От Русия: Томосът за Украйна е просто един лист хартия!

Подписът е в нарушение на каноните и затова няма никаква сила
5 яну 2019 16:26,
437
От Русия: Томосът за Украйна е просто един лист хартия!
Снимкa: Reuters, архив

Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие, заяви пред ТАСС днес прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков.

"Патриарх Вартоломей окончателно се откъсна от световното православие, тръгвайки по пътя на разкола", каза той, коментирайки подписания днес от Вартоломей в Истанбул томос за автокефалия на новосъздадената обединена православна църква в Украйна, предава БТА.

Още по темата

Според прессекретаря на руския патриарх Кирил "подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация".

По същия начин се изрази и председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. "Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила", писа Легойда в своя блог в месинджъра "Телеграм".

Той напомни, че приближава един от главните християнски празници, радостта от срещата с който не може да бъде отнета от никакви политически сили. "Както и да се опитват някои украински политици с помощта на истанбулския патриарх да отнемат Рождество Христово (което в Русия и Украйна се отбелязва по стар стил на 7 януари - б.р.) от милионите вярващи в Украйна, то все пак ще настъпи", отбеляза Легойда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Джурналисти,накъде сте тръгнали?...
376
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стар навик... Договорът за добросъседство между Русия и Украйна също се оказа лист хартия!И Беларус да се готви за подобна съдба!
375
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема нужда да се напъват руснаците, че те били дали нещо на украинците. Ако тръгнем по тоя път, че те си повтарят мантрата - те са измислили православието, те са зимислили кирилицата и т.н. Ние какво казваме тогава?Познавам 2ма монглци, дето с голямо удивление разбраха, че буквите им не руснаците, а някой друг ги е измислил. Така го били учили в училище.
374
1
 
4
 
! Отговори
Франц Кафка преди 5 години
Днешна Русия е само на 28 години !И се чудя на коя държава е църквата , традициите , православието , историческата памет и ценностите за която ни говорят ? Те са като млада наркоманка ,която е изпила каквото е останало от нейните родители - алкохолици и е сложила на прабаба си - графинята лисичата кожа , като си мисли , че ще придобие нейното благородство ..
373
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 392КГБ не съществува от 1991 г. Само най-тъъъпите не са го научили досега. Същите, които пишат Горна Волта.
372
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 383Пишеш по инерция на русофобските си възгледи!Много православни руснаци са резервирани към Путин,дори на Атон в ,,Света гора" в руския манастира,,Панталеймон" !Путин го интересува Православието преди всичко да пепели избори!Ако беше много религиозен щеше да премахне мумията от ,,Червения площад",както искат истинските вярващи руснаци!
371
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вият руските агенти на кгб
370
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато изпращат западни учени да образуват новата държава Гърция,те се връщат с написани документи,от които се виждат само български имена на местности и български имена на населени места и българско население,затова набързо е съкратена и прекратява дейността си тази научна етнографска експедиция,хахаха!
369
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновено езикът евоюлира напред,а не се връща назад,вземайки думи от миналото,но при гърците така е създаден езика,с думи взети от миналото и вкарани изкуствено.Сърбите и гърците еваха мамата на Македония,откъснаха я от българската църква и я напълниха с албанци,тоя Вартоломей не престава да се държи фанариотски и предателски спрямо православието,дано Бог го накаже!
368
3
 
3
 
! Отговори
3 преди 5 години
Ако някой ми представи достоверни документи,че такива ДЪРЖАВИ "Елада" и "Македония" реално са съществували,а не са измислени и натрапени от фанариотите+достоверен,неутрален химичен и анализ,ще ги призная!Когато се създава държавата Гърция в най-новата история,се създава и нов гръцки език,като в този гръцки език се въвеждат изкуствено старогръцки думи,понякога дори не за различавали българските от старогръцките,та са останали и български думи в езика им.Обикновено езикът евоюлира,а не се връща
367
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украина се върна в 17 век !Човек трябва да вярва в бог а не в църквата !
366
4
 
5
 
! Отговори
Неочакван ефект преди 5 години
Излезе че руската църква няма ТамосАко искат да са канонични трябва да помолят църква с Тамос да ги въведе в християнствотоИначе са в разкол!
365
2
 
3
 
! Отговори
3 преди 5 години
....но фанариотите плащат на султана,за да си затваря очите за мародерствата,тогава Балканското население се вдига на въстание,вдигат се възстания из целия Балкански полуостров,за да спре гърцизацията и данъците налагани от фанариотите.Именно фанариотите измислят държавите Македония и Елада,за да гърцизират и лъжат местното население,което попадайки в капана им и да плаща данък на фанариотите.Ако някой ми даде достоверни документи,че такива ДЪРЖАВИ Елада и Македония реално са съществували,а не
364
2
 
6
 
! Отговори
За 383 преди 5 години
Путин може да направи нова руска църква , имени Джерджинского да речемИ да се обяви за глава на новата църкваИ мужиците мигом ще прегърнат идеята и ще започнат да МУ се кланятВсъщност Путин вече им обеща да идат в рая, което е само по силите на БогТака че пречки няма
363
6
 
3
 
! Отговори
3 преди 5 години
Именно фанариотите съсипват православието,целта им е дране на кожи и данъци от православните християни,като за целта създават цяла мрежа за доене до изтощение на Балканското население,за целта започват да гърцизират местното Балканско население,за да имат повече население за доене и грабеж,православните християни се опитват да се противопоставят на гърцизирането и ограбването,но фанариотите плащат на султана,за да си затваря очите за мародерствата,тогава Балканското население се вдига на въстани
362
4
 
6
 
! Отговори
Франц Кафка преди 5 години
Православието в Русия беше унищожено през 1917 година .Това днешното религиозно недоразумение е създадено с указ на Сталин и с назначени от НКВД митрополити и свещеници .100% съм сигурен , че утре Путин реши да създаде нова религия , за да обедини милионите мюсюлмани и християните в Русия , тези " православни " ще я приемат безропотно !
361
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Франц КафкаНе може православен да се радва на раздробяване и унищожаване на православната църква и култура,не може НЕПРАВОСЛАВНИ да решават и с насилие да налагат бъдещето на православието!Не може тоя ***.дера.с-фанариот некакнонично да откъсва официално българската от македонската църква,нека безбожника да гори в ада и Бог го накаже!
360
3
 
8
 
! Отговори
В Блядистанци откога преди 5 години
Станаха християни!?Там още пазят мумията на онзи гей ,който съсипа империята им
359
3
 
7
 
! Отговори
Франц Кафка преди 5 години
Всички поздравиха Украйна с Томоса и католиците и мюсюлманите и евреите. И само "православните" талибани от чекистката сатанинска секта плюят отрова и съскат ..
358
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Православната църква НИКОГА не се е наричала "гръцка",НИКОГА!Нито е имало гръцка държава,гръцки царе или гръцки патриарси,до момента когато възниква фанариотството и 17-18век насила са погърчвали Християнското Балканско православно население,с цел да им дерат кожите с данъци,с които данъци са плащали рушвет на турския султан,за да си затваря очите за издевателствата на фанариотите!Целия балкански полуостров се вдига на възстание срещу фанариотите кожодери и мародери,убийци на идентичността на