САЩ и Русия – най-големите производители на оръжие

Доклад: Продажбите на турски компании скочили с 24%
10 дек 2018 07:56, Елка Василева
132
САЩ и Русия – най-големите производители на оръжие
Снимка: архив, Reuters

Русия се е изкачила на второ място сред страните производителки на оръжия през 2017 г. Така тя се нарежда след първенеца САЩ. Данните се съдържат в доклад на Института за изследвания на международния мир в Стокхолм (СИПРИ).

"Руските предприятия преживяват значителен ръст в техните продажби на оръжия от 2011 г.", заяви изследователят Сиемон Веземан по повод констатациите на доклада.

Руската оръжейна индустрия представлява 9,5 процента от продажбите на 100-те най-големи производители в света през 2017 г., като печалбата й е от 37,7 милиарда долара, което е с 8,5 процента повишение в сравнение с 2016 г., посочва докладът.

"Това е в съответствие с увеличаване на разходите на Русия за закупуване на оръжия с цел модернизиране на въоръжените си сили", посочва Веземан.

През септември Русия проведе най-големите си военни маневри в историята си, определени от НАТО като репетиция за пълномащабен конфликт.

Досега второто място в класацията от 2002 г. се заемаше от Великобритания, която сега пада на трета позиция (9 процента от световната продукция). Франция е на четвърто място.

САЩ продължават да доминират в класацията с голяма преднина. Американските производители съставляват 75 процента от общите продажби през 2017 г., като 42 американски компании от отрасъла са в топ 100 с общи приходи от 226,6 милиарда долара.

"Американските предприятия се възползват директно от постоянното търсене на оръжия от страна на американското министерство на отбраната", обяснява Од Фльоран, директорка на програмата за изследвания на въоръженията и военните разходи.

Първи производител на оръжия света е американската компания Локхийд Мартин (44,9 милиарда долара приходи). Руската компания Алмаз-Антей е на десето място с приходи от 8,6 милиарда долара, което е скок със 17 процентна в сравнение с 2016 г. За първи път руска компания влиза в топ 10. В класацията на стоте най-големи производители на оръжия в света влизат още девет руски оръжейни компании.

В доклада на СИПРИ се посочва още, че продажбите на турски компании са скочили с 24 процента през 2017 г., което отразява амбициите на Анкара да развива своята оръжейна индустрия, за да отговори на нарастващото търсене на оръжия и да стане по-малко зависима от чужди доставчици, посочва друг изследовател от СИПРИ Петер Веземан, цитиран от БТА.

СИПРИ е създаден през 1966 г. от парламента на Швеция и проследява военните разходи и оръжейни трансфери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 86ЕХХХ ЕКСПЕРТИИОще в далечните 90 години Алмаз Антей продава на САЩ(директно) един комплекс С-300 - вярно не е бил най-модерния тогава но е бил най-малкото последната експортна версия. САЩ естествено разглобяват всичко до винче и какво установяват:Обсег на ракети и радар, време за реакция в автоматичен режим, честотен диапазон и това според тях реализирано върху допотопна електронна базаРуснаците НЕ ИМ ПРОДАВАТ АЛГОРИТЪМА ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА и АЛГОРИТЪМА ЗА СМАНА НА ЧЕСТОТИТЕ :-)
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 86Абе Смърф, и като го разглобят, нали нищо няма да разберат с тези закърнели главички! Няма да могат да го сглобят.Как мислиш, като видиш процесорите, дали ще разбереш какво правят те. То другото е работа за шлосери и монтажисти. Ако видиш метала на горивните камери и соплата, дали ще можеш да направиш същия? Безплатен съвет: не пиши повече такива инфантилни съчинения, не показвай на другите колко си загубен. То е неприлично, все едно да си показваш хемороидите.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами след като баба Меркел сасипа договорите с Саудитите ....Впрочем Китай що не е сложен пройзвежда и продава повече пушкала от русия
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (*_*)Иденце, Русия лидира по всички видове оръжия. Напоследък наваксаха и в области, в които трdдиционно изоставаха - пистолети и снайперски винтовки. Върхови постижения са пистолетите Strike One, СПС, ПК-15. Карабинитe на Лобаев поставиха световен рекорд по бенч рест на разстояние, "Точность" на базата на ОРСИС Т-5000 също достигна класата на Barrett. Отлично се представи и "карабината на Путин" - СВЧ-308.Само най-загубеното иденце не разбра, че нямаше инцидент с Армата през 2015 на Червен
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ПеткоАбе Пинко, я се сети какво ще стане с тези С-400!?Американците ще ги разглобят парче по парче още на втория ден като стъпят в Турция.Ха ха!
63
0
 
1
 
! Отговори
Да бе, да преди 5 години
Я кажете нещо ново.
62
5
 
3
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Само дето русия произвежда проектираният от Хуго Шмайзер Калашник.И тук таме някоя ракета или танк който запецва по паради (прехвалената им армата не запали на червния площад).русия тотално изостава в авиацията, дронове , самолетоносачи , подводници , космически оръжия, несмъртоносни оръжия и всичко останало ,което изисква инженерни познания отвъд логаритмичната линийка.
61
3
 
6
 
! Отговори
КРИМ Е РУСКИ !!! преди 5 години
До Крим не е руски "всички терористи са с руско оръжие"грешиш, *** - с българското от арсенала
60
3
 
14
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Чудо нечувано две натовски държави едната Гърция купи преди години С-300 другата Турция сега купува С-400 Турците предпочитат рускотопво пред свръх технологичните F-35
59
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 82Експерте нови Абрамси не се произвеждат - ФАКТедин Абрамс 2000 година производство наистина е 4 милиона$ но за да го модернизираш до М1А2 SEP3 ти трябваят още 6 милиона$Има още по-нова версия на която е монтирана израелската антиракетна система ТРОФИ колко струва подобна модификация така и не успях да открия, но тя включва СЕП3 пакета в себе си със сигурност - тоест цената е още по-висока.
58
3
 
9
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Нови руски оръжия са манна небесна за европейските и американски производители на памперси и транквиланти!
57
10
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 5 години
Цената на един Abrams е около 4 милиона долара.Стига си лъгал ,нещaстен каскет.Не спря да пишеш глупост след глупост тука ,платена пoдлого.Взимай си матръошките и изчезвай към Чукотка ,нефелно ***.Е*ти смешния капацитет.
56
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 76 До Станчо"САЩ правят най-модерните неща и най-доброто оръжие и то в големи количества.Руските технологии обикновенно винаги са много назад и в малки количества ,защото пари няма"ЛЕЛЕ ТОЗИ СЕ ИЗВЪДИ ЕКСПЕРТСССР/РФ/Китай техника се прави от най-евтините и достъпни технологии удовлетворяващи изискванията към оръжиетоСАЩ/ЕС/пр техника се влагат най-новите и трудни за копиране технологии за да не се копира и САЩ да контролираЦениМодернизация Т-72Б3 500000$нов Т-90М 3 мил$Абрамс 10мил$
55
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До патриотГлупчо, а сасвеси разум както казваше баба миОт Арсенал рвгулярно си Купуваме за армията Калашници 5.56 НАТО калъбър - по-надеждни са от западните образци, много много по-евтини и като им сложиш оптика достатъчно точни. Ако оптиката е Българска бонус за нашия ВПК.как смяташ Карл Густав или РПГ-7 ще поръча армията? Ами 3-4 РПГ-7 пълен комплект струва ориентировъчно колкото един Карл Густав.
54
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Крим не е руски"всички терористи са с руско оръжие.. да им приседнат на Москва доларите"ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВ1. терористите са със СССР оръжие защото е надеждно, евтино и достъпно(ФАКТ ИДИЛ плени 150 Иракски Абрамса напълно изправни даже не бяха изкарани от гаражите защо не ги ползва срещу Сирия примерно? Защото Абрамс е ЛОГИСТИЧЕН КОШМАР за това ползват Т-54/55/62/72)2. Тези оръжия са купени от цял свят от тези които поддържат терористите(Включително са купувани от България)
53
4
 
5
 
! Отговори
патриот преди 5 години
важното е че България повее няма да купува руско оръжие.
52
8
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
всички терористи са с руско оръжие.. да им приседнат на Москва доларите.
51
6
 
3
 
! Отговори
До Станчо преди 5 години
Еми изостанали диваци са.Останало им е обаче ноу-хау от времето на СССР и в момента все още правят някои неща.Не виждаш ли горе в статистиката ,колко е колосална разликата ? САЩ правят най-модерните неща и най-доброто оръжие и то в големи количества.Руските технологии обикновенно винаги са много назад и в малки количества ,защото пари няма.Това е и причината всеки да иска американскко оръжие ,а руското в повечето случаи даже е некачествено и има примери бол в които държавите връщат закупеното.
50
1
 
4
 
! Отговори
До коко патладжана преди 5 години
До Коко Коко полу-лилав човек комментира за руснаците -космонавти. Това е много смешно.Смяташ ли на себе си за бял човек нали?
49
0
 
9
 
! Отговори
Мемет мaнгala преди 5 години
До *** бълхаринаНяма,чоджум.Новината е за качествено и високотехнологично оръжие.А нашето става единствено да пуцаме по кюрди и кози в Анадола,ама и те вече не се плашат от него!