Руската "фабрика за тролове" – на пълни обороти, мишената е Макрон

С дезинформации се опитва да влияе на протестите на "жълтите жилетки"
Обновена: 16 дек 2018 21:28 | 16 дек 2018 09:15, Камелия Цветанова
522
Руската "фабрика за тролове" – на пълни обороти, мишената е Макрон
Снимка: Reuters, архив

В началото на декември американски и британски медии съобщиха за опити на руски интернет-тролове да повлияят на вълната от протести, заляла Франция. Твърди се, че те са разпространявали дезинформации, в т.ч. фалшиви снимки от протестите, пише Дойче веле.

В потвърждение на тези твърдения идват информации от инициативата "Алианс за гарантиране на демокрацията" на американската неправителствена организация German Marshall Fund (GMF), която наблюдава в Туитър потребителски профили, за които се предполага, че са под руско влияние. Наблюденията показват, че в продължение на една седмица протестите на "жълтите жилетки" (#giletsjaunes) са били водещата тема в тези акаунти. Данните са от дашборд, позволяващ в реално време да се следи активността на 600 избрани акаунта в Туитър, вкл. хаштагове, тематични публикации и източници. Засега обаче не е съвсем ясно чии са въпросните профили.

Целта: разединение и дискредитиране

От страницата на друг проект, наречен "Хамилтън 68", научаваме, че става дума за три определени групи: акаунти, които са открито проруски или имат връзки с руското правителство; други, управлявани от така наречените фабрики за тролове в и извън Русия; а третата група включва профили на потребители от цял свят, които тиражират допълнително теми, свързани с Русия. Най-често източниците на публикациите в тези профили са руските RT и Sputniknews. Целта е да се задържа вниманието върху определени теми и проблеми, да се дискредитира Западът, а либералната демокрация да бъде представяне изцяло в негативна светлина", казва за ДВ експертът по социалните медии в GMF Брет Шафнър. Активността във въпросните профили е насочена предимно към англоезичната публика, следователно тяхното влияние върху протестите във Франция е сравнително слабо, допълва той.

Максим Одине, експертка за Русия във Френския институт за международни отношения (IFRI), потвърждава това: "Руските действия не трябва да се възприемат като инструмент за мобилизиране на нови активисти за "жълтите жилетки " или пък като средство за подбуждане към насилие. Те имат за цел по-скоро да засилят поляризацията на обществото, създавайки впечатлението за една дълбоко разединена страна на ръба на гражданската война", казва тя.

По същия начин вижда нещата и руската политическа наблюдателка, живееща във Франция, Татяна Становая. Според нея Русия използва слабостта на френския президент Еманюел Макрон, за да разпространява "тезата за упадъка на Европа, кризата на демокрацията и надигащите се настроения срещу естаблишмънта”. Тя обаче не смята, че засега това оказва голямо влияние.

Макрон е мишената

"Не протестиращите, а президентът Макрон е основната цел на руската активност в социалните мрежи", казва Бен Нимо, експерт по информационна сигурност в американския мозъчен тръст Атлантически съвет. В края на ноември Нимо детайлно описа в свой доклад за Атлантическия съвет предполагаемата "френска операция" на руските интернет-тролове. Заедно със свои колеги той е успял да възстанови части от блокираните профили. Повечето са на английски, но дванайсет акаунта в Инстаграм са на френски език. Те са имали около 76 000 последователи, в т.ч. 12 400 от Франция, по информация на Фейсбук. Повечето от тях са създадени в средата на 2017 година.

От Фейсбук не казват кой стои зад тези профили, но не изключват това да е "Internet Research Agency (фирмата от Санкт Петербург, добила популярност в западните медии като "руската фабрика за тролове" - бел.ред.). "Не можем обаче да твърдим това със сигурност", уточняват от Фейсбук.

Сравнително малкият брой на въпросните профили Нимо обяснява с това, че възможностите на руските тролове на френски език са ограничени, и че "операцията" вероятно е още в началото си. В САЩ Русия започна своята онлайн дейност около 2,5 години преди президентските избори през 2016 г., припомня експертът на Атлантическия съвет. Ето защо такива случаи трябва да се разглеждат в по-широк контекст. "В случая не говорим само за "жълтите жилетки", защото подобна операция обикновено има дългосрочна цел", казва Нимо. А в случая целта е Макрон, добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
1
 
2
 
! Отговори
Франкофил преди 5 години
Без да се опитвам да омаловажа недоволството на хората, но факт е, че е имало руска намеса. Напълно възможно е и американска. Но това, което е важно е, че Франция ще оцелее, ще се излекува и ще излезе от кризата по-силна от всякога! Франция е велика нация с 1500г. история и през всички тези години винаги е намирала начин да се прероди и в най-тежките моменти! Макрон е умен човек и все още тая надежда в него, стискам му палци и дано намери правилната формула! Vive la France! Vive la Republique!
346
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле е немскатафабрика за *** .
345
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези от Дойче веле нещо да не са си объркали. Лично френският министър председател призна ,че протестите на "жълтите жилетки"са ескалирали поради грешки на правителството. Но явно френското правителство се влияе от руските ***. Тъй ще да е работата. Нема как Дойче веле да разпространява дезинформация,най много ниско пробна пропаганда.
344
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що така никой не обича добрите *** освен наште де били русафилии
343
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жуже пу тев самагон бл яд алкохолик стер ва колхоз зелени човечета глад мизерия простотия хакери братва тюрма кгб в попку рот из речника на бг тусофил
342
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората се борят срещу мизерията ,непосилните данъци ,Русия виновна. Окончателно се убедих , че демокрацията е изградена на лъжи ,лъжи ,демагогия и популизъм . Примерна , рупорът на БКП ,,Работническо дело ,,е пепел пред демократичната,, свободна преса,, По лъжи ,комунизма е бледа сянка пред демокрацията .
341
10
 
29
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Това са глупости, вдигат данъците на обикновенните французи и те не могат да си покрият сметките, Путин и Русия са виновни. Повярвах. Какви независими медии. Вижте при нас като го няма Путин, колко сме добре, в Търново се отказват от парно посред зима.
340
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нека си тролят милите и без това никой не ги отразява
339
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то по-големи *** от Дойче веле има ли.
338
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където има мръсотия, там е и Русия.
337
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баси лошите Руснаци ... Терориста е 100% промит от руснаците Глобалното затопляне е зареди руснаците Абе квото и да стане Русия е виновна готово
336
6
 
19
 
! Отговори
До долния преди 5 години
Юнкер няма ишиаз.Лекуват му го с пекан праз.
335
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Путин е виновен,няма кой друг.И за диарията на Тереза Мей,и за склерозата на баба Меркел,и за ишияса на Юнкер и разбира се най-вече за неземната неграмотност и гламавщина на българските джурналисти.Е,има и нещо,за което наистина е виновен.А то е за невиждания безсилен бяс и истерия,до която докара говеждите навлеци с безплатните уроци,които им предаде в Крим,Сирия и най-новия във Венецуела.
334
8
 
26
 
! Отговори
да преди 5 години
тия пак са умрели от страх от Русия:))))))))))))))))
333
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СТРАНДЖАТАНа Путин се случило същото в Чечня
332
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската фабрика за *** кай... Онези, демократичните, имат CNN, BBC, FoxNews и още 2000 медийни агенции с телевизии, вестници, билбордове и сайтове за стотици милярди долари, за руските интернет драскачи се хванали ;)))И това ако не е да гледаш сламката в чуждото око а да не виждаш гредата в твоето, здраве му кажи ;)-
331
29
 
12
 
! Отговори
123 преди 5 години
Смятайте колко лесни са за разбиране руските ***. И смятайте като ги погнат какво ги чака. Явно руснаците си мислят, че някой им се връзва... Скоро значи ще почнат да ги издирват западните служби, д ави кажа ли какво ще се случи с тези ***, които не са в русия или сами ще се сетите?!
330
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин че е джудже гей е вярно Русия че е *** *** еАма това тук е от сбърканата полукомунистическа система във франция и че Микрона нито може нито иска да оптави нещата
329
3
 
28
 
! Отговори
SS преди 5 години
И какво ще излезе сега, свободата да говориш няма да важи за всички.
328
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм смятал че москва трябва да изгори а русия да се ликвидира .Ама да им се преписват на мускалите всички проблеми на света също не е право