Два доклада: Руснаците масово се месили в политиката на САЩ

Руските хакери атакували републикански сенатори
18 дек 2018 08:25, Александър Попов
127
Два доклада: Руснаците масово се месили в политиката на САЩ
Снимка: Reuters, архив

Руската намеса в социалните медии в президентските избори в САЩ от 2016 г. е била по-разпространена, отколкото се е смятало първоначално и е включвала опити да бъдат разделени американците по раса и радикална идеология, се казва в два експертни доклада, оповестени от сенатори от Републиканската и Демократическата партия на САЩ, предаде Ройтерс.

Руската правителствена Агенция за интернет изследвания в Санкт Петербург се е опитала да манипулира американската политика, се казва в докладите, единият от анализаторите на социални медии "Ню Нолидж", а другият от екип на Оксфордския университет съвместно с анализаторската фирма "Графика".

В двата доклада до голяма степен се потвърждават изводите на американското разузнаване, но се дават повече подробности за руската дейност, която се развива от години и продължава и в наши дни.

Например руски тролове са се опитали да насърчат сепаратистки движения в щатите Калифорния и Тексас. Освен това руснаците са разпространявали сензационни, конспиративни и други форми на некачествени политически новини и дезинформация сред гласоподаватели от всички части на политическия спектър.

Руски тролове например са приканяли афроамериканци да бойкотират изборите или да следват неверни процедури за гласуване, а същевременно са насърчавали консервативни избиратели да са по-конфронтационни.
Откакто Доналд Тръмп бе избран за президент през 2016 г. руските тролове са поствали призиви към латиносите в САЩ да нямат доверие на държавните институции.

Руснаците са водели "обхватни операции против Хилари Клинтън" като усилия да организират мюсюлмани да проведат демонстрация в нейна подкрепа.

Руски хакери са атакували републикански сенатори като Марко Рубио, Тед Круз, Линдзи Греъм и покойния вече Джон Маккейн, както и бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, специалния прокурор Робърт Мълър и основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
22
 
! Отговори
Чефо преди 5 години
А горките американоиди,се месят в политиката на 260 държави!Днес.бг Защо изобщо го пишете това!?ТО бива пропаганда, ама....
79
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че руснаците са беладжии, така си е, ама малко се преекспонират вече и стана малко фарс цялата уйдурма.
78
3
 
24
 
! Отговори
джо преди 5 години
Гоше , Погледни хубаво физиономиите от снимките в статията. Тези ли са на светлинни години напред? Методите на борба , на американците с останалия свят за съжаление са като на светата инквизиция. Опират се на догми като, те са "елита" , останалите ще се примирят с това което остане от вечерята. Не съм от хората , които такива статии ще манипулират. Да сложат на масата доказателства стига с тези притчи за величие недостижимост.
77
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
> и е включвала опити да бъдат разделени американците по раса и радикална идеология,Пак Русия им е виновна, че университетите им произвеждат комунисти?!Black Lives Matter пак руснаците, 500 милиона от Сорос никога не са били дарявани....
76
0
 
8
 
! Отговори
джо преди 5 години
До 84 Приятел, Изчакай да отмине ефекта на лекарството с което си се назобил и след това пиши. Какви приятели ти се привиждат , какви пет лева. Тук става въпрос за "всемогъщите" руски хакери , които са превзели Америка , която е примряла от страх. Така ,че какво да правят тези държавици. Или ще я карат внимателно с Русия или трябва да влезнат в НАТО
75
0
 
26
 
! Отговори
УХА преди 5 години
както казват братята американци-кой ми ака в гащите--тези са безкрайно *** и ако не се захранваха с европейски мозъци до сега да станали роби на африканците и латиносите--прототии,простотии
74
0
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Много ме кефят такива новини!Русия имала възможност да манипулира САЩ и го правела най-редовно!?Това ми звучи като признание на як мъжага,че е изнасилен от някаква хърба...Тия дали се усещат как се излагат?Очевидно имат големи проблеми със себе си,а смятат,че ще ги разрешат като обвинят другите и Русия в частност.
73
0
 
22
 
! Отговори
джо преди 5 години
Направо да ги ожалиш братята американци.Тези лоши руснаци са проникнали навсякъде.Скоро ще забраним производството на консерви, щото и там проникват руските хакери. Те са програмирали и американските полицаи да стрелят по афроамериканците с лека ръка, та след това да има масови безредици.Да седнат накрая тези"автори" да напишат една библия за седемте смъртни гряха на Руснаците и да основем нова религия.
72
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а аз се чудя , че тука са направо като у дома си... ама ще свърши скоро тая...
71
0
 
22
 
! Отговори
кАжи баба thank you преди 5 години
Не съм фен на Путин и Русия, но ако е имало намеса, американците горещо да благодарят на Путин, че им избра нормален човек за президент. По времето на любимеца на хипитата либерал-левичари, Обама, беше започнало да се строят тоалетни за трети пол и се готвеха да залеят САЩ с бежанци от Близкия изток. Лудостта витаеше във въздуха. Тръмп, добър-лош, не е започвал нови войни и постигна икономически успехи. Вярно, сдърпа се малко с европейците, но те са си за бой. Яхнали интернационализма..
70
0
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КАКВО КАЗВА ПО ВЪПРОСА УНИВЕРСИТЕЪТ НА ЦРУ - СТАДФОРД ???
69
1
 
20
 
! Отговори
Америка фръц преди 5 години
Да са живи и здрави руснаците! Без тяхната "намеса" САЩ изобщо нямаше да ги има!
68
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 68Е-хооооооооооо........ти някъде в думите "Киевска Рус" да видя букви у-к-р-а-и-н-а?????? Или да те върна в първи клас, щом не си знаеш азбуката (интересно как пишеш?). Рус е БИЛА ВИНАГИ!!! Или ти си като краварите, които СЛЕД КАТО ИЗТРЕБВАТ КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ ИНДИАНЦИТЕ, сега се разполагат като господари НА ЧУЖДИ ЗЕМИ!!!! Така и укропите ЩЕ ВРЪЩАТ ЧУЖДИ ЗЕМИ!!! КРИМ ВЕЧЕ ГО ВЪРНАХА, ДОНБАС - ПОЧТИ.......НАРЕД Е ЦЯЛА укропия!!!!!
67
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ирак бе подложен на американска военна намеса и окупация едва след неуспешният опит за преврат на ЦРУ през юни 1996 година. САЩ нападнаха Панама през 1989 г.-едва след 5 неуспешни опита за държавен преврат за свалянето от власт на ген.Нориега. Хусейн и Нориега дълго време са били агенти на ЦРУ и прекрасно са знаели какви са американските методи.Това им позволяваше да се противопоставят на опитите за отстраняване от власт,но до решението на американците да прибягат до превъзхождаща военна сила.
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦРУ спецчастите използват марионетки и тайни операции за свалянето на правителства и смазването на движения, които са предизвикателство за ненаситната американска жажда за световно господство. Превратът е развръзката на такива операции, а когато методите на "ниска интензивност" не дават резултат, съответната държава се подлага на пряка военна агресия от страна на САЩ.
65
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar PowerАмерика нищо не е заграбила от България? Я помисли малко.
64
0
 
23
 
! Отговори
До 58 преди 5 години
Благодаря, че ме светна ... ама не вярвам да е от тогава 1945 ... а от по рано ... и тази световна ... кой я направи ... Сигурно Германия или Русия ... че всичко се върти още около нея ... даже разбираш ли обвиняват русия, че е избивала немци и след войната ... Ми и аз ако съм руснак по това време и ако съм оцелял ЩЕ ГИ ИЗБИВАМ ВСИЧКИТЕ ... изгубил СЪМ ВСИЧКО нямам НИЩО И НИКОЙ ... трябва да съм безгръбначен, за да не ги мразя И някой разправят добре че били САЩ ... променя се историята вече!
63
0
 
33
 
! Отговори
аз преди 5 години
колко доклада има за намесата на американците по света? от къде на къде тия ще ми се правят на свтата вода ненапита.
62
4
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Забраниха ни да построим "Южен поток", сега ни го отпориха с някаква глоба от 77 млн евро - това не е ли много груба и безцеремонна намеса във вътрешните ни работи?
61
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Княз Светослав идва в България от Киев, която е столица на Киевска Рус, т. е. на днешна Украйна. Това са исторческите факти. Московията се създава няколко века по-късно