Реформи, пари... За какво мечтаят младите в Русия, Украйна, Беларус?

Планират бъдещето си краткосрочно
Обновена: 9 дек 2018 07:49 | 9 дек 2018 07:30,
302
Реформи, пари... За какво мечтаят младите в Русия, Украйна, Беларус?
Снимкa: Reuters, архив

Руснаци, украинци и беларуси на възраст между 18 и 35 години планират бъдещето си най-много за две години напред. Само една трета от тях правят дългосрочни планове, пише DW.

Още по темата

Причината? Лошото икономическо положение в техните страни, както и нарушаването на гражданските права. Беларусите посочват на второ място и липсата на работни места.

До тези изводи стига анкета на руския социологически институт "Левада" и фондацията "Борис Немцов", проведена с подкрепата на Германското външно министерство. Анкетирани са били хора от 15 руски градове с милионно население, 12 украински градове с население над 350 000 души и хора от всички областни градове в Беларус.

Те искат промяна

88% от украинците биха желали в страната им да се извършат дълбоки промени. Подобно желание изявяват само 63% от руснаците и 52% от беларусите. Основен приоритет за анкетираните и в трите страни е желанието за подобряване на условията за живот, за повишаване на заплатите и пенсиите.

В Русия и Украйна анкетираните обвързват тези желания с нуждата от по-активна борба срещу корупцията и с отмяната на някои привилегии за държавните служители. Изследването сочи, че желанието за честни и свободни избори, както и за подобряване в сферата на държавната администрация се изразява относително рядко. В Беларус например по-малко от 10% от анкетираните заявяват, че биха желали в страната им да има политически промени. Вместо това те се интересуват предимно от решаването на техни проблеми в сферата на образованието и икономиката.

Само около 40% от руснаците, 30% от младите украинци и 25% от беларусите изразяват готовност да споделят политическите си възгледи. На въпрос на кой политик биха се доверили най-много, анкетираните в Русия най-често споменават името на президента Владимир Путин, на десния популист Владимир Жириновски и на опозиционния политик Алексей Навални. В Украйна най-често споменават бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, президента Петро Порошенко и Евгений Мураев от "Опозиционния блок".

Да остана или да избягам?

Младите руснаци, украинци и беларуси са били запитани също по коя чужда държава би трябвало да се ориентира тяхната родина в бъдещето си развитие. И в трите страни най-често отговорът гласи: Германия. В Русия на второ място идва Китай, което според авторите на студията, се дължи на "геополитическото положение на страната". Забележително е, че за беларусите Русия представлява привлекателен модел за подражание. Анкетираните в Украйна граждани поставят Русия едва на четвърто място - след Германия, Полша и САЩ.

Анкетата на социолозите показва, че повечето младежи от големите градове на Русия, Украйна и Беларус вече са имали възможност да пътуват в чужбина. 60% от анкетираните руснаци са били в чужда държава, както и близо 80% от младите беларуси.

Повече от половината от беларусите и украинците изявяват желание да емигрират завинаги. В Русия този процент е малко по-нисък - 44 на сто. Желанието за напускане на родината завинаги обаче не се дължи на политическо недоволство. По-скоро става дума за стремеж към по-висок жизнен стандарт в чужбина и за желание да се изостави нестабилната икономическа ситуация в родината, за да се осигури по-добро бъдеще за децата, се казва в студията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой може ли да отговори защо САЩ налагат визи за България след като САЩ имат договор за безвизов режим с ЕС а България е пълноправен член на ЕС?
153
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 89та България имаше една от най-силните и модерни армии в Европа.
152
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България всички я подритват като мpъcна изтривалка."Ами тя си е такава.. САЩ какво са виновни че в България населението е 15% млади, 60% пенсионери(които до 20 години няма да ги има) и 25% роми, които след 10 години ще са над 50% от населението.
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Въпросът е не дали ще паднат, а дали САЩ спазват договора с ЕС за България или най-нагло плюят в лицето на българите."Не се прави, че не разбираш. ......... при толкова много кГБ служители и лекомислена политика, дори това е много. Не знам за КГБ служители, КГБ не съществува вече 30 години, и КГБ е в Русия, а САЩ имат договор с ЕС за безвизов режим, а с България не го спазват и плюят в лицето на българите с гнусно презрение.
150
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Рубладжии долни , не изопачавайте ! САЩ нямат договор за безвизов режим с ЕС ,а с Шенген ! "САЩ имат договор за безвизов режим с ЕС, не със Шенген. Дори в Брюксел го признаха, но отказаха да наложат реципрочни мерки срещу като наложат визи на САЩ, защото не си залужава да си развалят отношеният със САЩ заради членка втора категория като България. Така ЕС също не спази договора си с България, България всички я подритват като мpъcна изтривалка.
149
2
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
А знаете ли, че всяка реформа в Русия или България е удар по сегашната олигархична система, при която селяните прости снасят едни грешни пари на олигарсите, ммонополите и корпорациите!!!ЦРУ!!!
148
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 173"А САЩ защо отказват визи на 20% от българите - САЩ считат 20% от българите за боклyци?"Ами може би poми не им трябват? А ЗАЩ защо изобщо налагат визи за Българи, след като имат договор с ЕС за безвизов режим? Защо не го спазват за България, българите според тях втора категория хора ли са, някакви полyчовеци с коити не е нужно да спазваш договори?
147
2
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Рубладжии долни , не изопачавайте ! САЩ нямат договор за безвизов режим с ЕС ,а с Шенген ! Когато България влезе в Шенген ще пътувате безвизово до САЩ ! И въпреки това САЩ ви дават достатъчно зелени карти за да може българските рубладжии да отидат да живеят в САЩ понеже не искат в любимата руска *** !
146
2
 
4
 
! Отговори
до 173 преди 5 години
"А САЩ защо отказват визи на 20% от българите - САЩ считат 20% от българите за боклyци?"Ами може би poми не им трябват?
145
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми прав си.20% от българите са русофили-***.
144
2
 
7
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До ИванИване, никой не се съмнява в руската пропаганда. Сигурни сме, че можеш да постнеш и линкове, че заплатите са по 100000 евро.Ама дали ти вярва някой?Що пиеш лосион тогава?
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отиваш в американското посолство и си вадиш виза.Общо-взето отказват само на най-долнопробните ***.А САЩ защо отказват визи на 20% от българите - САЩ считат 20% от българите за боклyци?
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ имат ясно регламентирани правила за визите и всеки който поне малко се интересува може да провери. Мисля че изискването за безвизов режим беше - процента отказани визи за предходната година или две поредни години да е под 5 %, в момента ние имаме над 10% отказани визи, правилата важат за целия свят.
141
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"САЩ и ЕС имат договор за безвизов режим, но за членката на ЕС не го спазват"Както писах много пъти........ визите ще паднат, когато служителите на рУшкото пасьолство станат по-малко от американските войници в България.Понял? ---Въпросът е не дали ще паднат, а дали САЩ спазват договора с ЕС за България или най-нагло плюят в лицето на българите.
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отиваш в американското посолство и си вадиш виза.Общо-взето отказват само на най-долнопробните ***.Ти такъв ли си?
139
5
 
2
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Смешно! А знаете ли вие ,че средната заплата в Русия е 700??! Мога и линкове да ви постна ако желаете!) А за какво мечтаят младите във България ми е по интерестно и ме вълнува,едва ли ще е как да изхарчат големите си заплати и да не им се налага да емигрират...
138
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен162И ти си плюнка.
137
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКойто не е решил, той не е отишъл в САЩ. А как става да отидеш в САЩ? Искат ли визи, защото доколкото знам, САЩ имат договор с ЕС за безвизов режим и България нали е пълноправен член на ЕС, САЩ спазват ли договора с България?
136
1
 
11
 
! Отговори
руски емигрант в Гер преди 5 години
Един руснак се обадил на брат си който бил емигрант в Германия и го помолил да го вземе при себе си в Германия ! Отишъл руснака да извади виза на брат си и казал - Искам виза за брат ми за да дойде в Германия понеже съм болен и трябва да се грижи за мене , пък когато оздравея брат ми ще се върне в Русия !Служителят казал - ами отиди ти при него в Русия и когато се оправиш върни се в Германия !Руснака отговорил -Абе аз само съм болен , не съм луд !
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе факт.Българи мераклии да заминават за русия няма.Що така бе руски тролчета?