Реформи, пари... За какво мечтаят младите в Русия, Украйна, Беларус?

Планират бъдещето си краткосрочно
Обновена: 9 дек 2018 07:49 | 9 дек 2018 07:30,
302
Реформи, пари... За какво мечтаят младите в Русия, Украйна, Беларус?
Снимкa: Reuters, архив

Руснаци, украинци и беларуси на възраст между 18 и 35 години планират бъдещето си най-много за две години напред. Само една трета от тях правят дългосрочни планове, пише DW.

Още по темата

Причината? Лошото икономическо положение в техните страни, както и нарушаването на гражданските права. Беларусите посочват на второ място и липсата на работни места.

До тези изводи стига анкета на руския социологически институт "Левада" и фондацията "Борис Немцов", проведена с подкрепата на Германското външно министерство. Анкетирани са били хора от 15 руски градове с милионно население, 12 украински градове с население над 350 000 души и хора от всички областни градове в Беларус.

Те искат промяна

88% от украинците биха желали в страната им да се извършат дълбоки промени. Подобно желание изявяват само 63% от руснаците и 52% от беларусите. Основен приоритет за анкетираните и в трите страни е желанието за подобряване на условията за живот, за повишаване на заплатите и пенсиите.

В Русия и Украйна анкетираните обвързват тези желания с нуждата от по-активна борба срещу корупцията и с отмяната на някои привилегии за държавните служители. Изследването сочи, че желанието за честни и свободни избори, както и за подобряване в сферата на държавната администрация се изразява относително рядко. В Беларус например по-малко от 10% от анкетираните заявяват, че биха желали в страната им да има политически промени. Вместо това те се интересуват предимно от решаването на техни проблеми в сферата на образованието и икономиката.

Само около 40% от руснаците, 30% от младите украинци и 25% от беларусите изразяват готовност да споделят политическите си възгледи. На въпрос на кой политик биха се доверили най-много, анкетираните в Русия най-често споменават името на президента Владимир Путин, на десния популист Владимир Жириновски и на опозиционния политик Алексей Навални. В Украйна най-често споменават бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, президента Петро Порошенко и Евгений Мураев от "Опозиционния блок".

Да остана или да избягам?

Младите руснаци, украинци и беларуси са били запитани също по коя чужда държава би трябвало да се ориентира тяхната родина в бъдещето си развитие. И в трите страни най-често отговорът гласи: Германия. В Русия на второ място идва Китай, което според авторите на студията, се дължи на "геополитическото положение на страната". Забележително е, че за беларусите Русия представлява привлекателен модел за подражание. Анкетираните в Украйна граждани поставят Русия едва на четвърто място - след Германия, Полша и САЩ.

Анкетата на социолозите показва, че повечето младежи от големите градове на Русия, Украйна и Беларус вече са имали възможност да пътуват в чужбина. 60% от анкетираните руснаци са били в чужда държава, както и близо 80% от младите беларуси.

Повече от половината от беларусите и украинците изявяват желание да емигрират завинаги. В Русия този процент е малко по-нисък - 44 на сто. Желанието за напускане на родината завинаги обаче не се дължи на политическо недоволство. По-скоро става дума за стремеж към по-висок жизнен стандарт в чужбина и за желание да се изостави нестабилната икономическа ситуация в родината, за да се осигури по-добро бъдеще за децата, се казва в студията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не са руските туристи със заплати 120 евро да хранят богатите българи членове на ЕС много българи щяха да мият улиците в Германия или да просят в България.
133
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не е решил, той не е отишъл в САЩ.
132
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВ Русията - заплата 9500 рубли/120 евро.Мияч на улица на запад - 2000 евро.Кой мизерства и кой пие лосион за баня?
131
1
 
1
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До АнонименИ що още не си заминал за Северна Корея мечтателю?
130
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинете, мога ли да попитам - а как мога да отида да живея в САЩ, при нашите партньори?
129
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три милиона българи мият улиците на запад и мизерстват като животни защото в България ги чака безработица и глад.
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Колко рускини сега има пръснати по цял свят и са създали семейства, може би стотици хиляди!"Милиони са - около 2-3 милина са риснаците в чужбина. Русия е 150 милиона. Всяка година милиони руснаци в целия свят - Лондон, Ню Йорк, Рим, Париж, Сидни, Буенос Айрес, Барцелона, Мадрид излизат на 9 май по улиците на марша на Безмърния полк - може да се видят клиповете в ютюб.
127
1
 
2
 
! Отговори
? преди 5 години
И по натам ?)
126
5
 
5
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 5 години
До "Привет от Германия"Москва ,Тюмен,Питер, Новосибирск...живееят много добре,дори бих казал ,че среданата класа (има я) си живееят много добре от Западната,но имат един недостатък-все са недоволни ,че е им е малко...не стигат пари за вила..., джипа,за почивка на Сешейлските острови..... ,но тази черат я притежават в Британия, САЩ и дори в САрабия........ .Парите имат ППС и дори сега искат да премаханат БВП при изсчесления на благосъстоянието на нациите.
125
2
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До ?Я обясни как да ида да живеея в Русия ,как стават тези работи ?......................Ами отиваш в посолството на руската *** и искаш виза също както искаш виза когато ходиш в САЩ ! Рубладжиите какво толкова се правите на заблудени ,че не знаете как да отидете в Русия , а иначе " много искате да отидете " ?!Много добре знаете как се отива в Русия ,ама не искате да отидете , това е истината !
124
0
 
1
 
! Отговори
До 153 преди 5 години
Незабавно потърси лекарска помощ !!!
123
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите в членката на ЕС и НАТО могат само да си мечтаят за стандарта на живот както в Северна Корея.
122
0
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До СТРАНДЖАТАКолко рускини сега има пръснати по цял свят и са създали семейства, може би стотици хиляди!Имах една позната рускиня, която е дошла с мъжа си българин по комунистическо време, той е работил в Русия и са се запознали!Тя ми каза , че тогава са я натискали да не се жени за българин!!!Агент Бенджи Мортимор!ЦРУ!!!
121
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Единственото оправдание за болните руски мозъци, за което се сещам... - е зверската зима на, която са подложени...справка: Верхоянск - минус 56 градуса...
120
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До СТРАНДЖАТАТи да не си им бил под юргана, да знаеш къде са си консумирали бараковете! Или просто не разбираш значението на консумирам брак!???
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинете, мога ли да попитам - какво се случва с младите хора в Франция? Случайно някой да знае? Предварително благодаря за точната и изчерпателна информация от колегите форумци които ще се включат.
118
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платени социолози !!90% от младите руснаци искат запада !!!Или ги е страх да признаят или социолозите лъжат !!Личен опит ,имам близък със съпруга рускиня от Петербург.В магазините продавачите ме питат как е в ЕС ,защото не са доволни от живота си. Токът и газта им са по-евтини,но като цяло са като нас.
117
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Като стана дума за глад, мизерия, диктатори... Къде се загубиха темите със Северна Корея... Този изедник Ким, да не си е сменил пола или се е заклел във вярност пред Невидимата ръка на паза, да се свети името й!???
116
2
 
3
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 5 години
138 Така е навсякъде по света ,дори и в твоята любима Америка-живота е източното и западното крайбрежие ,в среда е пълна скръб. Не само в Москва и Питер се събират ,но и Новосибирск,Тюмен,Ростов на дон ... .
115
1
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Мъчи ме един въпрос, на който не мога да намеря отговор:Защо смесените бракове се консумират в България, а не в магучая...