Два доклада: Руснаците масово се месили в политиката на САЩ

Руските хакери атакували републикански сенатори
18 дек 2018 08:25, Александър Попов
127
Два доклада: Руснаците масово се месили в политиката на САЩ
Снимка: Reuters, архив

Руската намеса в социалните медии в президентските избори в САЩ от 2016 г. е била по-разпространена, отколкото се е смятало първоначално и е включвала опити да бъдат разделени американците по раса и радикална идеология, се казва в два експертни доклада, оповестени от сенатори от Републиканската и Демократическата партия на САЩ, предаде Ройтерс.

Руската правителствена Агенция за интернет изследвания в Санкт Петербург се е опитала да манипулира американската политика, се казва в докладите, единият от анализаторите на социални медии "Ню Нолидж", а другият от екип на Оксфордския университет съвместно с анализаторската фирма "Графика".

В двата доклада до голяма степен се потвърждават изводите на американското разузнаване, но се дават повече подробности за руската дейност, която се развива от години и продължава и в наши дни.

Например руски тролове са се опитали да насърчат сепаратистки движения в щатите Калифорния и Тексас. Освен това руснаците са разпространявали сензационни, конспиративни и други форми на некачествени политически новини и дезинформация сред гласоподаватели от всички части на политическия спектър.

Руски тролове например са приканяли афроамериканци да бойкотират изборите или да следват неверни процедури за гласуване, а същевременно са насърчавали консервативни избиратели да са по-конфронтационни.
Откакто Доналд Тръмп бе избран за президент през 2016 г. руските тролове са поствали призиви към латиносите в САЩ да нямат доверие на държавните институции.

Руснаците са водели "обхватни операции против Хилари Клинтън" като усилия да организират мюсюлмани да проведат демонстрация в нейна подкрепа.

Руски хакери са атакували републикански сенатори като Марко Рубио, Тед Круз, Линдзи Греъм и покойния вече Джон Маккейн, както и бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, специалния прокурор Робърт Мълър и основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
369 преди 5 години
До АнонименНа този борд се изказват хора с различно интелеkтуално ниво. Не му обръщайте внимание.
19
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 13А преди това царя и Станишев какво правеха? Нещо по различно ли? Я се скрий в русофилската си дупка.
18
20
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
До АнонименАми, от твоите любимци - руснаците...света освен агресия, корупция, мафия друго май не е видял.Както се казва..един работещ миксер не е видял света от тях.Но пък...се радват на любовта на такива като теб.
17
2
 
4
 
! Отговори
! преди 5 години
"насърчавали консервативни избиратели да са по-конфронтационни"Имам бегли и кратки, но ярки наблюдения от скорошните промотирани като"масови протести" в родния си град. Наблюдавайки за кратко поведениетона ядрото на "протеста" за себе си съм убеден, че това е поведение нахора над които е оказано сериозно влияние, много вероятно и материално.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ууу статия лошата хакерска Русия чудесно ... Ако е вярна то всеки параграф почва с ЛОШАТА РУСИЯ ХАКЕРСКА ... тука добре че медията е на ниво особено западната от днес вече ще живея спокойно СВОБОДА НА СЛОВОТО !
15
10
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
До АнонименНа гербер/комунист/псевдопатриот не може да му се обяснят тези неща, колега.Той си знае едно: "България над всичко" и "Винаги с Путин и Русия".
14
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17БЕХ за 15 години не допусна да се направи нито един конектор със съседните държави с единствената цел да не застрашим монопола на идиoтите от североизток. Сега се оказа че 80%-овите *** от БЕХ не са позволявали на друг да транспортира газ по тръбите отново да не застрашим руския интерес. Тия глоби които ще последват защото няма да са 77 млн. евро а ще са много повече когато започнот да ни съдят и засегнатите фирми от БЕХ за пропуснати ползи ще ги плащате вие русофилите.
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смотани Руснаци,американците директно изпращат самолетоносачи и войски.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какво се правите на ощипани,кой раздели хората на групи,а не на държави?В момента са разделени на либерали,масони,консерватори и не знам още какви групи,а не по националност или държави.
11
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Чувал съм за неустойки, но не съм чувал да правиш умишлени нарушения на договори с единствената цел да угодиш на пpoсташката държава Русия.
10
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11"Извади си пръстецата от контактя и си дай сметка какво нещастно бъдеще ни чака нас самите"А ти преди това си извади контакта от русофилския ***.
9
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9А постоянното плащането на данък Русия заради Белене, ЮП, БЕХ и т.н. как го наричаш? Защото аз го наричам груба руска намеса във вътрешните работи на България с големи материални загуби за нас.
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А посещението на юдейна в България заради газа и самолетите ненамеса ли му викат?!?!?
7
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колхозниците ги чакат много тежки времена определени от бъгарите като глад бой и еб.н, Студената война ще им се стори като детска игра с това което се задава.
6
6
 
25
 
! Отговори
Мандраджия преди 5 години
Краварите си мислят, че само тяхното мляко става за пиене, сирене и кашкавал и злобеят срещу овчарите, биволарите , козарите и всички други млекари.
5
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това наистина е възмутително. Особено при положение, че американците никога на никого не са се месили.
4
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващия американски президент ще ги закрие тези руснаци хахаха
3
9
 
36
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Ако не бяха руснаците щяха да ги измислят на краварите винаги им трябва враг за да оправдаят безумията си .
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зимбабве с нефт, а какви мощни възможности за намеса и манипулации в най- яката държава.Санкции!
1
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаци са виновни и за измирането на динозаврите, да знаете!