Още една крачка към независимостта на Украйна

Църквата е готова за самостоятелно съществуване, твърди Порошенко
6 яну 2019 14:09, Нели Христова
209
Още една крачка към независимостта на Украйна
Снимка: Reuters

Томосът за автокефалията на Православната църква на Украйна (ПЦУ) е една от стъпките за укрепването на независимостта на страната, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"Томосът е още един акт на провъзгласяване на независимостта на Украйна. Той ще укрепи религиозната свобода, междуверския мир, ще засили правата и свободите на гражданите, особено на тези, които са били извън общението с Вселенското православие, несправедливо наричано неканонично", заяви Порошенко.

Той подчерта, че след връчването на томоса от Вселенския патриарх Вартоломей ПЦУ е готова за самостоятелно съществуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
5
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Православната църква е една, Една свята съборна (католическа) и апостолска църква според символа на вярата. УПЦ, РПЦ, БПЦ са част от тази църква. УПЦ е независима, но в общение с РПЦ, както и БПЦ. Новосъздадената ПЦУ е призната само от вселенския патриарх и продължава да бъде неканонична. Създателите на ПЦУ не вярват в Бога. Те са или атеисти или униати. Православните украинци ходят в УПЦ и нямат нужда от друга църква. ПЦУ е политическо отроче.
169
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИЗКУСТВЕНА ДЪРЖАВА!!!Ционисти на власт!!!Америка,ще воюва с Русия до последният хо.хол(у.кри.та)
168
5
 
11
 
! Отговори
Ашколсум Аркадаш преди 5 години
Ашколсум. Ашколсум Аркадаш,. Тюркиш Кептън Вартомоглу признал духовно О краина.Ашколсум. Евалла Аркадаш.Сложихте полумесец на Порошкото знаме!
167
5
 
5
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Ей го на, не искат, не искат да спорят със знаещи хора, затова ми харесва Русия - Владимир, и украинския народ, а не скодоумни политици от ранг Порошко.Приличат ми на колеги завършили елитни БГ университети с купени дипломи.Ако съм шеф на мозъчни тръстове плащащи на местните им клетки от Форин офис, ЦРУ и Сорос един $ няма да им платя, получават БГ - журналисти, преподаватели - вкл. и Богословие, учени между 2 и 50 хилки на месец.Срам и позор, ако не знаеш 2 западни, и два източни езика?Лека
166
1
 
5
 
! Отговори
Раб Божи преди 5 години
Какво общо има всичкото това бръщолевене с ВЯРАТА .Вярата хората я носят в сърцето си.*** кои ви расправя че трябва сляпо да вярваме на някакви Попове. *** тия долни исчадия са испокараха за кокала бе срамота и грехота .Много отдавна е настанало време за промени в християнския свят .На времето хората строили църкви и ги даряват за да могат миряните да славят Госпот Бог .Сега уважаемите Попове ги имат като частна собственос та продават земи и т н . Ми те някои ден и църквире ще земат да залагат
165
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 167 ЮбералесТълкуваш историята както дявола чете Евангелието!Нещо не споменаваш ,че от 988г.до 14век Киевския митрополит е ръкополаган от Вселенския Патриарх!А от 1325год.няма Киевска Рус!Митрополита се премества в руския град Владимир по-късно в Москва където вече е Патриарх независим от Константинопол който загибва всякава духовна власт над Украйна и с документ прехвърля власта на Москва!Е,има ли право след 400год. да каже ,о аз си връщам Украйна!Ако ,да! Ние може Румъния,Македония,
164
4
 
3
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Давайте да ги сбъркаме, Краинците, подчертавам, не Украинският народ.Имам малко свободно време, ще разнищим, след Порошко дали е президент на Украйна, или Крайна, колко имота има, къде, как, роднински връзки - Малдиви по време на война?Въпрос номер 3 причини за ПСВ, 4 ВСВ, може и католицизъм, накрая ще ги победим и на шах, те сега учат на голф, тенис и скуош.Самоокриват се, а не знаят, че са открити.Най радва Тюркиш Кептан призна ДУХОВНО Крайна, и те се ашколсумстват, горките бандеровци
163
3
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименОще от 988г. рангът е Митрополит Киевски и на вся Русь. Патриаршията е Московско искане през 1589г. Киев никога не е искал патриаршия и не иска. Просто не е нужно в днешно време.
162
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 163 А за томоса *** го обяснявай на Патриарсите от другите ПЦ,съмнявам се да те разберат!А между другото защо Вартоломей не издигне УПЦ в ранг на Патриаршия,а изисква Киевския митрополит да споменава неговото име в литургийте?
161
1
 
0
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
Истинска АВТОФЕКАЛИЯ! В Украина имаше 3 (три) църкви!И пак ще ги има.Народът е вярващ(в смисъл,лесен за връзване........)
160
5
 
2
 
! Отговори
Ели преди 5 години
До Отвратен,Ми да видим САЩ колко парички даде на Троцки, Германия на Ленин, и още и още...Евалла, Ашколсум...Ха ха, ПСВ и ВСВ хаха,напушени сте, да идва линейката.Друго си е Тюркиш Кептън да те признае.Тест за бавноразвиващи: Въпрос номер 2 ?Комунист, Болшевик, Криминал, или Криминален Болшевишки Комунистически Олигарх е Порошко?(Ха хаа, само за бавно развиващи се)
159
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 162 Знаеш историята колкото бабите на село!В ПСВ Русия влиза след Австро-Унгария и някъде към началото на 1917г.фактически приключва с участието във войната ,не взема и участие в нито един от след воените мирни договори!ВСВ и беше наложена от Германия!
158
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, неверниците от КГБ'то не разбраха ли, че даването на Томос за автокефалност не е като да пратиш Чепига и Мишков да гледат катедралата в Солсбъри !
157
7
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
Най -*** държава е русия. Скоро ще се разпадне.Тя е виновна за двете най--кървави ПСВ и ВСВ
156
8
 
7
 
! Отговори
Путин преди 5 години
Украйна е руска !!! Точка !!!
155
4
 
1
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Всички автокефалии не са учредени с акт на Константинополският Патриархат - проблемът е дали той е признавал или не е признавал самостоятелността на появилите се самостоятелни църкви.Няма нотификационни грамоти, с които да разпорежда създаването на една, или друга църква.Нали казах - той не е Римски Папа, т.е., не е Първопристолен като Папата.Това е причината за СХИЗМАТА м/у католц и ХрСамо във Вашата глава има отделяне на споменатите църкви, дали ще има, или не, не зависи от КАПИТАНА.
154
8
 
5
 
! Отговори
САЩ са капут преди 5 години
САЩ скоро няма да съществуват, Ванга го е предсказала. Как да съществува държава, която живее на кредит от Китай, ха ха? Тогава светът ще си отдъхне.
153
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 153 Ти нещо си се объркал!!Армения не е православна ,а вярващите в Средноазиатските републики са към Московската Патриаршия,Грузия пък винаги е била отделно от Москва и руснаците никога не са имали претенции за духовна власт над Тбилиси!Питай самите гърци кой е Трети Рим!
152
0
 
1
 
! Отговори
да 152 преди 5 години
Защо толкова рипаш, че Украйна била загубена?Вярващите няма да спрат да ходят на църква или да спрат да са вярващи в Бог. Няма да заменят Бога с Порошенко. За истинските правиславни вярващи няма значение как се казва този, който раководи църквата. Те знаят, че ръководителят на християнството е Христос. Вече 2000 години.Така, че този политически акт с нищо няма да пречупи вярата им.
151
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 153Другар-господин ,нито от теб ,нито от мен зависи дали Украйна ще има напълно самостоятелна църква!Това зависи от признаването й от другите Православни църкви!А такова нещо не се чу,нито от Румъния,нито от Грузия,нито от Гърция и т.н.!Защо ли?Май,нещо с томоса от страна на Вартоломей не е наред!Може да правиш на улави псевдовярващите ,но не и хора запознати с догматите на Православието!