По пътя на разкола – Вартоломей срещу Руската църква

Томоса – пирон в ковчега на руско-украинските отношения
Обновена: 6 яну 2019 10:26 | 6 яну 2019 09:25, Нели Христова
133
По пътя на разкола – Вартоломей срещу Руската църква
Снимка: Reuters

"Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие", заяви пред ТАСС прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков.

Острата реакция на Русия дойде след като Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул днес декрета за автокефалия на православната църква на Украйна. С този документ се формализира независимостта й от Руската православна църква, към която тя бе обвързана от 1686 г.

Според прессекретаря на руския патриарх "подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация".

"Патриарх Вартоломей окончателно се откъсна от световното православие, тръгвайки по пътя на разкола", каза той, коментирайки подписания от Вартоломей томос.

Подписването на томоса бе поредният пирон в ковчега на руско-украинските отношения, които постоянно се влошават. 

Гневни бяха думите и на председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. "Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила", писа Легойда в своя блог в месинджъра "Телеграм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Порошенко няма да му помогне много днешния цирк! Интересна връзка между вселенския и Порошенко в Турция като гарант!
88
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малка поправка........това е един от последните пирони в ковчега на т.н. "държава украина"!!!! Да разделиш хората от една територия по кръв, по език, по вяра.......ТОВА ОЗНАЧАВА ДА Я РАЗКЪСАШ НА ЧАСТИ!!! Така от разни части бе събрана Югославия, която я разкъсаха, така ще се разкъса и укропията!!! Според мен...справедливо!!! Западенските фашистчета ще си останат в еуропката, която после ще се чуди и мае какво да прави с тях (но хак да и е), а останалите РУСКИ ТЕРИТОРИИ ЩЕ СИ СЕ ВЪРНАТ..КАТО КРИМ
87
2
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КОГАТО ЕВРЕИТЕ СА ГО "НА.ХАКА.ЛИ" НА БАЯ НАРОД С "ТРИТЕ ПРЪСТА " - РИМ Е БИЛ СИЛЕН -ТА СИЛЕН И "БУЗИТЕ" СА БИЛИ АКТИВНИ !!! КОГАТО ЕВРЕИТЕ СА ГО "НА.ХАКА.ЛИ" НА ОЩЕ БАЯ НАРОД С" МУХА НА МЕД И ТРАЛАЛАХ " -РИМ Е БИЛ СЛАБ -ТА СЛАБ И КАКВО ... ЕДНАТА БУЗА- САБЯ ,А ДРУГАТА ЯТАГАН !!! " И ДНЕС ЙОЩ НАРОДИТЕ... ЩОМ ИМ СВАЛЯТ ГАЩИТЕ ... МИРНО СЕ "НАВЕЖДАТ" НА ЕВРЕИТЕ - СОДОМ И ГОМОР И ЦИОН И ДАЙВИД И ..."!?!?!?!
86
6
 
8
 
! Отговори
x преди 5 години
Тази история е много дълбока,но повърхностните БГ журналисти изобщо не я подозират.Православната църква по канон "гръцка ортодоксална църква" и така е от Х век.След падането на Византия под турско робство голямата руска цел е завземането на Константинопол и и възстановяването на източната римска империя,като руска вкл.и ортодоксалното изповедание,под егидата на руската патриаршия.Гърция е малка държава,не може да има световно влияние и действа на принципа разделяй и владей.
85
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Московският монголски хагатнат за какво световно славянство халюционира !?Абе, тези КГБ шамани няма ли най-сетне да разберат, че при днешните комуникации не можеш да пробутваш на хората постулатите на Коминтерна !
84
4
 
10
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До ЕзекилТи си един заслепен ***! Руският народ е дълбоко вярващ народ и вярата го е държала и му е помагала да побеждава! При управлението наПутин възстановиха храмоа "Христос Спаситель" и реновираха хиляди църкви, на много от тях позлатиха куполите отново. Когато излиза от Спаската врата на Кремъл за приемане на парад министър Шойгу (полутувинец - полуруснак) широко се прекръства три пъти.
83
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БонобоПравославието ще е живо, докато я има Москва!--ама разбира се ! тя земята е плоска и лежи на дланта на "бащицата" с гоулемите и страшни ракети и "великата" дълга синя тръба!...пп. виждате ли "драги" пътинофили , усещате ли как с неистовата тотална преса и напън за патоци, тръболяци, ракети , белене и "македонски азбуки", посяхте семето на голямата омразата , даже сред "най-сигурните" си "братушки"? усещате ли?
82
9
 
6
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
В Русия е ПутинияствоФарисейщина от давна нямат нищо общо с Православието
81
8
 
10
 
! Отговори
Бонобо - продължение преди 5 години
Неграмотниците, обладани от бесовете на омразата срещу Русия, нека прочетат какво е отношението на огромното болшинство от украинските свещеници към първия томос и автокефалията! Да ги улесня - негативно! Има къде да се прочете.Защо някои се правят, че не разбират,че въпросът е политически, че е част от антируския заговор. А това води към разкол в Православието - идеята и мечтата на Бжжжежиньски!
80
9
 
9
 
! Отговори
Езекил преди 5 години
Крайно време беще да се анатемосат ония руски еретици Русия ще изгори Бог ги мрази
79
10
 
11
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Друг един грък, не като редкобрадия цариградски папаз, а велик писател, който за една книга бе отлъчен от църквата, великият Никос Казандзакис беше написал, че Православието ще е живо, докато я има Москва! БПЧ е в схизма - единствено тя празнува християнските празници по Григорианския календар, като папищаците! Всички други православни и Арменската Апостолическа църква празнуват по Юлианския.Неграмотниците, обладани от бесовете на омразата срещу Русия, нека прочетат какво е отношението на украи
78
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като станат Киевска Рус ,най-много да станат област в Русия!
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До украдена русь 80Остана още една последна стъпка - Украйна да си върне старото име - ''Русь''.--Ами то това си е историческата Русь!вЕрно, ако утре Украйна се преименува със старото си име Киевска Русь - това наистина ще е последният пирон! Ама сами си го направиха , сами отблъснаха всички от себе си, даже и "братушките"
76
4
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПОПОВИ ВОЙНИ :DПЪРВИ ЕПИЗОД - НЕВИДИМА ЗАПЛАХА (БКП РУСИЯ)ВТОРИ ЕПИЗОД - КЛОНИНГИТЕ АТАКУВАТ ТУК СЕ ОТЛЪЧИХА ОТ БКП РУСИЯТРЕТИ ЕПИЗОД ОТМЪЩЕНИЕТО НА СИТИТЕ ВЪВ КОЕТО БКП РУСИЯ ОПРЕДЕЛИ ВСИЧКО ЗА ФАРС БЕЗ ДА ГО ЗАЧИТА!СЕГА СМЕ ЕПИЗОД 4 НОВА НАДЕЖДА :DНО СЛЕД ТОВА СЛЕДВА ЕПИЗОД 5 ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ОТВРЪЩА НА УДАРА :D
75
8
 
10
 
! Отговори
украдена русь преди 5 години
Остана още една последна стъпка - Украйна да си върне старото име - ''Русь''. Това ще е последния пирон в ковчега на лъжата, крепяща Кремъл.
74
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41В русия нет православие а путиславие..с това темата по темата е казано всичко и тя е напълно изчерпана !то целият негативизъм , а вече и пълно отхвърляне и отричане на "великая и могучая" тръгва от там ! там е заровен проблема на днешна раССия и с това тя загуби всичките си приятели и т.н. братушки !
73
1
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
дежурните днес не само че не са си написали домашното, ами и режисьора е тотален босяк и неукян. фундаментално непознаване на материята, и приказки от 1001 нощ да се въртят кликове. не е интересно.
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И последно за руснака ,дето парадира,че нямат нищо общо с нашето птавославие.Да,така е,нашата вяра е Богомилството и на ковчега на Олга Киевска(знаеш коя е тя)има богомилски символи,а не православни.Но да не влизаме в дълбоките води.Когато Орфей е бил по нашите земи,Христос още не е бил на Земята.Така че да не парадираме много,а?
71
0
 
0
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До Анонимен71ефрейтор, имате предвид химическият елемент литургий, или гай юлий литургий, римски сенатор?
70
1
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонимен72беседа на ще видиш кой, с ще разбереш кои : "да славим името Му на всички езици". доста преди 1944година, ще се сетиш кога и по времето на кой цар е.