Йотингер: Трудно е да се спре Северен поток-2!

Критиките на Тръмп не са причина, смята еврокомисарят
28 дек 2018 20:52, Петя Славова
48
Йотингер: Трудно е да се спре Северен поток-2!
Снимка: Reuters


Критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу подкрепяния от Русия проект за газопровод Северен поток-2 не са причина за спиране на проекта и всеки опит да се направи това би бил труден сега, когато съоръжението се изгражда. Това заяви днес европейският комисар по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Тръмп упрекна Берлин, че подкрепя газопровода за 11 милиарда долара през Балтийско море и обвини Германия през юли, че е заложник на Русия заради зависимостта й от руската енергия.

Американският министър на енергетиката Рик Пери заяви миналия месец, че Вашингтон си запазва опцията да наложи санкции на компаниите, работещи по газопровода, който ще пренася руски газ директно до Германия.
"Никога не съм бил голям поддръжник на Северен поток-2", изтъква Йотингер пред сп. "Шпигел". "Но истината е, че газопроводът се строи отдавна и вече не е лесно да бъде спрян", допълни той.

Германия отказва да се присъедини към много страни от ЕС и от Европейската комисия, описвайки проекта като частна инициатива.

Оператор на проекта за строителството на газопровода е компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2), чийто единствен акционер е руският Газпром. Партньори на Газпром са германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), австрийската О Ем Ви (OMV), френската Анжи (Engie) и англо-холандската Шел (Shell), които ще финансират 50 процента от проекта.

Председателят на управителния съвет на руския газов холдинг Алексей Милер съобщи днес, цитиран от ТАСС, че вече са положени 380 км от тръбите за Северен поток-2.

Проектът Северен поток-2 предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 милиарда евро

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
fripp преди 5 години
Заместникът на държавния секретар на САЩ беше в България и каза, че Турски поток е лош за нас, та как не се намери някой по-смел журналист или политик да го пита тоя бургер какво правят руските газовози в Бостън, сигурно не разтоварват компоти. Нищо няма да направим и с този проект, Тиквата му имат досието и ще прави каквото му заповядат, тръбата нищо чудно да мине през Гърция.
35
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 5 години
Тия нагли американци искат да налагат интересите си в цял свят! Ало, и другите страни също имат интереси!
34
0
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КАКВО ОЗНАЧАВА : ИКОНОМИЧЕСКИ ЗОНИ ???!!! НЕ Е ЛИ ИЗГРАДЕН "ЗАПАДЪТ" НА ПАЗАРЕН МЕХАНИЗЪН ??? ИМАШ, ПРОДАВАШ НА ТОЗИ ,КОЙТО КУПУВА !!! НО ПАРИТЕ ДНЕС НЕ СА ЕКВИВАЛЕНТ НА ТОЗИ МЕХАНИЗЪМ !!! НЯКОЙ ИСКА ДА СА ПОЛИТИЧЕСКО ОРЪЖИЕ И ЦЯЛАТА ИДЕОЛОГИЯ НА ВЛИЯНИЕ И ДАВЛЕНИЕ Е ЧРЕЗ -ЧАСТНОТО БАНКИРАНЕ / С ДОМИНАЦИЯ НА ЧАСТНИТЕ-ЧАСТНИ , БАНКИ ПОД ЕВРЕЙСКИ КОНТРОЛ С ДОЛАРА/ И Е ВСЕ ПО-ОБРЕЧЕНО !!!
33
2
 
28
 
! Отговори
! преди 5 години
Украйна в момента прибира над 3 милиарда долара за транзита на руска газ. След това идват и други държави като Полша които също слагат некой и друг долар в джоба. А кой плаща тия такси - германците. И сега руската стока (газ) е по-евтина от aмериканската. А като махнеш и неколко по трасето изгодата за Германия е очевидна. Всичко е пари ... нали така ни учеха американците. А сега искат да правят пари (за американците става въпрос) с пропаганда .
32
6
 
13
 
! Отговори
Не е трудно... преди 5 години
Невъзможно е спирането на СП.. ,,Братска Украина'' да чини као ветарот...
31
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я по-добре се поинтересувайте кой е най-големият производител на титан в света. Не познахте, не е ***. Това, че някога са решили да им наливат пари, за да не умрат от глад, е друг въпрос. Самите САЩ произвеждат почти колкото ***, а далече пред нея са Китай и Австралия.
30
3
 
38
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Поредното унижение за България!Разбрахте ли как ни пързулнаха хахахаха пълна пародия и еничарство!
29
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
европа е жалка мижитурка сравнена със сащ или китай, а русия даже не влиза в топ 10.
28
3
 
52
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Украинците и поляците са прецакани като много знаят. Големите ресофоби ги заобиколиха и ще купуват тройно по-скъпа втечнена газ от краварите, вместо да печелят. А немците ще смучат евтино. То и затова Германия има 4 трилиона икономика, а полските пудели освен да вият като пастирки за друго не стават.
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
USA KUPUVA OT RUSIQ TITAN ?GAZ REDDKI METALI ZA BOINGITE I RAKETITE BEZ TIQ RESURSI KURA MU SAMOLETI I RAKETI V USARUSIQ E PYLBNA STS ZLATO I SCHTE KUPI POLOVINATA SVQT AKO ISKA CHAKAITE DA FALIRA A VIE DARIXTE VASCHTO NA USA DERZAITE NESCHTASTNICI 2019 SVETOVA KRIZA IDE PAZETE SI PARITE KLETI LEKA VI NOSCHT NESCHTASTNI TVARI
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZLATO GAZI GLADEN XODI SCHTO E TO BYLGARIN
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
PATRIOTITIE PISCHTQXA CHE SCHTE VYRNAT VSICHKO NO IM ZAPUSCHIXA USTITE S DOLARI I ONEMQXA OSCHTE EDNA ISTINA BRAKQ
24
1
 
17
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Влизането ли в работата на Комисарят по бюджетните въпроси газопровода до Германия? Той да каже по-добре колко евра без покритие ще поръча за печат.
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анжи (Engie) ? Не се ли произнася Енджи? И там съм работил. Що мамун е назаначен, просто не е истина. На всеки черно-кафяв има по двама бели - единия да му върши поне половината от работата, а другия да е виновен за несвършеното. Иначе са специализирали в печеленето на държавни договори, от които да прибират комисионни чрез наемането на бездарници и интриганти, за да се подържа работата несвършена.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KJATO VI IZNESAT VSICHKO ZA 50 GODINI BEZ PARI KONCESII SCHTE VI VYRNAT PRODUPCHENITE BALKANI TOVA E BRAKQ ISTINATA
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TE VIJDATE KAK MALKA BYLGARIQ IZDYRJA USA S URAN ZLATO I REDKI METALI NQKOI XORA SA MILQRDERI ZA TOVA A VIE MRETE BEDNI I POSLEDNI TE VI ISTINATA I SCHTO VISQT VSE U NAS RAZNI VIDNI KRAVARI
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
USA I ZLATO MI OTDE ZLATO MI OT BG AX BENDUIGI VIE PRODADENI STE DO DUPKA
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
USA I ATOMNI RAKETI MI OTDE URAN OT BG I AFGANISTAN OTDE AAXAAX
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
USA NQMA GRAM ENERGIQ NI METAL AAXAAXAAXAAX
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TRIETE ISTINATA A USA KUPUVA GAZ OT RUSIQ BE GOVEDAAA