Руската ракета 9M729 – нарушава ли Москва договора за разоръжаване?

Прикрила ли е Русия истинския характер на техническите й възможности?
7 дек 2018 09:15, Елка Василева
295
Руската ракета 9M729 – нарушава ли Москва договора за разоръжаване?
Снимка: архив, Reuters

Първите подозрения се появиха още през 2014 г., но сега натискът върху Русия придобива съвсем конкретни очертания. САЩ и НАТО я обвиняват, че с ракетата 9M729 нарушава договора за разоръжаване. Какво се знае за тази ракета?

През октомври т.г. американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Но Вашингтон продължи да работи в тази посока: след срещата на външните министри на страните от НАТО Алиансът застана на страната на САЩ и също обвини Москва, че нарушава договора за разоръжаване от 1987 година, забраняващ всички наземно базирани балистични ракети с радиус на действие между 500 и 5 500 километра.

В същото време Вашингтон постави ултиматум на Москва: ако до 60 дни не започне отново да спазва поетите по този договор ангажименти, САЩ ще се оттеглят от него. Преди това Пентагонът е информирал партньорите си от НАТО, че конкретно става дума за руската ракета "Новатор 9M729", която в НАТО е позната още като SSC-8, пише Дойче веле.

Как започна всичко?

Още от 2014 година съществуват подозрения, че Москва нарушава Договора за ракетите със среден обсег. Тогавашният президент Барак Обама е уведомил за това руския си колега Путин в писмо, последвали са и няколко срещи на ниво технически експерти, но гласност на проблема е дадена чак от сегашната администрация във Вашингтон. Твърди се, че изпитанията на ракетата са започнали още през 2008 година.

Още по темата

В Русия почти няма официална информация за новата ракета, разработена от ракетостроителния концерн "Новатор" в Екатеринбург. По данни на американското разузнаване ракетата, която може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави, е трябвало да бъде направена така, че да прилича на други ракети - например на тактическата ракета земя-земя от типа "Искандер".

В хода на дискусията около тайнствената руска ракета шефът на американското разузнаване Даниел Коутс обвини Русия, че е "прикрила истинския характер на тестовете и техническите възможности на новата ракета". Коутс описа освен това как точно е действала Русия: възползвала се е от факта, че Договорът за ракетите със среден обсег не забранява тестването на ракети, които са разработени не като наземно базирани, а за военноморските или военновъздушните сили. Според Коутс Русия е извършила две пробни изстрелвания - веднъж от наземна и веднъж от мобилна установка, съответно на разстояние много над и малко под 500 километра.

"Ако казаното от Коутс е вярно, това означава следното: Русия е искала да скрие факта, че е тествала една наземно базирана ракета в открито нарушение на Договора за ракетите със среден обсег на действие", казва за Дойче веле руският журналист и военен наблюдател Александер Голц.

9М729 - пряка заплаха за Европа?

Американците не посочват какъв е обсегът на новата руска ракета, но изглеждат напълно убедени, че тя нарушава Договора за забрана на ракетите със среден обсег на действие. Във Вашингтон смятат освен това, че новата ракета вече е въведена на въоръжение. Според Даниел Коутс тя представлявала "пряка заплаха" за обширни райони в Европа и за части от Азия. Както посочват американски военни експерти, в случая става дума за малка, мобилна ракета, която по всяка вероятност е много трудно откриваема.

Русия не отрича, че разполага с ракети от типа 9М729, но настоява, че по никой начин не е нарушила Договора за ракетите със среден обсег на действие. Руското военно министерство отказва коментар по темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
4
 
4
 
! Отговори
Благоев преди 5 години
Аз съм спокоен!Срещу Варна, няма насочени руски ракети! Тук, даже безобидния екшън "Разрушителят" където, Микимаус бие Чибурашка се сваля след няколко дни прожекция и на кино можеш да го гледаш само в София, където върви вече трета седмица!
151
13
 
5
 
! Отговори
Къде е курск ?????? преди 5 години
Където е стъпил пиян и *** руснак и трева не никне факт
150
15
 
7
 
! Отговори
КУР за путин !!!! преди 5 години
Мразя продажни рубладжии да се правят на българи ,марш за *** миризлива ръсия
149
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До браво УкрайнаНапълно съгласен. Трябва да ограничим достъпа на руснаците и русофилите, които са открити врагове на България, на ЕС, на НАТО. Дори и руски жрици не ни трябват защото са нечистоплътни и разнасят болести. Ходят да се трудят из Африка и Азия, а после да идват в България - не, мерси!
148
14
 
9
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 5 години
*** е фалит факт неоспорим хо хо хо
147
14
 
5
 
! Отговори
Тръмп !!!!!! преди 5 години
Не се бойте от джуджето *** САЩ са във Украйна
146
19
 
6
 
! Отговори
Българин - родолюбец преди 5 години
Най мразя руска бракма москвич и продажен *** !!!!
145
12
 
4
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 5 години
*** е фалит факт ,!!!!!
144
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО разполага отбранителни съоръжения по границите, Русия нападателни
143
14
 
6
 
! Отговори
се се се ре УМРЕ преди 5 години
Защо Западните държави са богати ,там имаало ли е руски ботуш ????
142
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко нещо, което прави Русия е вредно за останалия свят, а и за самите руснаци. Нация от комплексари, която знае само да дрънка оръжия.
141
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жалки журналистиНАТО се разширява защото Русия се държи агресивно със съседите си. Самите съседки на Русия го искат! НАТО не им е опрял пистолет. Даже Грузия и Украйна от години искат да са в НАТО, но не са приети. Австрия се замисля да стане членка заради скандала с руския шпионаж. Неутралните скандинавци и те обмислят защото руски кораби и изтребители ги тероризират. Да питам защо цяла Европа иска в НАТО, а никой не иска военен съюз с Русия? (Освен увредените бг-русофили).
140
3
 
9
 
! Отговори
ФАКТИ преди 5 години
Че то в България е пълно с украински *** цялото Черноморие и в София ги има много даже работят на половин цена щот са умрели от глад
139
16
 
6
 
! Отговори
браво Украйна преди 5 години
Шапка им свалям на украинците, забраниха достъпа на пияни мужици до държавата си, и ние трябва да последваме примера им. Да остане разрешено само руски прoститyтки да идват.
138
4
 
14
 
! Отговори
Ристо преди 5 години
Който иска в САЩ да си вземе ONE WAY TICKET ! А какво чувам оправдания визи сте нямали ли? Че как така нали слугувате на господарите , а пък те какви са лоши даже работни визи за чистачи на тоалетни не ви дават. Безобразие нали!
137
11
 
5
 
! Отговори
Къде е курск ?????? преди 5 години
Милиони руснаци избягаха от *** миризлива ръсия а нито един от запад не иска *** защо ли ????
136
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин обеща Рай за руския мужик и работи усърдно по въпроса. Не се знае дали и русофилите ще се възползват от тази привилегия !
135
9
 
6
 
! Отговори
се се се ре УМРЕ преди 5 години
Където е стъпил пиян и *** руснак и трева не никне факт неоспирим
134
10
 
8
 
! Отговори
руски рай преди 5 години
На запад е пълно с руснаци. В Русия няма нито един западняк
133
4
 
13
 
! Отговори
Такива преди 5 години
нови руски оръжия са манна небесна за европейските и американски производители на памперси и транквиланти!