
се се се ре УМРЕ преди 5 години
Знаем ги руските бракми за нищо не става само за СКРАП
153
11
 
4
 
! Отговори
Българин - родолюбец преди 5 години
Вижте западните държави богати и проспериращи защо е така ами там е нямало пиян и *** руснак да ги мачка