Рейтингът на Владимир Путин се срива, очертава се тежка 2019-а

Общественото недоволство срещу руското правителство нараства
Обновена: 22 дек 2018 08:45 | 21 дек 2018 22:30, Екип на Bloomberg
384
Рейтингът на Владимир Путин се срива, очертава се тежка 2019-а
Снимка: Reuters

На годишната си конференция в четвъртък руският президент Владимир Путин обяви, че победата му на президентските избори и световното първенство по футбол в Русия са били най-важните събития през 2018 г. Това e прекомерно оптимистична оценка за тази година, която без съмнения беше най-добрата за руския президент, пише в свой анализ Леонид Бершидски, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Путин спечели още един президентски мандат през март със 77% получени гласове, но като на всички избори от неговата ера, бяха открити доказателства за манипулиране на вота. Въпреки че измамата проработи за Путин, партията му отбеляза слаби резултати на изборите за губернатори в няколко области в страната.

Общественото недоволство срещу Кремъл нарасна, след като правителството реши да увеличи пенсионната възраст от 55 г. на 63 г. за жените и от 60 г. на 65 г. за мъжете – мерки, които не са предприемани от нито едно от предходните правителства след разпадането на Съветския съюз.

Президентът направи промените, използвайки придобития си опит от последните 18 години, като изчака реформата да бъде обявена малко след световното футболно първенство и направи символични отстъпки впоследствие. Но това не помогна. Рейтингът му се срина сериозно от нивата през 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим.

Разбира се, всеки политик би се радвал на положително обществено доверие от над 60%, но има и други притеснителни сигнали за Путин. През ноември проучване на Nevada, която е единствената независима социологическа агенция в Русия, показва, че 61% от руснаците обвиняват Путин за проблемите в страната.

Руският президент вече не е имунизиран от критики, особено от младите руснаци, които не познават друг държавник начело на Русия. Бунтът срещу властта на редица руски рапъри и присъствието на хиляди млади хора на антиправителствените протести, ръководени от опозиционера Алексей Навални, са сигнална лампа за Кремъл.

На вчерашната конференция Путин беше попитан дали се страхува, че може да изгуби подкрепата на младите руснаци. Той отговори, че е необходимо с голямо търпение да се убеждават младите в стойността на неговите консервативни ценности. Засега изглежда, че тази стратегия не работи.

Световното първенство не беше връхната точка единствено на Путин. Повечето руснаци разбраха, че страната може да се отвори към света, а мъглата от жестоки репресии може да се разсее. Любезни полицаи, тълпи от различни националности с приповдигнато настроение и националния отбор на Русия, който игра по-добре от очакваното, дадоха причина на руснаците да се чувстват щастливи до известно време. Но тази картина беше напълно разрушена по време на финалния мач на първенството. Ръководителят на политизираната пънк банда Pussy Riot Пьотър Верзилов и няколко млади жени излязоха на терена, преоблечени в полицейски униформи, за да привлекат вниманието към една друга руска действителност. През септември Верзилов беше отровен след изслушване в съда. Лекарите в Берлин, където той беше откаран за лечение, успяха да го спасят.

Извършителите така и не бяха открити, но отравянията в Русия на Путин са тема на сериозни дискусии през 2018 г. след нападението във Великобритания срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал. Всичко това, включително и разкритията, че Русия използва военни наемници в редица държави, сред които са Украйна и Центрланоафриканска република, оказват влияние върху имиджа на Путин на международната сцена.

Срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп в Хелзинки през юли премина много по-лошо от очакваното. Отзвукът в САЩ беше толкова силен, че Тръмп трябваше да откаже абсолютно всички сделки с Путин. Надеждите на Москва да влияе в Европа чрез проруски и популистки партии се провалиха – дори вицепремиерът на Италия Матео Салвини, който настояваше за премахване на санкциите срещу Русия, не направи нито една услуга на руския президент.

Единственият успех на Путин в Европа през 2018 г. е свързан с износа на природен газ. Германия категорично не приема да се откаже от „Северен поток“ 2 въпреки натиска от САЩ и възраженията на Полша, Украйна, Литва, Латвия и Естония.

Санкциите на САЩ срещу Русия се увеличиха. Междувременно администрацията на Тръмп планира да вдигне санкциите срещу най-големия производител на алуминий в Русия, но се очаква да бъдат въведени нови наказателни мерки, след като Демократическата партия спечели мнозинство в Камарата на представителите в САЩ.

Също така Украйна е друг фронт, на който Путин не изглежда да печели. Кремъл се провали в опитите си да възпрепятства разкола в Православната църква, причинен от намеренията на Киев за църковна независимост от Москва. Украинците не си подобряват отношението към Русия въпреки трудностите в тяхната страна. Поради това на следващия президент на Украйна, който ще бъде избран през 2019 г., ще му е много трудно да спазва дори и дипломатичен тон с Путин.

Вероятно е руският президент да се опита да подстрекава конфликти, за да отнеме вниманието на обществото от реалните проблеми в страната. Неговата пропагандна машина не може да прикрие негодуванието на руските граждани заради икономическото състояние на Русия.

Следващата година за Путин безспорно ще е много трудна. Без голямо спортно събитие в страната президентът ще трябва да се изправи срещу обединения Запад, докато се опитва да задържи руското присъствие в Африка и Близкия изток. Предизвикателства за него ще са ефектът от санкциите и намаляващите цени на петрола. Спадащият рейтинг на автократа много трудно би се възстановил и вътрешните противоречия на режима ще стават все по-явни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбе хайде да трампиме Вова за Баце да ни оправи държавата.няма нужда, той ни оправя държавата дистанционно чрез слугинажа си.
226
4
 
9
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
*** си оплюха "мониторите от яд :)"Атлантически шедьовър на сорроссоидалната мисъл в условия на намаляващи грантове.
225
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** си оплюха мониторите от яд :)
224
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това е дбре така. Путин форевер.
223
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай боже и на Баце такъв рейтинг като на Путин, такова място в световната политика като на Вова, такъв проницателен ум като на Вова да може да отговаря на стотици не подготвени предварително въпроси. Абе хайде да трампиме Вова за Баце да ни оправи държавата. Да не би краварите зад океана да ги пенсионират на 50 години та Путин бил лош за Еврогейатлантизма.
222
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има още долари да печатат и да раздават, но ги плащаме всички ние - поробените народи.
221
5
 
14
 
! Отговори
БГ преди 5 години
САЩ ДАВА 10МИЛИОНА ДОЛ.НА УКРАЙНА ЗАРАДИ АРЕСТУВАНИТЕ ТРИ КОРАБА ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ САЩ ПОДЪРЖА УКРАЙНА ЗА ВОИНА С РУСИЯ ПО-СКОРО ДА ЗАПОЧНЕ ВОИНАТА ДА ПОЛУЧАТ ШАМАРИТЕ САЩ НАТО И ЕС ОТ РУСИЯ А УКРАЙНА НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА КАТО ДЪРЖАВА И ЩЕ ИСЧЕЗНЕ ОТ КАРТАТА НА ЕВРОПА ТОВА ЖЕЛАЯТ САЩ НАТО И ЕС ВЛЮКИЧЕЛНО И БЪЛГАРИЯ КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ДРАСАТЕ СРЕЩУ ПУТИН.САЩ НАТО И ЕС СА АГРЕСОРИ ТОЛКОВА ЛИ НЕ РАЗБИРАТЕ ЧЕ САЩ СИ ГЛЕДА СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ СПРЯХА НИ ЮЖНИЯТ ПОТОК -БРАЙДЪН НАТИСНА НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО
220
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световното в Русия беше наистина върховно и Олимпиадата в Сочи.
219
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошо Седларов, лошо. Така и за Путин, рейтингът от 86 се срива до 84%.
218
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали няма такива бaлъци които да вярват че Путин е избран за президент и че рейтинга му е реален ?
217
6
 
26
 
! Отговори
истина преди 5 години
Поредна льжлива пропоганда,
216
5
 
3
 
! Отговори
Кравар преди 5 години
Като гледам Путин ми идва само една дума: конфидент. Някой да преведе на български
215
5
 
18
 
! Отговори
Видов ден преди 5 години
Америка се опита да срине Русия с офанзива на два фронта - цветни революции в Украйна и Сирия, но не им се получи, а сега бягат от Сирия (и Афганистан) като от Виетнам. Скоро и от Украйна ще бягат. Отстъплението една сега започва. Дълговете не прощават! Трябва да се пестят пари. Много нпошки, журналисти и трoлове ще останат безработни. Гледам го Путин напоследък, усмихва се, в добро настроение е. Така се държат само победителите! Напомня ми на Жуков при подписването на безусловната капитулация!
214
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Блумбърг да се погрижи за рейтинга на Тръмп, който си иска парите за стената и спря бюджета на печатницата.От това по-голям виц няма.
213
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе гледам, как ден след ден, някак му се дърпат очите и нещо жълтее.
212
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата работа е, че това беше най-желаният ерген на всички руски бабульки. Сега, обаче рече, че ще се жени. Това си е чисто предателство!
211
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете по-добре какво стана с шатдауна в кравария, затвориха ли шалтерите на бюрократите? Пари нема, или?
210
6
 
18
 
! Отговори
ОНЗИ преди 5 години
ПУТИН е голям държавник !!! Каквото и да си бъркате с този човек шега не бива !!! Вижте там някой друг - цвъки боки и т.н.
209
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той рейтинга му се срива от 15 години насам и пак е по висок от рейтингите на баба Шмъркъл, некрофила Макрон и Тереза Мей взети заедно
208
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-трудния период беше 2013-2014. Тогава след кризата в Украйна, малазийския самолет, настъплението в Сирия, замразените долари в банките, цената на петрола и тнт беше много по-сложно и неочаквано. Сега Русия консолидира силите си и отвръща на удара. Същото се случи на французите с Наполеон и немците с лудия австриец. Извода е стар: не дразнете мечката, да не излезе от бърлогата.