Реформи, пари... За какво мечтаят младите в Русия, Украйна, Беларус?

Планират бъдещето си краткосрочно
Обновена: 9 дек 2018 07:49 | 9 дек 2018 07:30,
302
Реформи, пари... За какво мечтаят младите в Русия, Украйна, Беларус?
Снимкa: Reuters, архив

Руснаци, украинци и беларуси на възраст между 18 и 35 години планират бъдещето си най-много за две години напред. Само една трета от тях правят дългосрочни планове, пише DW.

Още по темата

Причината? Лошото икономическо положение в техните страни, както и нарушаването на гражданските права. Беларусите посочват на второ място и липсата на работни места.

До тези изводи стига анкета на руския социологически институт "Левада" и фондацията "Борис Немцов", проведена с подкрепата на Германското външно министерство. Анкетирани са били хора от 15 руски градове с милионно население, 12 украински градове с население над 350 000 души и хора от всички областни градове в Беларус.

Те искат промяна

88% от украинците биха желали в страната им да се извършат дълбоки промени. Подобно желание изявяват само 63% от руснаците и 52% от беларусите. Основен приоритет за анкетираните и в трите страни е желанието за подобряване на условията за живот, за повишаване на заплатите и пенсиите.

В Русия и Украйна анкетираните обвързват тези желания с нуждата от по-активна борба срещу корупцията и с отмяната на някои привилегии за държавните служители. Изследването сочи, че желанието за честни и свободни избори, както и за подобряване в сферата на държавната администрация се изразява относително рядко. В Беларус например по-малко от 10% от анкетираните заявяват, че биха желали в страната им да има политически промени. Вместо това те се интересуват предимно от решаването на техни проблеми в сферата на образованието и икономиката.

Само около 40% от руснаците, 30% от младите украинци и 25% от беларусите изразяват готовност да споделят политическите си възгледи. На въпрос на кой политик биха се доверили най-много, анкетираните в Русия най-често споменават името на президента Владимир Путин, на десния популист Владимир Жириновски и на опозиционния политик Алексей Навални. В Украйна най-често споменават бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, президента Петро Порошенко и Евгений Мураев от "Опозиционния блок".

Да остана или да избягам?

Младите руснаци, украинци и беларуси са били запитани също по коя чужда държава би трябвало да се ориентира тяхната родина в бъдещето си развитие. И в трите страни най-често отговорът гласи: Германия. В Русия на второ място идва Китай, което според авторите на студията, се дължи на "геополитическото положение на страната". Забележително е, че за беларусите Русия представлява привлекателен модел за подражание. Анкетираните в Украйна граждани поставят Русия едва на четвърто място - след Германия, Полша и САЩ.

Анкетата на социолозите показва, че повечето младежи от големите градове на Русия, Украйна и Беларус вече са имали възможност да пътуват в чужбина. 60% от анкетираните руснаци са били в чужда държава, както и близо 80% от младите беларуси.

Повече от половината от беларусите и украинците изявяват желание да емигрират завинаги. В Русия този процент е малко по-нисък - 44 на сто. Желанието за напускане на родината завинаги обаче не се дължи на политическо недоволство. По-скоро става дума за стремеж към по-висок жизнен стандарт в чужбина и за желание да се изостави нестабилната икономическа ситуация в родината, за да се осигури по-добро бъдеще за децата, се казва в студията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
10
 
5
 
! Отговори
привет из Германии преди 5 години
Абе какво стана с мобилните банкомати ,които Путин изпрати във военните полигони където се правят учения ?! Руските военни започнаха ли да си плащат храната или все още са в тежест на държавата ?!
193
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
84% от българските младежи не виждат за себе си бъдеще в страната и планират при първа възможност да напуснат България.
192
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Анонименможеш да лъжеш само себе си
191
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ехх, тези руски ***. Хубави и евтини. В Москва - 50 левчета. В регионите - 25-30.
190
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПутин служи доколкото може на руския народ, факт. Проблемът на руския народ е че Путин не може особено много. След 18 години на власт руснаците са по-бедни от преди. Факт!В петък в руските медии се въртеше писмо на ветеран от войната, който върнал на правителството еднократната си надбавка за пенсия от 500 рубли - 12,15 лв като унизителна за човешкото му достойнство.
189
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин печели не с 65% а с 87%. И никой не го има за император, Путин служи доколкото може на руския народ и на Русия. Впрочем какво се случва с Макарончо във Франция, как е неговият рейтинг.
188
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като прочетох заглавието се сетих, че е Дойче зеле.Нали те всичко знаят за всички.
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 251Това че Путин спечели с65% ОТ ГЛАСУВАЛИТЕ не значи ,че руснаците го имат за император!Проблем е и че опозицията не се обедини,и не излъчи силна кандидатура!Баце също ни управлява 10год.,но реално едва ли има повече от 30% привърженици!
186
5
 
13
 
! Отговори
мреен преди 5 години
Българин ЕвропеецПовече чети DW и CCN или BBC и ще видиш там ,че мечки се разхождат по Червения площад!)
185
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хора защо се шляят по червения площат в Москва, това да не е място за спорт! Я бързо да се организират под срой на един гей-парад даже всички посланици на ЕС доброволно без да им нареждата ще отидат в първите редици да развяват хомосексуални знаменца!
184
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мнозинството от руснаците нямат нищо против ЕС и биха искали да са част от него!Такова изследване имаше преди години от същата агенция!Проблема е ,че Путин и компания говорят ,вършат и рекламират други неща!ми що тогава мнозинството от руснаците гласуват за Путин
183
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в трите държави са със силно увредени мозъци в следствие на съвеЦката власт, в онщи линии за нищо не стават
182
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че Русия се развива и увеличава територията си, а ЕС обеднява и се разпада.
181
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми, да ти кажа...... ДА ссСр наистина се разпадна и то отдавна. ......... а Крим не е рУски, дори България и Югославия не са го признали. Русия няма нужда някой да и признава територията. Русия е силна и на другите им се налага да се съобразяват с нея.
180
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че руснаците малко ги интересува възраждането на Руската империя!Дори напротив ,не искат да имат нищо общо с държавите от Средна Азия от бившия СССР.Мнозинството от руснаците нямат нищо против ЕС и биха искали да са част от него!Такова изследване имаше преди години от същата агенция!Проблема е ,че Путин и компания говорят ,вършат и рекламират други неща!
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 240 Като Крим не руски ,коя украйнска администрация има власт над Крим?И Северен Кипър никой не го е признал,но всички знаят кой се разпорежда там.
178
1
 
4
 
! Отговори
За сравнение преди 5 години
Тука е раят и нямаме други грижи освен да се притесняваме за далечната, необятна и пълна със всичко по много Русия.....
177
0
 
4
 
! Отговори
трагикомедия преди 5 години
Вместо да анализираме обезпокоителните събития за това какво става евро-гейския ни съюз пак гледаме зад оградата....
176
3
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 5 години
ЧЕТА КАКВО ПИШАТ НЯКОИ ТУК.ВАДЯТ НЯКАКВИ СТАТИСТИКИ, ИЗСЛЕДВАНИЯ И ДР.ЛУДА РАБОТА.ПО СТЕЧЕНИЕ НА ОСТОЯТЕЛСТВАТА МИ СЕ НАЛАГА ДА ПЪТУВАМ ПО ДВА ПЪТИ НА МЕСЕЦ ДО РУСИЯ.ПЪТУИВАМ ДО МОСКВА С САМОЛЕТ И ПОСЛЕ С КОЛА ДО МНОГО МЕСТА. И ГЛЕДАМ И СРАВНЯВАМ.Е НЕ СА СТИГНАЛИ СТАНДАРТА НА ШВЕЙЦАРИЯ И НОРВЕГИЯ НО СРАВНЕНИЕ С НАС СА ПО ДОБРЕ.НАЙ ВАЖНОТО ПРИ РУСНАКА Е ЧЕ НЕ СА МАКСИМАЛИСТИ И С МАЛКО ЖИВЕЯТ ДОБРЕ. И НАЙ ВАЖНОТО НЯМАТ И ГРАМ НЕГАТИВИЗАМ. ЗНАЯТ СИ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ И НЕ СЕ ОПЛАКВАТ.И ВИЕ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ
175
1
 
4
 
! Отговори
А тука? преди 5 години
планират бъдещето си най-много за две години напред...А тука има ли някой освен крадците на правителствено ниво да си е планирал живота две години напред?!