Два доклада: Руснаците масово се месили в политиката на САЩ

Руските хакери атакували републикански сенатори
18 дек 2018 08:25, Александър Попов
127
Два доклада: Руснаците масово се месили в политиката на САЩ
Снимка: Reuters, архив

Руската намеса в социалните медии в президентските избори в САЩ от 2016 г. е била по-разпространена, отколкото се е смятало първоначално и е включвала опити да бъдат разделени американците по раса и радикална идеология, се казва в два експертни доклада, оповестени от сенатори от Републиканската и Демократическата партия на САЩ, предаде Ройтерс.

Руската правителствена Агенция за интернет изследвания в Санкт Петербург се е опитала да манипулира американската политика, се казва в докладите, единият от анализаторите на социални медии "Ню Нолидж", а другият от екип на Оксфордския университет съвместно с анализаторската фирма "Графика".

В двата доклада до голяма степен се потвърждават изводите на американското разузнаване, но се дават повече подробности за руската дейност, която се развива от години и продължава и в наши дни.

Например руски тролове са се опитали да насърчат сепаратистки движения в щатите Калифорния и Тексас. Освен това руснаците са разпространявали сензационни, конспиративни и други форми на некачествени политически новини и дезинформация сред гласоподаватели от всички части на политическия спектър.

Руски тролове например са приканяли афроамериканци да бойкотират изборите или да следват неверни процедури за гласуване, а същевременно са насърчавали консервативни избиратели да са по-конфронтационни.
Откакто Доналд Тръмп бе избран за президент през 2016 г. руските тролове са поствали призиви към латиносите в САЩ да нямат доверие на държавните институции.

Руснаците са водели "обхватни операции против Хилари Клинтън" като усилия да организират мюсюлмани да проведат демонстрация в нейна подкрепа.

Руски хакери са атакували републикански сенатори като Марко Рубио, Тед Круз, Линдзи Греъм и покойния вече Джон Маккейн, както и бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, специалния прокурор Робърт Мълър и основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес това заглавие е изключително подходящо, когато виждаме как надеждите на хората от всички региони на Украйна са жертвани заради същите онези цели, заради които пострадаха народите на Иран (1953 г.), Гватемала (1954), Тайланд (1957), Лаос (1958-1960), Конго (1960), Турция (1960, 1971, 1980), Еквадор (1961 и 1963), Южен Виетнам (1963), Бразилия (1964), Доминиканската република (1963), Аржентина (1963), Хондурас (1963 и 2009), Ирак (1963 и 2003), Боливия (1964, 1971 и 1980),
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са водели "обхватни операции против Хилари Клинтън" като усилия да организират мюсюлмани да проведат демонстрация в нейна подкрепа.....................??? Тази статия са я писали ***!
38
6
 
16
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Америка определено има проблем и то не с Русия,а със себе си!Очевидно не може да отговори на предизвикателствата на времето по друг начин,освен обичайния-като прехвърли отговорността и проблемите си върху останалите страни!Излиза,че за всичко в САЩ е виновна Русия(обявена от самите тях за бедна,слаба и без перспектива страна)!Икономически,расови,мигрантски и каквито и да е проблеми имат един източник-Русия...Ама както се казва-когато на някой всички му пречат,грешката си е в него!
37
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 1953 година САЩ са организирали най-малко 80 пъти успешни или неуспешни преврати в различни държави.Всичко е започнало,когато президентът Дуайт Айзенхауер установил по примера с Иран,че ЦРУ може да сваля избрани правителства, които отказват да жертват бъдещето на народа си заради икономическите и геополитически интереси на Запада.Повечето американски преврати са довеждали до жестоки репресии,отвличания на хора,екзекуции без съд и следствие,изтезания,корупция,страшна бедност и неравенство.
36
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами САЩ се месят в българските избори и навсякъде по света. Що не пишете и за това? Щот нали трябва да се харесате на Тиквата, затова! Из-ме-кяри журналисти!
35
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече от очевидно става, че тук журналистите си нямат друга работа, освен да пишат глупости и да слугинстват на бойковата политика по очерняне на Русия в името на *** и американски интереси. Засрамете се бе, не ви ли омръзна да копирате лъжите на краварите оттатък океана???
34
5
 
23
 
! Отговори
h преди 5 години
Джендърите ги е яд ,че Килъри не стана президент !
33
4
 
20
 
! Отговори
Pen преди 5 години
Няма ли да спре тази пропаганда поне за ден ? Трябва малко да си починем. То няма ден без да има новина за Русия или Путин. А иначе при нас всичко е по мед и масло ..... :D :D
32
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А САЩ се месят в цялата световна политика, както и в политиката на всяка отделна държава по света.Айде стига сме плакали за неща, дето открай време ги има по света!
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перачницата Дойче Бaнк от където руските парички са се наливали в джоба на Тръмп също застана на мушката на САЩ. Да ва е.ба в сеpсемите вече и Бaнк ли цензурирате?
30
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупост
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потърсете и прочетете книгата на Уилям Блум "Убийството на надеждата: интервенциите на американските военни и ЦРУ след Втората световна война" .След това може пак да си драскаме и заяждаме колкото си искаме, но това едва ли би променило истината, че САЩ многократно повече са се месили икономически, политически и военно навсякъде по земното кълбо. (това защото все още не сме открили друга населена планета)
28
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-напред вържете руското магаре Тръмп за да не хвърля русофилски къчове и след това смажете Русия с убийствени санкции както направихте със СССР.
27
4
 
19
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Те пък САЩ света вода не напита.Те никога не са се месили в социалните медии, те директно се месят в живота на политиците, като ги изнудват, шантажират, а и ако това не помогне премахват индивида.Това последното ако не е възможно, се спретват цветни революции или се пускат муждахидини, идилци и т.н. Ако няма как - се налагат санкции.
26
5
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
А САЩ са се месили в изборите къде ли не. И какво следва от това? Според тях, нищо - само са защитавали американските национални интереси, демокрацията и т.н. Но това например не им пречи да са в най-добри отношения със Саудитска Арабия, където демокрацията е съвсем абстрактно понятие.
25
3
 
17
 
! Отговори
Abigeil преди 5 години
Ех, тези велики САЩ, а който не поиска, той не се меси в политиката им.
24
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всякъде по света където има проблем, зад него стои Русия.
23
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилството на управляващите България започва да излиза все по-скъпо и по-скъпо на българина.
22
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правенето на зло си е патент на руския Гулаг !Това е заложено в Генезиса му през 12 век, когато се появява Московията в Украйни'ните на Киевска Рус !
21
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ако ставаше въпрос за друга страна, да ми стане жал. Ама точно за Щатите, дето се месят постоянно навсякъде по света, организират преврати, войни за смяна на неудобни хора и т.н. някак си няма как да ми стане жал... Дори да е вярно, просто си го заслужават отвсякъде. Каквото повикало - това се обадило, евала на Русия, че хвърля техните камъни по техните глави!