По пътя на разкола – Вартоломей срещу Руската църква

Томоса – пирон в ковчега на руско-украинските отношения
Обновена: 6 яну 2019 10:26 | 6 яну 2019 09:25, Нели Христова
133
По пътя на разкола – Вартоломей срещу Руската църква
Снимка: Reuters

"Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие", заяви пред ТАСС прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков.

Острата реакция на Русия дойде след като Вселенският патриарх Вартоломей подписа в Истанбул днес декрета за автокефалия на православната църква на Украйна. С този документ се формализира независимостта й от Руската православна църква, към която тя бе обвързана от 1686 г.

Според прессекретаря на руския патриарх "подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация".

"Патриарх Вартоломей окончателно се откъсна от световното православие, тръгвайки по пътя на разкола", каза той, коментирайки подписания от Вартоломей томос.

Подписването на томоса бе поредният пирон в ковчега на руско-украинските отношения, които постоянно се влошават. 

Гневни бяха думите и на председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. "Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила", писа Легойда в своя блог в месинджъра "Телеграм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% от християните в църквите по морето са руснаци.А Вашето мнение в Бг е важно,колкото и на африканците от Република Конго.
28
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В личните му документи не пише Вартоломей, а Бартоломео, роден 1940 г. Никакъв православен не е, а слуга на дявола! Няма да живее още много!
27
10
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Украинците не са християни,юдеи са...
26
4
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Ченгето поп Киро - да се отчита на Киевския Патриарх...
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24Скоро Кирил ще стане вселенски патриарх, а центъра ще е Москва--Ако това ченге и въобще раССия анексира и православието, аз ще приема исляма!
24
8
 
12
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Няма нищо по гадно, жестоко, античовешко, мръсно, алкохолно, от руското, царизъм, крепостничество, руска църква-православие, болшевизъм-ленинизъм, сталинизъм, комунизъм, глодомор, гулази, руска мафия, КГБ-"Катинска гора" и.... Путин!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е казал Великият Рим преди много векове "на робът любов не му трябва,трябва му друг роб,който да мрази".В Бг правилото важи за 90% от папагалите в този сайт.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целият народ е решил да спечели наградата Дарвин.
21
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече са се произнесли освен РПЦ, Беларуската, Полската, Сръбската, Антиохийската и Иерусалимаюската,Александрийската,Грузинската,Кипърската,Гръцката,Албанската,Чешката и Словашката-всички са против,Българската също.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки иска да бъде нещо по-голямо.Това е в натурата на нещата.Както се казва, всяко малко гущерче мечтае да стане голям крокодил;-)
19
15
 
15
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Заглавието е част от хибридната руска война срещу свободния свят. Напротив, не патриарха е срещу руската църква, а руските антихристи начело с Путин и цигарения поп Гундяй са против православието. Защото руските неоимперски мерзавци го превърнаха в путинославие и го използват за да потискат другите народи.
18
0
 
8
 
! Отговори
?¥®k$ преди 5 години
Комунизмът не успя да унищожи църквата, но тези може и да успеят.
17
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вселенската патриаршия се откъснала от православието. Що за абсурд?! Вселенската птриаршия е създадел и олицетворение на правослваието и никога не може да се откъсне от него. Русия е друга бира, покръстена чак през 10 век от български мисионери, за нея няма пречка да бъде отлъчена от православния свят ако Кирил продължава да се самозабравя. Руснаците още не могат да свикнат с мисълта, че мястото им в света далеч не е същото. Изместена от Китай, Русия ще се маргинализира все повече и повече.
16
6
 
14
 
! Отговори
Историк преди 5 години
преди повече от 100г Русия е била и против създаването на независима Българска църква.... те не обичат да има свободни народи...а само подчинени. Затова РПЦ е комунистическа секта която проповядва покорство към руския империализъм.
15
11
 
17
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Има 3 църкви в Украйна. Руската е най голяма. Идеята е да изгонят и да завземат имотите.
14
19
 
21
 
! Отговори
Русомраз преди 5 години
На патриарх Кирил му са се свили кестените от злоба!Честита независима църква на Украйна!Сега остава само да изгоните брадатите кгб-ейци от украинските църкви и манастири...
13
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е поредната стъпка на запада са насъска Русия и Украйна и да ги докара до война. Не си правете илюзии. Този украински томос бе замислен, и дирижиран от САЩ. Ако обаче д0веде те се сбият замисляте ли се какво ще стане с България? На русофобите тези мисъл дори не им минава през главата. При нашите "огромни" армия, флот и ВВС, при нашата огромна икономика и население ние окончателно ще станем пустиня.Дори и една бомба да не падне у нас доста хора ще избягат.
12
16
 
24
 
! Отговори
Амин преди 5 години
Раша не уважава другите страни и народи. Самопровъзгласява се за център на велената. Забравя кой им беше първия патриарх. Забравя кой им даде четмо и писмо. Опитва да пренапише историята.В Русия се е вселил демона от дълбините. Бог ще ги накаже!Амин
11
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До птнпнх 1ватенките газ пикаят !==е те друго нямат !
10
15
 
14
 
! Отговори
остап преди 5 години
МИНАХМЕ ПО ТОЯ ПЪТ. ЩЕ СЕ НАИГРАЯТ И КОГАТО ОГЛАДНЕЕЯТ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ТАМ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО.ЗАПАДНЯСИТЕ НЯМАТ ИНТЕРЕС ОТ НОВА ПРАВОСЛАВНА ЦУРКВА КОЯТО НЯМА ДА БЪДЕ ПРИЗНАТА ОТ НОКОЯ ДРУГА ЦЪРКВА.И МЯМА ДА Я ПРУЗНАЯТ ПОРАДИ ЕД НА ПРОСТА ПРИЧИНА: ВСИЧКИ ЦЪРКВИ СА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНИ ОТ РУСНАЦИТЕ. ТА ЩЕ РОЖИВЕЕМ И ЩЕ ВИДИМ.