Трагедията в Магнитогорск: В дупката висеше синът ми – на 3 годинки!

Думите на преживели ужаса от срутването на част от блок
3 яну 2019 12:30, Елка Василева
43
Трагедията в Магнитогорск: В дупката висеше синът ми – на 3 годинки!
Снимка: БТА

В сряда в Магнитогорск почетоха паметта на загиналите при срутването на вход от жилищна сграда на улица "Карл Маркс". Панихидата се състоя на 30 метра от развалините, сред които продължават да работят служители на Министерството на извънредните ситуации. През деня бяха открити още няколко тела.

"Там живеят наши познати, имат апартамент на шестия етаж, и двамата са възрастни на по 80 години!" - жена сочи към онова, което е останало от седмия вход на блока. До сутринта на 2 януари все още нищо не се знаеше за нейните познати.

През деня служители на Министерството на извънредните ситуации продължаваха да вадят тела на загинали изпод бетоновите отломки и прахта и да разчистват развалините, стигащи до третия етаж.

Над тази точка остават голи стени с остатъци от тапети и запазили се врати между стаите. На балкон на седмия етаж – единствената устояла част от нечий апартамент, продължава да съхне пране.

Още по темата

В по-голямата част от блока продължават да живеят хора.

Местните смятат, че блокът № 164 на "Карл Маркс" е може би най-големият в града – 12 входа и 10 етажа. Живеещите в някои части от блока научили за взрива едва след като им се обадили уплашени приятели и роднини.

Зоя, която живее в 12-и вход, разказа пред руската редакция на Би Би Си, че рано сутринта на 31 декември се събудила от звук, подобен на гръм и решила, че нещо е паднало в съседната стая, където била майка й.

"Мама ми каза: "Блокът се срути". Тя е преживяла войната и вероятно по детски спомени... Аз дори започнах да споря с нея. Легнах си и задрямах. А след шест часа започнаха да ни звънят познати и те ни казаха, че сградата се е срутила", разказва жената.

Входът, в който живее Зоя, според ТАСС е обявен за годен за обитаване. Трите съседни на срутения вход ще бъдат разрушени напълно.

На 2 януари започнаха да пускат евакуираните оттам хора, съпроводени от полицаи. Мнозина изхвърчаха от дома си, грабвайки само първата попаднала им дреха.

Една от тези, които са напуснали дома си на 31 декември сутринта, е пенсионерката Ирина. "Искам само да си отида вкъщи... И документите трябва да си взема, и да се преоблека, и лекарствата да си взема. Всичко остана в апартамента".

По думите на жената семейството й се нанесло в апартамента в началото на 70-те години, скоро след като сградата била пусната в експлоатация. През изминалите оттогава почти 50 години не е имало никакви по-големи проблеми с газоснабдяването или техническото състояние на блока, казва Ирина.

"Събудих се от трясък. Мъжът ми крещеше"

Елена Круглякова е живеела на четвъртия етаж в седмия вход – на една площадка със семейство Фокини, чийто малък син беше изваден на 1 януари жив изпод развалините денонощие и половина след срутването.

Заедно с мъжа си и сина си Круглякова е живеела в апартамента, който формално е собственост на баба й, но е бил ремонтиран от тях.

"Събудих се от трясък. Мъжът ми крещеше. Отидох към дивана, той се беше счупил... Беше паднал подът на третия етаж частично. В тази дупка висеше детето ми – момченце на три години, пълзеше нагоре по чаршафа", спомня си жената.

По пижами и якета семейството стигнало до улицата практически по отломките – нямало нито площадка, нито стълби.

В разрушената сграда останали всичките им вещи и ценности.

След първия шок Круглякова вече се пита: "Баба ще бъде обезвъзмездена за апартамента, това е логично, юридически е правилно, въпросът е как на нас ще ни бъдат възстановени щетите", казва тя.

Компенсациите по думите на губернатора ще започнат да се изплащат на 4 януари, когато федералните банки започнат да работят.

Средствата за пострадалите от срутването на жилищния блок и за семействата на загиналите ще се изплащат още от днес. Това съобщиха междувременно властите на Челябинска област, предаде ТАСС.

"Плащанията ще започнат от днес. Гражданите ще получат официални покани", информира областната управа в приложението Телеграм.

Семействата на загиналите при експлозията на битов газ на 31 декември ще получат от властите на региона по 1 милион рубли, уточни пресслужбата на губернатора Борис Дубровски. По 400 хил. рубли ще бъдат изплатени на хората с тежки или средно тежки травми, получени при инцидента, по 200 хиляди - на пострадалите с леко увредено здраве.

По последни данни при експлозията са загинали 38 души, включително 6 деца. Съдбата на четирима души все още е неизвестна. Петима пострадали се лекуват в болници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: срутванеМагнитогорск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До БауСори, чукнах една нула повече. 25 000
38
0
 
0
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До ПишетеОколо 250 000 лева. Сметни си го сам в евро.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над загинали деца ли си чешите езиците ?Малко не ви ли е срам или вие не сте хора ?Господ гледа !По въпроса, правителствата на нормалните държави изпратиха съболезнования!
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, панелките, на кой му пука? Ще има ли нови ракетни системи? Това е важното.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Останалите апартаменти в този блок са практически непродаваеми.
34
11
 
1
 
! Отговори
рециклирано от соца преди 5 години
Когато руснаци убиват деца не е трагедия, ама когато умират руснаци било трагедия... Аз не тъжа за руснаци..
33
8
 
6
 
! Отговори
Англосаксонец преди 5 години
Не знаех че панелките са немска технология това обяснява що са такъв ***.Немец нищо свестно без да е окраднал не е сътворил!
32
1
 
6
 
! Отговори
Пишете преди 5 години
в РАЗБИРАЕМА валута колко ще плащат: тези милиони и стотици хиляди рубли КОЛКО ЕВРО са???
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТО - 28Мантрите на твоя Д..ил Христов Киевски са чисто плагиатство - Закон на Перето за елита 80/20, Ноам Чомски и прочие; попрочел нещо от съвременни автори в областта на философия на езика и го повтаря като папагал за радост на възторжения хор от неграмотни лековерни кокошки.
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Блокове може да гърмят, по-важно е ракетите да летят!
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже мили, някои се кахърели, че няма да ги обезщетят за повредените им вещи!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Града е с половин милион население и на плащ колкото 2 мил. София. Живеят на широки улици но в комплекси. В Холандия са в къщи но гъсто населени градчета.
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
де са тези 10х8етажни панели в Холандия?Ей това е чудното:Холандия - най-нагъчканата държава живеят в ниски къщичкиРусия - най-голямата територия живеят в 10 етажни панели.
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужасяващи разкази на оцелелите. И това само от една газова експлозия. Представяте ли се какво би предизвикала една война за която с такова лекомислие се говори и призовава тука от непросветените почитатели на Вожда който през ден ги въодушивлява като им обяснява как щял да използва най-ефикасните си оръжия.Бог да прости загиналите хорица.
25
7
 
9
 
! Отговори
До Българин преди 5 години
Ти явно не знаеш. И в Холандия хората строят с панели. После ги обличат с тухлички за изолация и естетика.
24
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Българин!Човечеството за да осигури масово строителство започва да ползва СТАНДАРТИЗИРАНИ КОМПОНЕНТИВсички древни строители са строили с НАЛИЧНИ КОМПОНЕНТИ които са съчетавани в един огромен триизмерен ТЕТРИСЕстествено заради цената ние съвременните хора строим с Кирпич и Варовик не с Гранит налиЕто това отговаря на въпроса ти защо съвремените конструкции са недълговечни
23
7
 
12
 
! Отговори
Българин! преди 5 години
До Боби и шматка:Е, те панелките СА СИ БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ и без в тях да има газова инсталация или друго взривно вещество! Лично на мен винаги ми е бил интересен факта как римляните, прабългарите и други "първобитни" народи СА СТРОИЛИ СГРАДИ, ПЪТИЩА, АКВЕДУКТИ, ЯЗОВИРИ И ДРУГИ, КОИТО ДА ИЗДЪРЖАТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ НАРЕД (като някои все още си стоят)! А много "кадърните" комунисти и техните наследници НЕ МОГАТ ДА ПОСТРОЯТ ЕДНА СГРАДА, КОЯТО ДА ИЗКАРА 50 ГОДИНИ И ЕДИН ПЪТ, КОИТО ДА ИЗКАРА ПОНЕ 10!
22
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименВсяко класическо взривно вещество в своята структура има 2 задължителни и един опционален елементГоривоОкислителиКатализаторКолкото по-плътно е едно взривно вещество и колкото по-голяма е скоростта на реакция(за това се ползва катализатор) толкова по-мощно еОбемно Детониращите ВВ или Газовите бомби на много места неправилно наричани и Вакумни бомби носят само 2 компонентаГориво и КатализаторЗа окислител се ползва атмосферния кислородПри една и съща маса ОДВВ са по-мощни
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПАНЕЛКИТЕ ГИ КРЕПЯТ СТЪЛБИЩНИТЕ КУЛИ. Те са излети изцяло от бетон и служат за обора на сградата.А иначе, както мнозина знаят, във фугите често прониква вода, която рязяжда както стоманените връки, така и бетона.-
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам какъв е този взрив от газова бутилка да срине цял вход, или цяла газова магистрала е гръмнала. Или нещо друго...