Тръмп обясни защо се разпадна Съветският съюз

Москва правилно започнала военната кампания срещу талибаните
3 яну 2019 13:30, Елка Василева
153
Тръмп обясни защо се разпадна Съветският съюз
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че причината за разпада на СССР е била войната в Афганистан.

"Русия беше Съветският съюз. Афганистан я направи Русия, защото те се разориха, воювайки в Афганистан", каза американският лидер по телевизия Fox News.

Тръмп добави, че Москва е постъпила правилно, започвайки тази военна кампания заради терористичната заплаха, идваща от талибаните. Тръмп посочи също така, че освен от САЩ ситуацията в Афганистан се регулира от Русия, Индия и Пакистан.

На 29 декември беше съобщено, че Вашингтон ще остави свои войски в Афганистан, макар че преди това медиите разпространиха слухове за извеждане на част от американската армия оттам, припомня Лента.ру.

За 10 години пребиваване на съветската армия на територията на Афганистан (1979-1989) по официални данни са загинали над 15 000 съветски войници. Ранени бяха над 53 000 души, от които над 10 000 останаха инвалиди. Гражданската война в Афганистан продължи и след изтеглянето на съветските войски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
0
 
! Отговори
Да преди 5 години
До Русия потъваТоя път в многоъгълника на шегата Варшавския договор ще е до Западните брегове на ФРанция,и Южното краибрежие на Южна Америка
129
3
 
1
 
! Отговори
Да преди 5 години
До Русия потъва Тя Русия потъва от 16 век но някак все в последния момент така изгрява ,че заема Половината Земно Кълбо като територия и влияние :)
128
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 125 преди 5 години
1.СССР влезе в Афганистан по предложение и молба от ръководството на Афганистан и Геополитически съображения 2.Джихадистите в Афганистан бяха финансирани от Саудистка Арбаия и Бжежински им ходеше на крака със самолет за да има жертви а ЦРУ черните проекти с пари от опиума и с измъкнаха като *** без да засадят Демокрация3Някои управляващи слоеве слоеве в СССР не искаха да приключят тази война бързо и безболезнено4. Не е възможна война между Афганистан и СССР по обясними причини.Технологични.
127
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дони , Дониии ... само глупости дрънкаш ... ! Как ли те търпи Мелани ? !
126
2
 
1
 
! Отговори
Торанага Сама преди 5 години
Още ли вервате на Амер.измишльотини а невежи същества.капитала е упадък,лъжа и лицемерие,пройдохи
125
5
 
2
 
! Отговори
Русия потъва преди 5 години
Русия бавно, но сигурно потъва, а това не е добре за никого...
124
8
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 125 преди 5 години
Ти даже не знаеш как се пише името на държавата, която коментираш! АФганистан, с Ф! Избили десетки хиляди! Лъжа! Стотици хиляди иракчани загинаха при американската инвазия! Милиони бяха жертвите в Корея, във Виетнам!Руснаците си тръгнаха с достойнство от АФганистан и местните, довчерашни техни противници говорят с уважение за храбростта на "шурави", както ги наричат.Подържат паметниците на загиналите съветски войни.Презират американските страхливци!Мразят пикаещите върху труповете на убити тали
123
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А знамето го вееше ген Лебед, който по късно КГБ взриви във вертолет....
122
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СССР претърпя тотално поражение във войната която започнаха с цел завоюване икомунизиране на Авганистан!?В Авганистан воюват открай време различните ридови кланове!?Те си знаят най добре защо са им теьи яътрешни войни!?Но нилой от тези кланове не е поставял никога въпрос за разспадане на Авганистан на отделни държави!?А това е трудно обясним парадокс!?Иначе, ДССР войските избиха десетко хиляди авганци, разрушиха им из основи цели градове и села...И накрая се измъкнаха с *** *** .
121
3
 
9
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
Като ви чета коментарите разбирам , че нищо не разбирате от марксизъм - ленинизъм - сталинизъм в действие .:)СССР не се е разпадал , поделиха си го първите секретари на КПСС - Кучма , Елцин , Назарбаев, Алиев , Керимов.И резултата е налице :Живеят по модела на средноазиатските републики във феодално- кланово общество .Докато в останалият свят корупция терор беззаконие са мръсни дума , по онези ширини те са фундамента на държавата !
120
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още в юношеските ми години ми попадна едно нещо от Ръдиард Киплинг, в което той жалеше британските войничета, телата на които миели ледените реки на Афганистан. Имало е таман две войни! Руснаците направиха колосална грешка, като влязоха в една междукланова война, всъщност много сложна ситуация с масивно участие на Пакистан и САЩ. Опариха се, но си тръгнаха с достойнство. Ген. Лебед беше на купола на последния танк под развятото знаме на СССР. Не като американското бягство от Сайгон!
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 117Ти колко пъти си оставал, щом единадесет години си учил руски и не си го научил? Въобще научил ли си нещо? Смятане, физика, химия? И в университет си ходил! Ето за това сме на това дередже, давахме си парите да изучим хиляди некадърници, а от тях - никаква полза. Иво Христов малко послъга с неговите 80%, предполагам, от добри подбуди. Я се скрий, не се излагай!
118
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей на тоя лъжите край нямат но е вярно кога ще анализира разпада на фащ но на какво ли сигурно на краварник мутрярник и организирана криминална фракция.
117
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога, ще каже за разпада на щатите? Че и това наближава!
116
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Епа сега понеже истината всички много ни радва нали???Те ти капитализъм. Мри в нищета и морално западнал.
115
0
 
3
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
До анонимният Талибан начело с молла Омар се появява през 1994 година на Юг в Афганистан. С поддръжката на пакистанските тайни служби талибаните набират голяма скорост и в края на 1994 г. вече воюват с всички фракции на муджахидините.
114
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами може би социалистическата икономика не може да се развива и оцелява,да се "самоизхранва". А пък едното от С-тата на СеСеРе беше "Социалистически/их/ий. (След единадесет години изучаване на руски в училище и в университета пак не го знам). Соц лагера също се разпадна щото го няма ССРе да го държи за врата.Щото всичко си беше една голяма лъжа.Те за това.
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТодорИмаше, имаше но им вика муджехидини и бяха подкрепяни от САЩ също както ИДИЛ и Алкайда преди няколко години. Днес в Афганистан американците воюват срещу тези които създадоха преди 40 години.
112
3
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
Някой да припомни на Тръмп , че по времето на СССР талибани нямаше !
111
2
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
В интерес на истината , СССР не се разпадна на независими републики ( изключвам прибалтийските държави ) , а на 12 деградирали държавни недоразумения в криминални олигархии , или в диктатури .Както в България до 1997 година ..