Нещата се влошават – край на надпреварата в разоръжаването?

От системата за контрол над въоръженията няма да остане нищо
Обновена: 29 дек 2018 08:05 | 28 дек 2018 22:00, Елка Василева
278
Нещата се влошават – край на надпреварата в разоръжаването?
Снимка: архив, Reuters

Изявлението на властите в САЩ, че страната скоро ще излезе от руско-американския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО), се нареди сред най-значимите международни събития през отминаващата година. Крахът на това споразумение - а шансовете да оцелее фактически са нулеви - ще предизвика нова оръжейна надпревара и ще влоши сигурността в Европа и Азия.

Стане ли жертва на конфронтацията между Москва и Вашингтон също и Договорът за ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (СНВ), това ще означава системата за контрол над въоръженията да бъде погребана окончателно. По данни на "Комерсант" впрочем Белият дом е предупредил Кремъл, че "нещата навярно много ще се влошат, преди да тръгнат към по-добро".

Думите на президента Доналд Тръмп, че смята да изтегли САЩ от Договора за РСМО, бяха колкото очаквани, толкова и изненадващи. От 2013 г. насам Вашингтон обвинява Москва, че нарушава това споразумение, забраняващо на страните да произвеждат и тестват ракети (с наземно базиране) със среден и малък обсег (от 500 до 5500 км), а също така да притежават и произвеждат пускови установки за тях.

Още по темата

Щатите скоро ще напуснат договора, решиха експертите, съзрели признак за това в отбранителния бюджет - там бе включена точка за разработване на неядрена крилата ракета с наземно базиране и обсег от 500 до 5500 км. А предпоставка според тях е назначаването на Джон Болтън - противник на всякакви договори, ограничаващи САЩ, за съветник на Тръмп по националната сигурност.

Източник на "Комерсант" в руското външно министерство каза още през лятото, че САЩ движат нещата към скъсване на Договора за РСМО, но впоследствие призна: Москва не е очаквала Доналд Тръмп да обяви намерението си толкова скоро. Източник на "Комерсант", близък до Държавния департамент на САЩ, уточни, че по принцип е трябвало Кремъл да бъде информиран за плановете на Белия дом от Джон Болтън, чието посещение в Москва бе планирано за 21-23 октомври. В навечерието на визитата обаче в американски медии изтекоха данни от източници, че САЩ може да напуснат Договора за РСМО, а на 20 октомври Тръмп публично потвърди тази информация.

Междувременно Русия, натрупала цял ред собствени претенции по този договор към Щатите, се надяваше все пак да не се стигне до скъсването му. На юлската среща на върха в Хелзинки президентът Владимир Путин предложи на Доналд Тръмп страните да препотвърдят, че споразумението е в сила, и да активизират консултациите за стратегическата стабилност, засягали между другото и тази тема.

Щом властите на САЩ заявиха, че смятат да напуснат споразумението, някои експерти в двете столици предположиха, че това може всъщност да е добре дошло за Русия. Още през 2007 г. тогавашният министър на отбраната Сергей Иванов нарече Договора за РСМО отживелица от студената война.

Той припомни, че редица страни около Русия притежават наземни ракети със среден и малък обсег, докато тя не бива да има такива. "Това не може да трае вечно", каза министърът. А днес нещата се стекоха така, че вината за скъсването на споразумението, от което самата Русия се канеше да излезе, ще легне върху САЩ.

Руските официални лица обаче не демонстрираха някаква радост от решението на Доналд Тръмп. Най-малкото публично. По думите на Владимир Путин, "евентуалният отказ на САЩ от ангажиментите им по Договора за РСМО и неясната им позиция по въпроса с Договора за стратегическите нападателни въоръжения създават рискове от неконтролируема оръжейна надпревара". А шефът на външното ведомство Сергей Лавров предупреди в интервю за РИА Новости, че курсът на САЩ "неизбежно разбалансира още повече архитектурата на глобалната сигурност", и предположи, че "може да настъпи ситуация, в която цената на една грешка или недоразбиране ще стане съдбоносна".

Освен това Вашингтон до голяма степен успя да се оневини за наближаващия крах на договора. Отначало много страни, включително съюзници на САЩ в НАТО, посрещнаха критично изявлението на Тръмп. През следващите седмици обаче американците предприеха нещо, което избягваха преди: предоставиха на европейците доказателства за руското "нарушение". Остава не съвсем ясно какво точно са демонстрирали на скептиците. Според сп. "Шпигел" са им били показани по-специално сателитни снимки.

Експерти впрочем изтъкват, че такива кадри сами по себе си трудно биха доказали категорично руското "нарушение". При всяко положение в крайна сметка позицията на Вашингтон по Договора за РСМО бе подкрепена от всички членки на Северноатлантическия алианс. Но САЩ не спряха дотук. За да не може със сигурност никой да ги упрекне, че развалят тъй важна спогодба, те отложиха с два месеца решението си за напускане и поставиха на Русия ултиматум: до 2 февруари да унищожи или модифицира "ракетата нарушителка".

Условия, които в Русия бяха наречени шантаж. Москва настоява, че ракетата е изпробвана максимално на 480 км и не нарушава никакви договори. Същевременно не вижда смисъл да демонстрира спорната ракета на американците. По думите на външния зам.-министър Сергей Рябков "САЩ вече всичко са решили за себе си". Москва предложи на Вашингтон консултации по военна и дипломатическа линия, но Щатите настояват Русия първо да признае, че е извършила нарушение, а федерацията няма такова намерение. Съответно най-вероятният сценарий е през февруари Вашингтон да уведоми Москва, че напуска Договора за РСМО - и след шест месеца вече да няма споразумение.

Ще остане Договорът за СНВ. Той изтича през 2021 г., но Русия вече неведнъж предложи на САЩ предварително да договорят удължаване с още пет години. Вашингтон засега не скланя. В разговор с "Комерсант" Джон Болтън отправи сигнал, че решение може да бъде взето и "в последния момент".

Но ако то е отрицателно, от действащата система за контрол над въоръженията всъщност нищо няма да остане (има и редица многостранни договорености, но слабо ефективни и също на ръба на провала). Не е изключено впрочем в крайна сметка действащите договори да бъдат сменени с нови. Според източник на "Комерсант", близък до Държавния департамент на САЩ, при една от срещите им тази пролет Фиона Хил - съветник за Русия в Съвета за национална сигурност, е казала на руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов: "Нещата навярно много ще се влошат, преди да тръгнат към по-добро".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 235:А колкото до тебе, ти ако виждаше поне колкото дядо Йоцо, щеше да си цар сред слепите (т'ролове). Като нямаш какво смислено да напишеш, поне си трай.
185
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "До ognyanz": Е, щом трябва да се напише нещо негативно за Русия, се проявява голяма изобретателност. Русия, видите ли, се развивала само в тази сфера (ракетите), защото изоставала във всички други сфери така, че даже не можели да видят първия.Някой вижда ли някаква логика тук. Значи, ако ние започнем да произвеждаме ракети, (само да си представим) щяхме да изоставаме за всичко друго.Абе драги, производството на ракети на това ниво не е шир потреба, а иска високи технологии в много области.
184
7
 
6
 
! Отговори
До ognyanz преди 5 години
Русия може да изпревари САЩ единствено в ракетите ,защото Русия само в тази сфера се развива,понеже руснаците са нясно ,че по всякакъв друг критерии изостават с десетилетия.В други сфери руснаците не само изостават ами вече немогат и да видят първия.Русия е държава без каквито и да било парични средства и без нужното технологично развитие.Та те руснаците още незнаят стелт-а как работи ,че дори и един автомобил незнаят как да направят ,тръгнали със САЩ да се гонят за въоръжаване ?? Това е СССР 2
183
2
 
4
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
Всъщност, въоръжаването и разработките на нови оръжия НИКОГА не са спирали. Просто докато този договор беше в сила и се спазваше опитите с ново оръжие и превъоръжаването ставаха малко по-скрито .
182
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАДПРЕВАРА В РАЗЪОРЪЖАВАНЕ ? БОЖЕ !!!!!
181
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
м/у другото,заглавието на статията кърти!
180
7
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Тръмп както винаги не признава никакви международни договори, ако счита, че може да се спазари за по-добри за САЩ условия. Дали ще може, ще видим. С някои от най-новите си разработки на оръжия Русия вече изпреварва САЩ. Но пазарлъкът за нови договори предстои.
179
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТОСАЩ досега не са нарушавали договор, казваш? А не бяха ли обещали да не разширяват НАТО на изток? А по силата на кои договори разориха толкова държави? Впрочем за последния въпрос може би не съм прав. Няма договори, просто така искаха.
178
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Сата НАТОабе и "Дете в трети клас може да ги обори",само дето..ТИ не можеш!...Не си стигнал до трети?................И виж какво,насе_комо:-"ПроСоТо" нито е "манипулатор",нито "проруски елемент"!!!"ПроСоТо" е с "Ай-кю" 139!!!!!!!!..За това просто ВИЖДА как стоят нещата!НИТО ЗАЩИТАВАМ,НИТО ОБВИНЯВАМ когото и да било!!!ПРОСТО ОТБЕЛЯЗВАМ,второкласнико!!!
177
5
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Много си далече от реалността, Про Стако руски, а и като манипулатор си слаб. Плоски тези и елементарни кьрфишечета. И дете в трети клас може да ги обори.
176
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
а "договора" за сащ има три клаузи:-1..Самолетоносачи.-2..Крилати ракети.3..Сухиопътна инвазия.ТОВА са "договорните отношения" на краварите със света!!!!..О,забравих и точка 4:-"Санкции до дупка!"..
175
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Сата НАТОголем "спец" си,нема две мнения....Но за всеки случай,ако вденеш де..:-АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ДОГОВОРИ СЕ СКЛЮЧВАТ,ЗА ДА БЪДАТ СПАЗВАНИ!!!!!! За това са и договори,а не.."една жена на пазара казала нещо"..Нарушението,или оттеглянето от вече подписан договор си е НАРУШЕНИЕ,предвидено във всеки Наказателен Кодекс на ВСИЧКИ страни!!!!!!!В такъв случай се прилага законодателството на страната,в която договора е нарушен!!!А вица ,който ни пробутваш,е за моло_умници!"договора" за сащ
174
2
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Поклонниците на Яхве и Маммона нещо са в паника. Новият световен ред иска не само думи, а дела. Хайде, пушки на рамо и при Прасенко и при Натаняху, да покажете колко сте велики.
173
7
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Какви ги дрънкаш бе, Про Стак руски, договорите си имат клауза за прекратяване, това да не ти е католически брак доживот. Прекратяването на договорни отношения е нормална процедура, съгласувана, описана и одобрена с подпис от страните. Щатите досега договор не са нарушавали, за разлика от *** във всичките и амплоа.
172
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
макар че виждащия "Чашата наполовина пълна",би могъл да храни некаква надежда....Защото знаете:-"За да се оправи едно нещо,то трябва тотално да се обърка"..За съжаление,в тоя случай "тоталното объркване" може да струва изключително скъпо на вида "Хомо Сапиенс"....но,"Дум спиро-сперо"....
171
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
изобщо, с по-прости думи казано,светът упорито се приближава до....................И "анонимен",НАРУШЕНИЕТО на догово СИ Е НАРУШЕНИЕ,независимо дали "предупреждаваш" контрагента за това!!ПРОСТО ГО НАРУШАВАШ!!....със ,или без предупреждение,нарушението си е нарушение!..........Ако "Василев" реши да ти резне гаванката,но преди това те предупреди,ти предполагам ще го оневиниш,защото.."Видите ли,той *** предупреди"...
170
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да припомням ли как тази година САЩ излязоха от договора с Иран за ядрената сделка.-И как излязоха?Както нормално се излиза от договор - с предупреждение. Това е нормална практика, не е нарушение. Нарушение е да си в договор и тайно да го нарушаваш, както прави ***.
169
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
210 е някакъв русофил
168
2
 
0
 
! Отговори
осведомен преди 5 години
До АнонименУраааааааааааааааааааа заспал съм отвит
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че да си продължат с изследванията кой и какво им пречи след кат ракетата в научните граждански разработки е замислена и създадена да се ползва за извън земни научни цели,даже не против извънземните дет ги описват и рисуват как подвижни скелети сякаш нищо не е яли или ако яли то си е от тяхното заради енергията си да са енергични за дълго време докат им продължат изследванията без да досаждат да се ояждат кат и те летят в екипажи,някой да ги е попитал от кои са,че летят в групи сформирани заедно