Тенденции в Евросъюза: Бунт на колене срещу Америка

Руски издания за мястото на Европа в ракетния спор Русия-САЩ
7 яну 2019 20:30, Елка Василева
100
Тенденции в Евросъюза: Бунт на колене срещу Америка
Снимка: архив, Reuters

Въпрос на време е произведени в САЩ ракети със среден и малък обсег да бъдат разположени в Европа. Това пише в "Известия" авторът на коментар за обявеното от президента Доналд Тръмп излизане от руско-американския договор за ликвидиране на този вид оръжия.

"Повод за разполагане на такива ракети, което ще предизвика неизбежни ответни мерки от страна на Русия, може да стане всяко, включително изкуствено изостряне на отношенията между Вашингтон и Москва", предупреждава наблюдателят.

Въпросът за разполагане на американски РСМО в страни от ЕС може да бъде повдигнат след 2020 г., а "въпросът дали Европа ще може да се противопостави засега е по-скоро риторичен", заявява той.

Наистина в ЕС има тенденции, определени доста точно от един аналитик като "бунт на колене". Това е, когато лидерът на Франция може да постави въпроса за създаване на европейски въоръжени сили, а лидерът на Германия да заяви, че стратегическите виждания на САЩ и на Европа се разминават, отбелязва авторът на "Известия". Според него обаче не е сигурно, че развитието на тези тенденции ще направи Европа по-самостоятелна и ЕС ще може да отклони евентуалното "ракетно" предложение на САЩ.

Още по темата

Печатът в Русия цитира германския външен министър Хайко Маас, заявил тези дни пред в. "Велт ам зонтаг", че "ключът към запазване на договора е в Москва. Ако Русия иска да съхрани договора, тя трябва да извършва разоръжаване, което може да бъде проверявано", каза Маас. Същевременно той предложи да се обмислят "нови правила за прозрачност и контрол на въоръженията" с участието на Китай и Индия.

"Това не е самостоятелна позиция на Германия. Това е позицията на НАТО, която се съгласи с аргументите на Вашингтон, че Русия нарушава договора. По-специално, като използва конкретен вид ракета", коментира политологът Фьодор Лукянов, цитиран във "Взгляд".

Експертът припомня изявления по въпроса на държавния секретар на САЩ Майк Помпео и бившия шеф на Пентагона Джим Матис, още докато бе министър. "Европейците препредават същата позиция", заключава анализаторът.

Може да се предлагат различни хипотези какъв смисъл виждат САЩ в скъсването на договора, отбелязва Лукянов. Според една от версиите основната задача на Вашингтон изобщо няма връзка с Европа и е само косвено свързана с Русия, защото е насочена предимно към азиатския театър на военни действия: САЩ ще се нуждаят от ракети със среден и по-малък обсег в бъдеще, за да възпират военната мощ на Китай.

"Сигурно е така, но това не променя много нещата. А Германия, по принцип, както и другите европейски страни, не е загрижена заради Азия, а от възможността в Европа да бъде съживена ядрената оръжейна надпревара . . . В този смисъл Хайко Маас е искрен в желанието си да бъде запазен договорът, но както често се е случвало, Европа няма единна позиция", резюмира руският експерт.

Зам.-председателят на комисията по отбрана в Държавната дума Юрий Швиткин заплаши Германия с "твърд отговор" в случай на военна агресия срещу Русия, пише "Економика сегодня", цитирана от БТА.

В интервю за онлайн изданието "ФАН" Швиткин приканва Берлин "да вразуми Вашингтон", като се опита да накара САЩ да не излизат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. В последно време Германия често води недружелюбна политика спрямо Русия и тъй като Германия е в НАТО, това "не може да не ни тревожи", добавя руският депутат.

"Ще подчертая, че връзката ключове е в ръцете на Европа", заявява парламентаристът. И обяснява: Европа трябва да разбира, че при нарушаване на договора и агресия срещу Руската федерация европейските страни ще станат полигон за нанасяне на следващия удар.

В случая няма да има никакви "избраници", тъй като ще става дума за масиран удар, уточнява Швиткин. Това трябва да бъде осъзнато от всички страни-членки на ЕС, по-специално от Германия, изтъква той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Които нож вади от нож умира!Хак да са им ракетите и на САЩ и на РФ!Пирвите поне имат икономика и добър стандарт на живот а вторите ....може и да се разпаднат като държавно формирование до като почне някаква воина!
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа трябва да разбира, че при нарушаване на договора и агресия срещу Руската федерация европейските страни ще станат полигон за нанасяне на следващия удар.В случая няма да има никакви "избраници", тъй като ще става дума за масиран удар, уточнява Швиткин. Това трябва да бъде осъзнато от всички страни-членки на ЕС, по-специално от Германия, ------------------------С две думи, няма да гледате войната по телевизията, а ще бъдете реални участници (пасивни) в самата война.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно казано - Бунт на колене.А г-н Борисов на колене ли прие ЗАПОВЕДТА НА МИСТЪР СЪЛИВАН ДА КУПИ Ф16 ?И сигурно е целунал определеното за слугите място, той обича да целува.
70
0
 
9
 
! Отговори
комитата преди 5 години
с една дум а опичайте си акъла защото ще се яде голям бахур рано или късно зависи от Европа ,кога ще с еотдели от САЩ
69
0
 
8
 
! Отговори
муспи преди 5 години
А кой бута съм война Европа и Русия? Китай?! Абсурд - и да иска, не може. Да, ясно кой, сефте. - Айдее пак антисемитизъм! Докога?! Ах ние страдащите, ах бедните! 66 милиона не стигат ли! Знаете как свършват тези работи!
68
8
 
20
 
! Отговори
Oleee преди 5 години
Да, ***., те руснаците сами ще си изуят гащите и ще се надупят пред сащ! Ще ти се, ама няма! Отдавна мина времето на горбачов и елцин. Това не ти евргейския съюз, нито надупената България.
67
3
 
18
 
! Отговори
Наша Маша преди 5 години
в публикацията няма и дума за това ,че Русия не е нарушила договора. Има хиляди приказки за това САЩ да не излизат от договора.
66
5
 
29
 
! Отговори
РАША НАША преди 5 години
САЩ нарушава законите а рашките имено путин е виновен това винаги си е тека че миналата година беше много студено в европа -путин испрати на европа студ които беше наречен смерч винаги за калпавите американци и европейци е виновен путин.те не си признават грешките за тях трябва някои да е виновен .най важното че путин е винаги виновен.единственият политик в света които е уважаван и почитан това е путин.зависта на сащ нато ес ще ви убие
65
34
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Поредната кремълска статия със заплахи към Европа! Нищо ново!
64
4
 
37
 
! Отговори
ЛЪЖИТЕ НА ПАСИ преди 5 години
че НАТО ще защити някой друг / например нас срещу ТУРЦИЯ/ се развеяха като сутрешна мъгла. КЮРДИТЕ бяха изоставени безцеремонно да ги смаже ЕРДОГАН. И в СИРИЯ и в ИРАК и в самата ТУРЦИЯ
63
9
 
25
 
! Отговори
ВЪН ОТ НАТО преди 5 години
Това е пътя за БЪЛГАРИЯ
62
10
 
4
 
! Отговори
Франц Кафка преди 5 години
Обича руският народ да се бунтува !Застанат на колена пред господарската къща и стоят подлеците ! Знаят , че се бунтуват и въпреки това стоят ! М.Е.Салтиков-Щедрин.Автора изглежда е чел великият руски класик :)))
61
4
 
58
 
! Отговори
Прасе с каска преди 5 години
Значи САЩ нарушава и разваля договори, но Русия е виновна.Ибахти извратената логика.
60
2
 
53
 
! Отговори
Z преди 5 години
Не ви ли е ясно,че Европа и нейните лидери са клекнали пред САЩ и сега се пънат на Русия по заповед на американците! ЕВРОПА е зависима и се е превърнала в ***! Ще има да гледате още жълти жилетки и то не само във Франция! Русия не желае да има каквито и да било търкания с европейците,но всичко това и се налага от САЩ. Китайците хубаво казват-дайте да търгуваме ,а не да воюваме!
59
28
 
12
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
И янките и руснаците винаги са се страхували от силна Европа и се опитват да я смачкат в менгеме както са правили и преди. Опитите им ще отидат на вятъра, нека се трепят по между си и накрая Европа пак ще доминира света когато това което започна Фюрера бъде приключено. Той не случайно нападна истинския враг, юдея който иска да подчини всичко и всички както вече е направил в америка и русия, но Европа е друга птица и освен на продажния остров другаде не виреят брадатите иззроди
58
59
 
18
 
! Отговори
goso преди 5 години
Любопитно дали руски политик, министър, парламентарист може да изговори завършена мисъл, без да спомене - цитирам:-"твърд отговор"-"случай на военна агресия срещу Русия"-"европейските страни ще станат полигон за нанасяне на следващия удар"-"недружелюбна политика спрямо Русия"-"масиран удар"Какво е това? Декларация за война? Дружелюбност?Тия са психопати бе!Кой му е отвързал каишката на този?
57
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"А знаеш ли, че в САЩ все още бият черните?" А, ти знаеш, че в САЩ вече не бият ***, а ги отстрелват?
56
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво, европейските държави ще дадат бази на американците със "средните" им ракети, ами после? Ако някога се сритат атовете кои ли магарета ще го отнесат първи. Хайде да познаем от първи път къде ще се сипе ядрена пепел. Що не си ги държат американците и средните ракети на подводници, най-добре е така. А ние тука да сме си живи и здрави.
55
8
 
50
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
ББ се бунтува със задните си части. Помним че ГЕРБ се сформира с финансиране от Българо-Американска банка и за отплата дойде времето да купи на народа ненужни Ф-16 за милиарди. Ако това не е подкуп здраве му кажи.
54
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елкe, напиши за големият us-десантен кораб LSD 43 USS Fort McHenry с 500 тюлена на борда, преминал край българския бряг и акостирал в Констанца и ще удариш хилядарката.