Българинът си остава песимист: 1/3 очакват 2019-а да е по-лоша!

Най-вярващите в светлото бъдеще са африканците, индийците...
Обновена: 28 дек 2018 07:02 | 27 дек 2018 20:35, Камелия Цветанова
106
Българинът си остава песимист: 1/3 очакват 2019-а да е по-лоша!
Снимка: Reuters, архив

Броени дни ни делят от новата година, а се оказва, че българинът няма да посрещне 2019 г. с позитивни очаквания.

Само 22% очакват тя да е по-добра от 2018 г. 30%  да е по-лоша, а 31% - същата.

17% не могат да отговорят. Данните са глобалния индекс на надеждата на "Галъп интернешънъл".

Според анализаторите в България има спад на общия оптимизъм.

Очакванията за по-добро непосредствено бъдеще се увеличават за мнозинството от интервюираните в Африка  - обикновено оптимистичен регион, въпреки условията на живот, в Индия, в европейските страни извън ЕС, в САЩ и в Латинска Америка.

Цели 69 на сто от индийците посрещат с надежда новата година, в Африка 66 на сто вярват, че тя ще им донесе нещо по-добро.

От друга страна, песимизмът владее хората в  Близкия изток, където почти половината очакват още по-лошо година, в Русия - 26 на сто се подготвят за още по-големи беди, а 42% за същата, и до голяма степен в Западна Европа – 29% очакват по-лоша година, а 36 на сто нито по-добра, нито по-лоша.

Въпреки че традиционно оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света, сега изключение правят Турция, Сърбия, Великобритания, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, България, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея.

44% от турците очакват, че през предстоящата година ще са по-зле, 33 на сто от сърбите също, 30% от англичаните дават по-лошо прогноза. Французите масово не очакват по-добро бъдеще – 39%, както и италианците -  55%.


Глобалното изследване пита хората по света дали очакват следващите 12  месеца да бъдат повече или по-малко мирни.

28% от света очакват 2019 г. да бъде по-мирна, 34% смятат, че ще бъде по-проблемна. Упованието в мира е най-ярко изразено в Индия, Гана, Албания, Нигерия и в Пакистан.

В другия край на скалата, на фона на продължаващите протести на "Жълтите жилетки", във Франция в най-голяма степен (70%) усещат идващата година като по-проблематична. 

"В продължение на десетилетия глобалното изследване отчита парадокс: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към предстоящата година. И обратното. Изглежда, че страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

Според него хората в Европейския съюз са все по-песимистични. Същата ситуация владее и Русия, докато оптимизмът за следващата година в САЩ е най-високият за последното десетилетие.

"Традиционно, в предходните десетилетия повечето хора по целия свят очакваха по-скоро мирна нова година, отколкото изпълнена с опасности – с едно обичайно изключение: Близкият изток. Но сега, за първи път през този век, все по-голям брой западноевропейци очакват със страх, че следващата година ще е по-малко мирна. Глобалният политически ред, установен от победителите във Втората световна война, сега бързо се разпада и западноевропейските нации са загрижени какво ще го замести, а също и дали ще имат думата - докато силата в света се измества на изток", смята Кънчо Стойчев.

15% у нас очакват идващата година да е по-мирна за света от отиващата си, 28% са на обратното мнение, а 38% очакват да е същата.

На фона на останалите страни от ЕС България изглежда сравнително по-оптимистична за мира.

Според 28% от българите 2019 г. ще е по-проблемна, а 38 на сто смятат, че ще е същата. Едва 15% са убедени, че ще е по-мирна.

Сравнени с останалите на Балканите обаче, българите изглеждат по-скоро песимисти за това дали годината ще бъде по-мирна.

България е по-песимистична на фона на източната част на ЕС, като например Румъния показва много по-сериозен оптимизъм - 45% от румънците са убедени, че през 2019 г. ще има по-малко войни.

България показва по-малко оптимизъм от средното и за ЕС като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 5 години
Като си знаем какви са политиците ни , нищо хубаво не ни чака!
92
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Един комедиен актьор казваше "Откак се помня, все сме в криза". А това не поражда оптимизъм. Бойко и гербаджиите друга перспектива освен да построят някой и друг километър пътища и да получат рушвет за поръчката, като че ли не виждат. И да не забравим, ще дадат милиарди за скъпия американски Ф16 в модификация, която може да носи ядрени боеприпаси.А основната им политическа задача за 2019 е да вкарат в европарламента един депутат повече от БСП. Тогава ще има фанфари за голяма победа.
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eга ти алчния и песимистичен свят.
90
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе платени ***,откога на реализма казвате песимизъм?Хората просто гледат реално на нещата,след като шайката ГЕРБ вдигна цените на всичко с изключение на доходите на хората как да очакват че ще живеят по добре?
89
0
 
5
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Аз пък си оставам оптимист.
88
5
 
9
 
! Отговори
Помня преди 5 години
До Анонимен 89 При соца 99 % бяхме бедни. Не помниш ли. Ако преди пенсия имаш апартамент , лозе с фургон и москве се считаше за забогатял.Мизерията и вечния недоимък мъчеше българите.Западняците по морете ни питаха как можем да живеем в този затвор.
87
3
 
8
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
Тези 1/3 не очаквот 2019 да е по лоша , а така им се иска. Демокрацията да се провали като соца.Това са хората страдащи по соца и гласуващи за БСП с пропаднала надежда старото да се върне. Да вземем властта , па след нас и потоп.
86
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно!2/3 от българите са песимисти.И как не,щом за 30 години,не само нищо не се е променило,а нещата се влошиха драстично.Една шепа богати и 80% бедни.Как да бъдеш оптимист.
85
3
 
18
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Какво добро бъдеще може да чакаш, след като в живота ти се бъркат едни олигофренични-еврогеове, алкохолици, геронтофили и други бездетни ***, мислещи се за богове.
84
12
 
4
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Когато чакаш друг да те оправя, обикновенно те оправят-в прекия смисъл на думата.А 70 % от българите точно така мислят и правят-чакат някой друг да ги оправи.Останалите 30% здраво учат,бачкат,предприемчиви са и успяват.Те са оптимистично настроените в България.Те изпълват магистралите с хубавите си коли и пътуват по чужбина през празниците.Те купуват нови жилища в безбройните новостроящи се сгради,те изпълват молове и ресторанти.България е свободна държава,избора си е индивидуален за всеки
83
5
 
18
 
! Отговори
аС преди 5 години
Тези 22% , дето са оптимисти, от хранилката на ГЕРБ ли са ?!
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, ***.оти, 30% песимисти са по-малко от 1/3 от българите! Останалите 2/3 са по-скоро оптимисти. Що за ***, манипулативна интерпретация сте направили?
81
16
 
15
 
! Отговори
възродителен процес преди 5 години
Тежка е кармата на това племе диво балканско, ама много тежка!! И това са все още хубави времена за дивите балканоидни буллгароиди! Какво го чака след няколко години, най-много до 10 години! това племе шиббаняшко буллгарско, бедна им е фантазията да си я представят!!
80
4
 
18
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Борисов е пътник,но още не са решили* с какво да го заместят.Затова го пържат на бавен огън,но не го свалят.*Собствениците на държавата
79
2
 
16
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Любопитното е,че в САЩ оптимизмът е нараснал силно,а Соросовите медии неистово твърдят,че Тръмп ще докара едва ли не Апокалипсис!Що така бе братя шороши?
78
4
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Няма да е добра в икономическо отношение - доста симптоми на поредната криза вече са явни. Добра ще е ако Господ реши проблема с някой политици! Народът не може да го реши, защото е стар, *** и свестните са избягали от добро на споменатите по-горе.
77
3
 
8
 
! Отговори
До 80 преди 5 години
Е ти откри топлата вода.Така е .При всички положения е лошо.Той иска да си хвърли оставката,затова си измисля и поводи,ама опозицията нещо не му я иска насериозно.Не искам да съм лошият пророк,но...Тоя път нещата не отиват на добре...Досега в БГ всичко се разминаваше безкръвно.
76
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ББ си подаде оставката - лошо. Играем неговите игри и утре пак ще купи изборите. Ако не си я подаде - пак лошо, че вече не се трае тая помия, която ни е заляла отвсякъде.
75
1
 
25
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
За мен това е по-скоро реализъм, отколкото песимизъм. Нима Баце, Корнелия, Доган и вся остальная *** могат или искат да подобрят нещо? Ако искаха, за тридесет години щяха да го направят.
74
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гроб е организирана престъпна група за ограбване на народа!