Русия въвежда ново поколение ракетен комплекс от 2019-а

Планиран е той да е със среден обсег С-350 "Витяз"
30 дек 2018 17:00,
188
Русия въвежда ново поколение ракетен комплекс от 2019-а
Снимка: Архив, Reuters

През 2019 г. Русия ще въведе на въоръжение ново поколение зенитен ракетен комплекс със среден обсег С-350 "Витяз", предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната, отбелязвайки, че това е дълго планирана стъпка за замяна на остарелите системи за противовъздушна отбрана С-300.

Министерството обяви също, че през 2018 г. военните са разположили комплекси "Панцир-С" и С-400 на полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., а също в района на Арктика, в руския анклав Калининград на Балтийско море и в Хабаровския край в най-източната част на страната.

В последните години Русия демонстрира военна мощ в чужбина, а намесата й в сирийския конфликт и в Украйна влоши отношенията й със Запада.

Във връзка със спор около друга ракетна система, с голям обсег, Вашингтон заплаши да се оттегли от ключовия договор от 1987 г. за ликвидиране на ракетите със среден обсег, твърдейки, че нова руска ракета - "Новатор 9М729" (с натовско обозначение SSC-8) - нарушава договора.

Това възлово споразумение за контрол върху въоръженията забранява на всяка от двете страни да разполага наземно базирани ракети с малък и среден обсег в Европа. Русия отрича да нарушава договора и обвинява САЩ, че използват измислен претекст самите те да излязат от него, за да разработват нови ракети.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви, че през 2019 г. руските въоръжени сили ще разположат първия си полк, въоръжен с хиперзвукова ракетна система, което означава, че страната му вече има нов тип стратегическо оръжие.

През март Кремъл съобщи, че в рамките на следващите пет години Русия ще сведе бюджета си за отбрана до по-малко от 3 процента от брутния си вътрешен продукт, припомня Ройтерс.

Русия планира също така до края на 2020 г. да приключи създаването на единна система за отбрана, която да обхваща всичките Курилски острови, гарантирайки защитата на стратегически важното Охотско море. Това заяви днес агенция Киодо, като се позова на документ на руските въоръжени сили, с който разполага, предаде ТАСС.

"През 2020 г. на Курилските острови трябва да бъде създадена единна система за отбрана. Необходимо е да се премахне възможността противникови кораби да минават през протоците (към Охотско море, бел. на ТАСС) и да стоварват противникови десантни войски на островите", се казва в документа.

Според Киодо се предвижда по-специално да бъде увеличен броят на бреговите ракетни комплекси "Бал" и "Бастион", разположени на архипелага. Освен това материалите сочат, че Русия смята да развива инфраструктурата на летищата за патрулни самолети за борба с подводници и на пристанищата за големи кораби на остров Парамушир.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мисля, че точно намесата на русия в украина влоши отношенията и със запада. По скоро намесата на запада в украйна влоши отношенията им с русия.
137
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремъл не може да нападне Запада никога.Много е изостанала самата Русия.А и децата на кремълските сатрапи живеят само в САЩ и Европа, милионите им са там, имотите им също са там ;)Русия ще седи в блатото завинаги.
136
9
 
4
 
! Отговори
Това е лъжа преди 5 години
Русия няма и не може да има някакви супер ракети!Една жалка държава, която не може да произведе един автомобил, един свестен самолет - тя не може да произведе супер ракети.Нямат високи технологии, досега ги купуваха от ЕС и САЩ.За какви ракети ни лъжат като един молив не са произвели досега ?!Руските лъжи нямат край!
135
9
 
8
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Никой и нищо не може да се сравни с бесен руснак защитаващ Майка Русия със стар Миг29, който на форсаж и свалени ограничители е недостожим, като ускорение и маневреност. Не забравяйте, че тези хора във време на война превръщат в зверове, срещу които всеки американски и евро-гейски войник се опикава, още преди да ги е видял.Само българите сме им равни по меч със свирепата атака на Одрин и японците със своите камикадзета. Весела нова 2019 и дано не се налага на никого да воюва!
134
2
 
5
 
! Отговори
платена пропаганда преди 5 години
Дори си си пише, че е "Спонсорирано съдържание"!
133
7
 
7
 
! Отговори
Боли ме хуя преди 5 години
За Рушката кочинаНова година еНаздраве, Българи!
132
7
 
9
 
! Отговори
оляхте се преди 5 години
Писна ми да чета за тъпите им ракетни комплекси, всеки ден. Комплекси са и в прекия и в преносния смисъл! Под новината, има друга за съборен блок. Информирайте ни за нещо интересно. Със сигурност има и положителни новини.
131
8
 
15
 
! Отговори
МК преди 5 години
Не мога да разбера какво толкова ги коментирате руснаците. Със сигурност са години напред от нас. Факта, че всички ги сравнявате с американците означава, че се говори за двете най-големи сили. А сега погледнете в задния си двор и нека сравним България с .... Коя държава? Папуа Нова Гвинея? Някак не върви точно ние да осъждаме Русия с такава настървеност.
130
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой няма да ги напада. Мераклии няма. Но младежите като им избягат и стандартът им се скапе сами ще се опулят.
129
3
 
6
 
! Отговори
Володя Улянов преди 5 години
Моля като давате информация за руските оръжия-което се случва вдеки ден, 'незнайно защо' да давате информация от кой сайт можем да си ги поръчаме и коя банка ги финансира? В крайна сметка за това се рекламира, нали?
128
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значение има,кой ще започне първи,и кой е по въоръжен ? Кажете ми ?
127
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става въпрос за съвременните им самолети.Не ф15 срещу миг19/21 управлявано от полуграмотен арабин.Не знам кой колко железа е свалил,знам само,че руснаците имат парите и технологията да унищожат цялата Земя няколко пъти.Да кажем 10 пъти.Американците може би 20 пъти.Но крайният резултат ще е нещо средно между Венера и Марс.По-добре война да няма защото едва ли ще може да се живее нормално където и да е на тая Земя.
126
13
 
18
 
! Отговори
новини от задния вхо преди 5 години
В надпреварата във въоръжаването, Русия инвестира във високо технологични оръжия, а САЩ инвестират във високо коруптни правителства в държавите около Русия: Литва, Латвия, Естония, Украйна, Грузия, Румъния, България - страните от санитарния кордон.
125
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам какво могат да напишат руските пилоти за Ф 15 при положение , че е свалил 108 руски железа без нито една загуба........
124
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските пилоти нищо не пишат за Ф15 и Ф 16. Не пишат а само се напишкват от тях.
123
3
 
3
 
! Отговори
смях преди 5 години
"пишат американски пилоти на ф16,ф15,ф18 и ф117.Нито един от пилотите не се изказва презрително"...щом пишат и са живи..ха.ха добри ракети са ..ха.ха
122
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Погледнете някой форум в който пишат американски пилоти на ф16,ф15,ф18 и ф117.Нито един от пилотите не се изказва презрително за ПВО системата над Русия.Преобладаващото мнение е ,че е създавана от професионални специалисти.На никой не му се лети на бойна мисия срещу тях освен всичко останало пишат,че руските пилоти на бойни самолети са добре обучени и смели до границата на безумието.Та щом онези хора толкова ги уважават значи има за какво.А вие дори не можете да стартирате двигател на самолет.
121
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е точно като гладен пройдоха пред хранителен магазин. Иска да му дадат да яде иначе ще счупи витрината с камък.
120
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БонобоНе знам колко са напред с лекарствата ама аптеките в *** са пълни със западни лекарства а руско лекарство в западна аптека не съм видял.
119
10
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Оказва се че положението в Русия е плачевно.