Руската "фабрика за тролове" – на пълни обороти, мишената е Макрон

С дезинформации се опитва да влияе на протестите на "жълтите жилетки"
Обновена: 16 дек 2018 21:28 | 16 дек 2018 09:15, Камелия Цветанова
522
Руската "фабрика за тролове" – на пълни обороти, мишената е Макрон
Снимка: Reuters, архив

В началото на декември американски и британски медии съобщиха за опити на руски интернет-тролове да повлияят на вълната от протести, заляла Франция. Твърди се, че те са разпространявали дезинформации, в т.ч. фалшиви снимки от протестите, пише Дойче веле.

В потвърждение на тези твърдения идват информации от инициативата "Алианс за гарантиране на демокрацията" на американската неправителствена организация German Marshall Fund (GMF), която наблюдава в Туитър потребителски профили, за които се предполага, че са под руско влияние. Наблюденията показват, че в продължение на една седмица протестите на "жълтите жилетки" (#giletsjaunes) са били водещата тема в тези акаунти. Данните са от дашборд, позволяващ в реално време да се следи активността на 600 избрани акаунта в Туитър, вкл. хаштагове, тематични публикации и източници. Засега обаче не е съвсем ясно чии са въпросните профили.

Целта: разединение и дискредитиране

От страницата на друг проект, наречен "Хамилтън 68", научаваме, че става дума за три определени групи: акаунти, които са открито проруски или имат връзки с руското правителство; други, управлявани от така наречените фабрики за тролове в и извън Русия; а третата група включва профили на потребители от цял свят, които тиражират допълнително теми, свързани с Русия. Най-често източниците на публикациите в тези профили са руските RT и Sputniknews. Целта е да се задържа вниманието върху определени теми и проблеми, да се дискредитира Западът, а либералната демокрация да бъде представяне изцяло в негативна светлина", казва за ДВ експертът по социалните медии в GMF Брет Шафнър. Активността във въпросните профили е насочена предимно към англоезичната публика, следователно тяхното влияние върху протестите във Франция е сравнително слабо, допълва той.

Максим Одине, експертка за Русия във Френския институт за международни отношения (IFRI), потвърждава това: "Руските действия не трябва да се възприемат като инструмент за мобилизиране на нови активисти за "жълтите жилетки " или пък като средство за подбуждане към насилие. Те имат за цел по-скоро да засилят поляризацията на обществото, създавайки впечатлението за една дълбоко разединена страна на ръба на гражданската война", казва тя.

По същия начин вижда нещата и руската политическа наблюдателка, живееща във Франция, Татяна Становая. Според нея Русия използва слабостта на френския президент Еманюел Макрон, за да разпространява "тезата за упадъка на Европа, кризата на демокрацията и надигащите се настроения срещу естаблишмънта”. Тя обаче не смята, че засега това оказва голямо влияние.

Макрон е мишената

"Не протестиращите, а президентът Макрон е основната цел на руската активност в социалните мрежи", казва Бен Нимо, експерт по информационна сигурност в американския мозъчен тръст Атлантически съвет. В края на ноември Нимо детайлно описа в свой доклад за Атлантическия съвет предполагаемата "френска операция" на руските интернет-тролове. Заедно със свои колеги той е успял да възстанови части от блокираните профили. Повечето са на английски, но дванайсет акаунта в Инстаграм са на френски език. Те са имали около 76 000 последователи, в т.ч. 12 400 от Франция, по информация на Фейсбук. Повечето от тях са създадени в средата на 2017 година.

От Фейсбук не казват кой стои зад тези профили, но не изключват това да е "Internet Research Agency (фирмата от Санкт Петербург, добила популярност в западните медии като "руската фабрика за тролове" - бел.ред.). "Не можем обаче да твърдим това със сигурност", уточняват от Фейсбук.

Сравнително малкият брой на въпросните профили Нимо обяснява с това, че възможностите на руските тролове на френски език са ограничени, и че "операцията" вероятно е още в началото си. В САЩ Русия започна своята онлайн дейност около 2,5 години преди президентските избори през 2016 г., припомня експертът на Атлантическия съвет. Ето защо такива случаи трябва да се разглеждат в по-широк контекст. "В случая не говорим само за "жълтите жилетки", защото подобна операция обикновено има дългосрочна цел", казва Нимо. А в случая целта е Макрон, добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
6
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Аз това което знам е, че Макрон и Путин са приятели и в момента търговията между Франция и Русия нараства с двайсет процента на годишна база. Не виждам какъв интерес може да има Русия да сваля точно Макрон
266
16
 
7
 
! Отговори
Сорос преди 5 години
Русия-затворено общество и отворени задни бузи
265
13
 
6
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
>В Русия вече са създадени Войски за информационни операции, съобщил министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.За това време са създадени Войски за информационни операции, което е доста по ефективно и силно от това управление, наречено контрапропаганда заявил Шойгу в при изслушване в Държавната дума и добавил, че Пропагандата трябва да бъде умна, грамотна и ефективна....да лъже колко е велика Русия
264
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Използването на *** е част от политиката и всички го правят. Американците са номер едно - те няколко цветни революции соретнаха по Фейсбука. Не разбирам само има ли нещо нередно в Европа или по света, за което Русия да не е виновна?
263
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и протестите са организирани от Масква (инфо. за тия дето не им е ясно това) !!!
262
7
 
29
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
Ей таз Русия как от сутрин до вечер е трън в очите на загубе няците с извратени наклонности ! Ей ще са споминете от злоба и ще испуснете коледата и новата година, вземете си двойна доза и са унесете в света на нарковиденията.
261
2
 
14
 
! Отговори
До 295 преди 5 години
Брей! Какъв нервен сороски гендар бре ! Да не те е напуснал мъжът ти от Африка бре , та така си нервен?
260
4
 
32
 
! Отговори
демократичен фашист преди 5 години
Ето как се оползотворяват увеличения евро-атлантически бюджет за борба с "фалшивите новини" - в превод: плюене по Русия всеки ден по няколко пъти!Реакцията на Русия: убий пpoстакa с мълчание!
259
2
 
30
 
! Отговори
Portugal преди 5 години
Много добре знаят за какво стачкуват. Искат по-ниски данъци. В България не се стачкува защото всичко е наред. 80% от 70 милионна Франция подкрепяше протестите. Явно има защо. Няма как руски или американски трoлoве да накарат цял народ да негодува. Французите не харесват Макрон. Имаше хора от Донбас на протестите. Имаше и поляци, британци, от цяла Европа. Това не е аргумент. Мога да ви дам дузина известни американски десни канали в youtube и всички те подкрепят протеста. Значи и те са тролoве?
258
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските *** са ясни, обаче българските *** които тролят в полза на Русия са най-долнопробната cгaн, която съм виждал - най-редовно ги засичам как с най-голяма мерзост плюят собствената си страна за да чистят имиджа на русия. Пример по-долу един *** обясняваше как България била най-пропадналата страна и видиш ли нямало как да се сравнява с русия. Ами куче долно българомразещо защо не идеш да живееш в така великата Русия ами стоиш в "гадната" България?
257
1
 
19
 
! Отговори
До Додо преди 5 години
Ми кой да назначи Макрон, естествено Владимир Владимирович, работата е много по кунспиративна. ГРУ, ГРУ - Владимир назначи Тръмп, Мей, Орбан, Макрон, Радев, сите ЕС, и Порошенко назначи, и наужким си слагат санкции, да да не разберат обикновените хора, чи Русия е на 5 океана, Марсиански, Юпитерски и прочие.Те и Марсианското правителство, пак от Владивосток го назначиха, димек ГРУ.А Баширов и Петров междугалактически астронавти.Всичко е Конспирейшън Конгручулейшън.
256
1
 
6
 
! Отговори
Викинг преди 5 години
До 282, ти да беше преброил цензурираните коментари от фабриката за фалшиви новини.
255
11
 
12
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Руските *** ги насадиха в българското нет пространство още от края на 2006 г.
254
4
 
25
 
! Отговори
И един мармот... преди 5 години
Не ги харесвам руснаците....ама вие сериозно ли.Казвате ми че хиляди хора с излезнали да протестират само защото Путин ги е насъскал.Хора имайте малко уважение към интелигентноста на читателите си,за брекзит,тероризма в Западна Европа милионите бежанци, е виновна некъдърноста на управляващите и европейските чиновници никой друг.То и у нас така като сме недоволни от мизерията и корупцията почват да викат ми то БСП бута народа ,ама не казват че народа мрази еднакво и червени и гербави.
253
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То някой каза,че е по важен от Путин,но дали е по значим и сега му го връщат с тая помощ да го пробват как от важните,колко от важните е щото към важните персони се доближават що *** що други да ги възхваляват,боготворят,а това са големи съюзи и за началник на съюза се търси и се иска помощ,как санкци и антисанкции.
252
3
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Тез хакери у московско и Тръмп назначиха централата им е у Владивосток, на ГРУ, и Мей - там пък СолЗбърито си загубило имиджа заради ГРУ и сега трябвало да даде 50 милиона за връщане на имиджъ, да бяха му сменили името от СолЗбър на БошироПетровск, или ПетроБошир и немаше да има проблем с имиджа. Последно Макрон пак ГРУ, една звезда да бяха слижили на Триумфалната арка, докато Макрон си прави Пидикюра.Сеа снег ГРУ насочи климатични оръжия срещу БГ, багер лови снежинки и ни сриват икономически.
251
4
 
11
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Като чета българските вестници,мисля че турската фабрика за *** ще ги задмине!
250
4
 
18
 
! Отговори
Ибрикчия преди 5 години
Пак ли руснаците виновни. Това не мина при изборите на Тръмп, Новичок и т.н. сменете схемата!!!
249
9
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Анархисти платени от Русия. Същите такива след революцията през 1917-та :)Повечето дори не знаят за какво се борят. Същите като тези дето стачкуваха за цената на бензина. Колко са смешни :)Стачкуваха да си копаем газ/петрол сами в Добруджа, после стачкуваха да не си правим тръби към западна европа и накрая стачкуваха за цената на безина :) ?! Ами петрола идва от Русия скъпи другари.....
248
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че тя и тук работи на пълни обороти. Вижте колко поста са нацвъкали руските ***.